Paikallisuutiset

Luvattomia liikkujia rajavyöhykkeellä

Lapin rajavartiosto on elokuussa havainnut luvattomasti rajavyöhykkeellä liikkujia Sallassa, ja määrännyt henkilöille sakot lievästä valtionrajarikoksesta.

Rajavartiosto havaitsi ilman lupaa rajavyöhykkeellä liikkujia Sallan Naruskan alueella 5.8.2021 ja 22.8.2021 sekä Sallan Siikaselässä 27.8.2021.

Naruskalla henkilöt olivat ulkomaalaisia marjanpoimijoita, jotka liikkuivat 5.8. viiden henkilön ja 22.8. kahdeksan henkilön seurueina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin rajavartiosto suoritti molemmissa tapauksissa tapausten tutkinnan, ja määräsi henkilöille sakot lievästä valtionrajarikoksesta. 27.8. Sallan Siikaselässä yksi henkilö kulki rajavyöhykkeellä luvatta ja hänelle määrättiin sakko lievästä valtionrajarikoksesta. Tänä vuonna lieviä valtionrajarikoksia itärajalla Lapin rajavartioston valvomalla alueella on todettu yhteensä 26 . Vuonna 2020 niitä todettiin yhteensä 6.

Lapin rajavartiosto muistuttaa, että rajavyöhykkeellä liikkuminen ja toiminta vaativat aina alueellisen rajavartioviranomaisen myöntämän luvan.

– Syyskaudelle tyypilliset tapahtumat, kuten marjastus ja metsästyksen alkaminen, näkyvät myös rajan läheisillä alueilla ja valvonnassa tehtävissä havainnoissa, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen

– Kokonaisuutena elokuu on ollut toiminnassamme kuitenkin tavanomainen, ellei mukaan lasketa länsirajalla annettavaa virka-apua terveysviranomaisille, Kurvinen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajanylitysliikenne

Kun elokuun 2021 liikennettä verrataan heinäkuun 2021 liikennemääriin, Sallan kansainvälisellä rajanylityspaikalla liikenne kasvoi 31 prosenttia ja Raja-Joosepin kansainvälisellä rajanylityspaikalla 13 prosenttia.

Lapin rajavartiosta tiedotteessa todetaan liikennemäärien kasvun selittyvän pitkälti koulujen ja opintojen syyslukukauden käynnistymisellä. Viime vuonna maahantulorajoitukset mahdollistivat vain opiskelijoiden yksin saapumisen Suomeen, tänä vuonna omaisten on ollut mahdollista saattaa opiskelija Suomeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä