Paikallisuutiset

Maailman parhaan marjastajan tittelistä kisataan jo 23. kerran ‒ muun muassa tällaisilla määrillä kisa on voitettu

Suomussalmella kisataan marjastuksen MM-tittelistä syyskuun puolivälissä. Järjestäjän toiveena on, että ihmiset ympäri Suomen innostuisivat lähtemään mukaan marjastuskilpailuun.

Marjastuksen MM-kisat järjestetään Suomussalmella jo 23. kerran. Kuva: Arkistokuva, Hilla Group

Suomussalmella järjestetään Marjastuksen MM-kisat syyskuun puolivälissä kolmen vuoden tauon jälkeen.

Elokuun loppuun mennessä ilmoittautuneita oli noin 20. Kun tapahtuma järjestettiin viimeksi vuonna 2019, poimijoita oli vajaa 70.

– Sitä määrää tavoittelemme myös tänä vuonna. Naisten yksilösarjaan on ilmoittautunut viisi osallistujaa ja mukana on todella kovia poimijoita, Arktiset Aromit ry:n Kaisu Seppänen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miesten sarjaan on ilmoittautunut pari poimijaa ja joukkuesarjoihin muutamia joukkueita. Myös nuorten joukkuesarjaan on tullut yksi ilmoittautuminen.

– Nuoria toivoisimme enemmänkin mukaan. Kaikki kilpailuun osallistuvat lapset ja nuoret saavat kylpyläkäynnin. Kaikkien kilpailijoiden kesken arvotaan tuotepalkintoja.

Sadoista grammoista 30 kiloon

Marjastuksen MM-kisat on Suomussalmella perinteinen tapahtuma, joka järjestetään nyt jo 23. kerran.

Vuodet ovat olleet vaihtelevia poimittujen marjakilojen suhteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joitakin vuosia takaperin maailmamestaruuden voitti muutamalla sadalla grammalla, kun taas eräänä vuonna miesten haravasarjan voittaja oli poiminut noin 30 kilogrammaa puolukoita.

– Vuonna 2019 naisten haravasarjan voittaja poimi 16 ja miesten haravasarjan paras yhdeksän kilogrammaa marjoja.

Osallistujia ympäri maata

Suurin osa joukkueista tulee kilpailun kotipaikkakunnalta Suomussalmelta sekä naapurikunnista Kuhmosta, Hyrynsalmelta, Sotkamosta ja Kajaanista.

Osallistujia on ollut myös Rokualta, Rovaniemeltä, Helsingistä, Vaasasta, Kurikasta ja Hämeenkoskelta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet maailmanmestaruutta tavoittelevat yksilökilpailijat sekä joukkueet saapuvat kilpailemaan vuosi toisensa jälkeen.

– On kiva, kun ihmiset myös muualta Suomesta tulevat uudelleen. Esimerkiksi Hämeenkoskelta kotoisin olevat Jallin pojat ovat olleet mukana joukkuesarjassa useamman kerran ja tänä vuonna he ilmoittautuivat ensimmäisenä mukaan.

Kisojen historian aikana kaukaisimmat osallistujat ovat tulleet Japanista ja Saksasta.

Kilpailussa on omat joukkuesarjat myös lapsille ja nuorille. Lisäksi poimijat voivat osallistua pukukilpailuun. Kuva: Marjut Lehto

Sopivan marjastuspaikan löytäminen kilpailua varten vaatii järjestäjältä usein monien paikkojen kiertämistä.

– Kilpailupaikka ei saa olla liian kaukana, vaan sen pitäisi olla enintään puolen tunnin matkan päässä. Paikkaan pitää päästä kilpailijoita kuljettavalla linja-autolla, jonka täytyy myös päästä kääntymään alueella. Lisäksi meillä täytyy olla maanomistajan lupa kilpailun järjestämiseksi alueella.

Vaikka marjastajat urakoivat metsässä maailmanmestaruus tavoitteenaan, Seppänen painottaa kyseessä olevan leikkimielinen kilpailu.

Siitä osoituksena on kilpailun yhteydessä järjestettävä pukukilpailu.

– Pukukilpailulla olemme yrittäneet keventää tapahtumaa. Kolme parasta asua palkitaan yleisön antamien äänien perusteella. Tavallisesti pukukilpailussa on ollut mukana neljästä viiteen joukkuetta.

Jos näyttää, että osallistujia ei ole ja tapahtuma hiipuu, sitä ei kannata järjestää tulevaisuudessa. Jos suosiota taas on, niin totta kai järjestämme kilpailun myös tulevina vuosina. – Kaisu Seppänen

Järjestäjän toiveena on, että ihmiset ympäri Suomen innostuisivat lähtemään mukaan marjastuskilpailuun.

– Mikäli haluaisi osallistua joukkuekilpailuun, mutta ei ole joukkuetta, voi ilmoittautua marjakaveriksi. Kokoamme ilmoittautuneista joukkueen kilpailuun. Olemme törmänneet tilanteisiin, joissa olisi halua lähteä mukaan kilpailuun, mutta ei ole joukkuetta.

Kaisu Seppänen pohtii, että on mielenkiintoista nähdä, miten taukovuodet vaikuttavat tapahtumaan suosioon tänä vuonna.

– Jos näyttää, että osallistujia ei ole ja tapahtuma hiipuu, sitä ei kannata järjestää tulevaisuudessa. Jos suosiota taas on, niin totta kai järjestämme kilpailun myös tulevina vuosina.

Monipuolinen ohjelma takaa viihtymisen torilla

Ämmänsaaren torilla on luvassa monenlaista ohjelmaa Marjastuksen MM-kisojen tapahtumapäivän aikana.

Tapahtuman avauspuheen pitää Suomussalmen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Milla Veteläinen.

Puheen jälkeen on luvassa pukukilpailuun osallistuvien kilpailuasujen esittely. Tapahtuman uutena ohjelmanumerona on Marjakaveri-Napakymppi, jossa osallistutaan leikkimieliseen marjakaverin etsintään.

– Ilmoittautuneita on jo tullut, joten toivottavasti Marjakaveri-Napakymppi saadaan järjestettyä, Kaisu Seppänen iloitsee.

Mikäli napakymppi osuu kohdalle, uusi marjakaveripari palkitaan yhteisellä lahjakortilla, Napakympin tapaan.

Ennen marjastuspaikalle lähtöä kuullaan vielä luontoaiheisia lauluja Tonttuorkesteri Mikä lien esittämänä sekä tehdään alkuverryttelyt.

Poimijoiden hypätessä linja-autoon ja suunnatessa kohti kisapaikkaa Arktisten Aromien koulutusasiantuntija Anu Tossavainen pitää tietoiskun luonnontuotealan koulutuksesta.

Yleisön viihdyttämisestä vastaavat suomussalmelainen countryrock-yhtye The Heater, oululainen taikuri Roope Ylitalo, suomussalmelainen tanssiryhmä Loimu, Kainuun musiikkiopiston viulunsoiton oppilaat sekä Marita Taavitsainen.

Illalla luvassa on kisatanssit Ämmänsaaren Työväentalolla, jossa esiintyy Marita Taavitsainen ja orkesteri.

Marjastuksen MM-kisat Suomussalmella lauantaina 16. syyskuuta.

Tapahtuma

Marjastuksen MM-kisat

Tapahtuman järjestää luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry.

Koko perheen tapahtuma, jossa kilpaillaan leikkimielisesti maailman parhaan marjastajan tittelistä.

Kilpailussa on naisille ja miehille omat haravapoiminnan yksilösarjat.

Kolmihenkisille joukkueille on tarjolla aikuisten poimuripoiminnan, aikuisten käsin poiminnan, nuorten (13-17-vuotiaat) sekä lasten (12-vuotiaat ja nuoremmat) joukkuesarjat.

Poimittava marja on puolukka.

Mukaan tulee ilmoittautua viimeistään maanantaina 11. syyskuuta Arktisten Aromien verkkosivuilta löytyvällä ilmoittautumislomakkeella.

Kilpailuun osallistuminen on maksutonta.

Jotta pystytään varautumaan oikeaan kilpailijamäärään ja takaamaan kisojen sujuvuus, jälki-ilmoittautumisia ei oteta vastaan kisapäivänä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä