Paikallisuutiset

Malmeja etsivä Latitude 66 Cobalt kartoittaa Kemijärven kallioperää syksyn aikana

Näytteenottajat liikkuvat maastossa kävellen. Arkistokuva. Kuva: Latitude 66 Cobalt

Malmiyhtiön geologit tekevät kallioperäkartoitusta ja keräävät kivinäytteitä Kemijärvellä ja Rovaniemellä.

Teknologiamineraalien malmeja etsivän Latitude 66 Cobaltin geologit tekevät kallioperäkartoitusta ja keräävät kivinäytteitä elokuun loppupuolelta lokakuuhun Rovaniemellä ja Kemijärvellä Peräpohjan liuskevyöhykkeenä tunnetulla geologisella alueella.

– Tutkimuksia tehdään alueilla, joille yhtiö on jättänyt malminetsintälupahakemukset. Lupahakemukset ovat parhaillaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin käsittelyssä, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Näytteenottajat liikkuvat maastossa kävellen eikä näytteenottotapa yhtiön mukaan rasita ympäristöä. Alueilla tehtävä tutkimustyö on maaston tarkastelua ja kivinäytteiden keruuta. Työskentelyä tehdään jokamiehenoikeuksilla. Näytteenottoa ei tehdä pihapiirien lähistöllä eikä viljellyillä alueilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näytteitä kerätessä kalliota tai lohkaretta peittävää sammalta saatetaan tarvittaessa siirtää. Sammalpeite siirretään takaisin paikalleen heti näytteenoton jälkeen. Emme siirrä sammalta, jos sen siirtäminen takaisin paikoilleen ei ole mahdollista tai jos sammalta tulisi siirtää tarpeettoman suurilta alueilta. Näytteenottoa varten riittää yleensä noin 20 neliösenttimetrin kokoinen alue paljasta kallion tai lohkareen pintaa, kertoo Latitude 66 Cobaltin vanhempi projektigeologi Otso Markkanen tiedotteessa.

Yhtiön geologitiimit kulkevat aina merkityillä ajoneuvoilla, ja heidän huomioliiveissään on yhtiön tunnus.

Kesän ja syksyn aikana tehtävän tutkimustyön tulokset auttavat alueen geologisen rakenteen ymmärtämisessä.

– Kivinäytteet lähetetään analysoitavaksi laboratorioon, ja ne antavat tietoa tutkittavan alueen kallioperän koostumuksesta. Tutkimuksen tulokset auttavat meitä alueen malminetsinnän suunnittelussa, Tulosten avulla voimme kohdentaa tulevaa työskentelyä rajatummalle alueelle ja tarvittaessa pienentää nykyisiä lupahakemusalueita, kertoo Markkanen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katso hakemusalueiden kartat täältä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä