Paikallisuutiset

Malminetsintälupahakemus Savukosken Tulppioon

358 Exploration Oy on tehnyt malminetsintälupahakemuksen Tulppioon. Rio Tinton varaushakemus on hyväksytty Sodankylän ja Savukosken rajalle.

Savukoskelle Tulppion alueelle on tehty malminetsintälupahakemus tammikuussa 2023. Hakemuksen alue sijaitsee hieman retkeilykeskus Tulppion Majoista pohjoiseen ja kulkee Tulppionsuunkosken kohdilta Nuorttijoen ylitse Kiimaselkää kohti.

Hakemuksen on tehnyt vuonna 2021 perustettu 358 Exploration Oy. Yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi on merkitty Tero Kosonen ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhtiö arvelee hakemuksensa mukaan löytävänsä alueelta kultaa, nikkeliä, kuparia ja kobolttia.

Yhtiö on kanadalaisen FinEx Metalsin omistama suomalainen tytäryhtiö, joka keskittyy kullan, nikkelin, kuparin ja platinaryhmän metallien etsintään Pohjois-Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrityksen pääkohteina Suomessa ovat Keski-Lapin vihreäkivivyöhyke (CLGB) ja Itä-Lapin arkeeinen vyöhyke (ELAD). Yhtiöllä on varaukset merkittäviin alueisiin, jotka sijaitsevat Euroopan suurimman kullantuottajan Agnico Eaglen Kittilän kaivoksen läheisyydessä.

Yhtiö on tehnyt malminetsintälupahakemuksen myös vuonna 2021 Tulppion lähettyville, Nivatunturinaavan tienoille, nimellä Rovaukonselkä. Tältä alueelta yhtiö epäilee löytävänsä kultaa.

Tulppion lähellä sijaitsee jo Soklin malmio, jota on tutkittu kaivoksen perustamista varten vuosikymmenten ajan.

Tietoa kaivoslain mukaisten hakemusten ja päätösten alueista löytyy Kaivosrekisterin karttapalvelusta .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lue myös:

Pyhä-Luoston kansallispuiston ympärille kaivosvarauksia: taustalla hiljattain perustettuja yhtiöitä

Latitude 66 Cobalt hakee malminetsintälupia Itä-Lappiin – "Aina kun kairakone tuodaan jollekin alueelle, niin järjestetään yleisötilaisuuksia"

Sokli avasi ovensa vierailijoille – puoli vuosisataa kestänyt kaivoksen selvitystyö on yhä käynnissä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sodankylän ja Savukosken rajalla varaus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on kaivoslain perusteella 17.1.2023 hyväksynyt Rio Tinto Exploration Finland Oy:n varausilmoituksen, joka sijoittuu Savukosken ja Sodankylän kuntien alueelle. Alue on pääasiassa Sodankylässä ja vain pieni osa siitä ulottuu Savukoskelle.

Yhtiö arvioi, että alueella on muun muassa kuparia, nikkeliä, kobolttia, kultaa ja hopeaa.

Varaus antaa etuoikeuden malminetsintälupaan, jonka myöntää niin ikään Tukes. Varaus ei oikeuta malminetsintään tai kaivamiseen eikä louhimiseen.

Varausaikana on kuitenkin mahdollista tehdä geologisia mittauksia ja ottaa vähäisiä näytteitä. Malminetsintälupa taas antaa oikeuden tehdä malminetsintätutkimuksia omalla ja toisen maalla ja etuoikeuden mahdollisen esiintymän hyödyntämiselle.

Varaajan suunnitelmissa on vuoden 2023 aikana tehdä muun muassa kalliopaljastumien kartoitusta, satunnaista ja vähäistä näytteenottoa, geofysikaalisia tutkimuksia, petrofysikaalisia tutkimuksia sekä mahdollisia maa- ja kallioperäkairauksia maanomistajien suostumuksella.

Vuonna 2024 varaajan suunnitelmissa on tehdä varausaikana kerätyn datan koontia ja tulkintaa, mahdollisia maa- ja kallioperäkairauksia maanomistajien suostumuksella ja malminetsintäohjelman suunnittelua.

Varauksen voimassaolo päättyy 16.12.2024.

Varaajan suunnitelmissa on jättää alueelle malminetsintälupahakemus kahden vuoden sisällä varausilmoituksen jättämisestä.

Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen 23. helmikuuta 2023 asti. Päätös on julkaistu 17.1.2023 Tukesin verkkosivulla.

Rio Tinto on kaivosten ja malminetsinnän suuryritys. Brittiläis-australialainen yhtiö harjoittaa toimintaa yli 40 maassa. Rio Tinto Exploration Finland Oy on Rio Tinto -kaivosyhtiön omistuksessa oleva suomalainen tytäryhtiö.

Tekstiä muokattu 9.2.2023 kello 9.07: lisätty maininta Tulppion retkeilykeskuksesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä