Paikallisuutiset

Martat saivat Sallan kulttuuripalkinnon – katso kuvat Salla-päivästä

Salla-päivä veti tuhansittain ihmisiä kirkonkylälle

Lapin suurin kotiseutujuhla Salla-päivä tarjosi tiistaina perinteiseen tapaan runsaasti yhdessäoloa ja ohjelmaa. Sateen uhka typistyi pieneksi ripseeksi, ja juhlapaikalla kierteli päivän mittaan useita tuhansia ihmisiä. Tapahtuma-alue oli nyt entistä laajempi. Lasten ohjelmat, kuten pomppulinna ja hevosajelu, olivat urheilukentällä, ja myös ruokapaikat olivat erillään juhlalavan alueesta. Museolla ja kirjastolla oli esimerkiksi kirjaesittelyjä, valokuvanäyttely ja uittoperinteen esittelyä.

Juhlalavalla nähtiin muun muassa musiikkiesityksiä, imitaatiota ja lasten ohjelmaa.

Lue myös:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äinpäin-päivä täytti Sallan kylänraitin – katso kuvat vilkkaasta illasta: joulupukki keskellä kesää ja katusählyä satapäiselle yleisölle

Sallan kansallispuisto sai arvokkaat avajaiset – katso kuvat helteisestä juhlapäivästä: ministereiden nimikkopöntöt, metsähotellin riipputeltat, anarkofloristiset kukkakimput...

"Näistä ovat jätkät ruokailleet" – Isäntä Matin museon kokoelma karttui Arabian savotta-astioilla

Marttayhdistyksiä ja yrittäjiä palkittiin

Sallan kunnan vuoden kulttuuripalkinnon saivat Hautajärven martat ja Märkäjärven martat kotien ja arjen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunta myönsi kultaisen Salla-mitalin joukolle vaikuttavan uran tehneitä yrittäjiä, jotka kaikki ovat työskennelleet alallaan vähintään kuudella vuosikymmenellä, ja osalla työ jatkuu yhä. Salla-mitalin saivat hotelli Takka-Valkean yrittäjät Marita ja Toivo Häkkänen , Sallan Auto ja Tarvikkeen yrittäjät Maija ja Timo Kunnari sekä pitkään Kievari Karhunkierrosta eli Martin baaria Hautajärvellä pitänyt Martti Jokelainen .

Häkkäset ja Kunnarit jatkavat edelleen yritystoimintaa. Martin baarin toiminta päättyi viime vuonna, mutta edelleen vanhoja asiakkaita käy tervehtimässä tuttua yrittäjää.

Kirjasto kiinnosti

Sallassa vuosikymmeniä opettajina toimineet Anna-Liisa ja Paavo Saksman lähtivät Salla-päivään heti aamusta ja suuntasivat ensimmäisenä kirjastolle kirjojen poistomyyntiin. Lapualta lähtöisin olevan Anna-Liisan mukaan tarttui jo edesmenneen Lapuan hiippakunnan piispa Yrjö Sariolan kirja vanhenemisesta, ja Paavon kirjakassissa oli muun muassa Laila Hirvisaaren teoksia.

Paavo Saksman jäi kaksi vuotta sitten eläkkeelle ruotsinopettajan virasta, ja eläkepäivät ovat kuluneet pitkälti kirjoja lukiessa ja urheillessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aloitin juoksemisen, ja juoksin ensimmäisenä vuonna 5 200 kilometriä. Matkaa kertyy, kun juoksee joka päivä. Juoksen parinkymmenenkin kilometrin lenkkejä, Paavo Saksman kertoi.

– Viime talvena hiihdin, ja huhtikuussa aloitin pyöräilyn. Olen pyöräillyt kolmessa kuukaudessa 2500 kilometriä.

Anna-Liisa Saksman kiinnitti huomiota Meijän Salla -kojuun, jossa sai käydä jättämässä palautetta kunnan toiminnasta.

– Me olemme tyytyväisiä siihen, että Simonrinteellä kunnostetaan teitä, ja sinne on vedetty valokuitu.

Oikeita valintoja

Juhlapuheen pitänyt maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen erityisavustaja Lasse Kontiola korosti yhteisöllisyyden ja ihmisten välisen luottamuksen merkitystä sekä maaseudun ja alkutuotannon tärkeyttä maan elinvoimaisuudelle ja huoltovarmuudelle.

– Tässä vaikeassa maailmanpoliittisessa tilanteessa tarvitaan sallalaista sitkeyttä ja uskoa tulevaisuuteen. Maaseutua arvostetaan nyt ihan toisella tavalla kuin ennen viimeaikaisia kriisejä. On ollut ilo huomata viimeisen parin vuoden aikana se, kuinka Sallan väkiluku on kasvanut ensi kertaa 50 vuoteen. Sallassa - keskellä ei mitään, on osattu tehdä oikeita valintoja, jotka kantavat nyt positiivista tulosta, Kontiola sanoi.

Yleisöä oli runsaasti liikkeellä heti aamusta. Lavan eteen kerääntyi eniten väkeä imitaattori Matti Peltolan esitykseen.
Autojen entisöimistä harrastava sallalainen Arto Jaakkola esitteli kulkupelejään 1950-luvulta näihin päiviin asti.
Salla-seuran kuivalihakeitto teki kauppansa. Kari Hiltunen ja Helena Mikkonen kauhoivat kattilasta viimeiset keittoannokset kello 13 maissa.
Anna-Liisa ja Paavo Saksman lähtivät Salla-päivään heti aamusta.
Sallan harmonikat esiintyi heti kotiseutujuhlan aluksi.
Lasse Kontiola korosti juhlapuheessaan yheisöllisyyden merkitystä.
Sallalaislähtöinen Eereka, Eerika Hänninen, keikkailee kesän aikana useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.
Sirpa Viitala (vas.) Hautajärven martoista ja Hanna Kantola Märkäjärven martoista kävivät lavalla hakemassa kunnan vuoden kulttuuripalkinnon.
Toivo Häkkänen (2.vas.), Timo Kunnari, Maija Kunnari ja Martti Jokelainen saivat pitkästä yrittäjyydestään kultaiset Salla-mitalit. Kuvasta puuttuu mitalin saajista Marita Häkkänen. Tunnustuksen ojensivat Petteri Salmijärvi (vas.) ja Erkki Parkkinen (oik.).
Markku Hämäläinen esitteli entisöimäänsä Fordson Major -traktoria vuodelta 1955.
Pomppulinna ja muut lastenmaailman aktiviteetit olivat lapsiperheiden suosiossa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä