Paikallisuutiset

Meri-Lapista Katri Kulmuni ja Kaisa Juuso ovat uusimassa eduskuntapaikkansa

Katri Kulmuni sai Lapissa toiseksi eniten ennakkoääniä perusuomalaisten Sara Seppäsen jälkeen.

29Keskustan Katri Kulmuni sanoo olevansa tyytyväinen saamaansa ennakkoäänimäärään. Kulmunin saama 5 810 ääntä on toiseksi suurin ennakkoäänimäärä perusuomalaisten Sara Seppäsen jälkeen, joka sai 7 038 ääntä.

– Totta kai olen tyytyväinen, että työ Lapin ja Suomen puolesta jatkuu. Haluan kiittää kaikkia minua äänestäneitä.

Kulmuni toteaa keskustan kansallisen tuloksen olevan heikko. Etenkin jos aikaisemmat merkit pitävät paikkansa ja keskustan kannatus laskee vaalipäivänä ennakkoäänestyksestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä kepu saa nyt turpaan niin, että tukka heiluu. En ole ehtinyt katsoa Lapin ulkopuolelta, miten missäkin on mennyt, mutta historian heikoin tulos keskustalle.

Kulmunin mukaan tulos kertoo pitkäaikaisista ongelmista ja siitä, että niitä ei ole haluttu tunnustaa.

– Kyllähän keskustalla on nyt viimeistään pyykinpesun paikka ja kansanliikkeen korjaamisen tarve. On tietenkin ollut jo varmasti pitkän aikaa, mutta ehkä vallanhimossa siltä on sokeuduttu tai sitä ei ole haluttu tehdä.

Kulmuni näkee, että Sara Seppäsen (ps.) keräämä äänimäärä voi olla myös näpäytys Lapin vanhoille valtapuolueille, sillä vaikuttaa siltä, että vasemmistoliitto menettää ainoan paikkansa Lapissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä kuitenkin 2000-luvun alussa heillä oli kaksi kansaedustajaa Lapissa. Mikään ei ole itsestään selvää. Nyt keskustalla ja perusuomalaisilla tulee olemaan kaksi paikkaa Lapista.

Kansanedustajan kotipaikalla on merkitystä

Kulmunin mukaan sillä on merkitystä, mistä päin kansanedustajat ovat. Hän antaa kiitosta perusuomalaisten Kaisa Juusolle edellisen vaalikauden hyvästä yhteistyöstä.

– Ei varmastikaan Länsi-Pohjan keskussairaalaan liittyvää lainsäädäntöä olisi tullut, jos täältä ei olisi ollut kansanedustajaa eikä Simon risteyksiinkää olisi varmaan tullut rahaa. On sillä merkitystä, mistä päin edustajat ovat.

Kulmunin mukaan Lapin kansanedustajilla on ollut hyvä yhteistyö yli puoluerajojen ja toivoo sen jatkuvan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sillä on merkitystä, mistä ihmiset ovat kotoisin, mutta joka tapauksessa me ollaan aina koko Lapin edustajia.

Kulmunin mukaan tärkeitä asioita seuraavalla vaalikaudella on muun muassa infrapanostusten jatkaminen.

– Mie olen aika luottavainen, että Kolarin raiteen sähköistys ja Käsivarrentien kunnostamista saadaan eteenpäin, koska myös puolustusvoimat tukee niitä hyvin vahvasti.

– Meri-Lapissa raide saatiin sähköistettyä, mutta meidän täytyy saada sinne vielä henkilöliikenne. Se on yksi konkreettinen juttu, jonka puolesta tulen tekemään työtä.

"Olen pitänyt omat äänestäjäni"

Myös torniolainen Kaisa Juuso (ps.) on uusimassa eduskuntapaikkansa. Juuso sai ennakkoon 3 947 ääntä. Juuso kertoo olevansa tyytyväinen saamaansa äänimäärään ja siihen, että puolue on saamassa kaksi edustajaa Lapista.

– Näyttäisi siltä, että olen pitänyt omat äänestäjäni. Hyvä tunnelma on, että perussuomalaisista kaksi olisi menossa läpi. Se on ollut tavoitteena viimeiset neljä vuotta, Juuso sanoo.

Juuso pohtii, että Lapin vaalipiirissä tuli jakoon 20 tuhatta ääntä, kun Mikko Kärnä (kesk.) siirtyi Helsingin vaalipiiriin ja Markus Mustajärvi (vas.) ei lähtenyt näissä vaaleissa ehdokkaaksi.

– Tämä on ollut arvoituksellinen tilanne. Hirveän vaikeaa on ollut ennustaa tätä. Tuntuma on ollut, että kun edustajat vähenivät kuuteen, että yksi paikka lähtee vasemmistolta, Juuso toteaa.

Kulmunin kanssa hyvä jatkaa

Juuso on kerännyt eniten ääniä Torniosta, Rovaniemeltä ja Kemistä, mutta kertoo lähtevänsä ajamaan koko Lapin asiaa.

– Toiselle kaudelle lähdetään uusin voimin ja jännittyneenä katsomaan, että miten hallitusneuvotteluissa käy tällä kertaa. Toivottavasti pääsisin hallitukseen, saataisiin hyvä hallituspohja.

Juuso kertoo olevansa hyvillä mielin siitä, että myös Katri Kulmuni on jatkamassa tulevalle kaudelle.

– Me olemme Katrin kanssa samaa mieltä monista asioista, hieno homma.

Juuso kertoo vaalikampanjoinnin olleen tällä kertaa helpompaa suuremman tukijoukon ansiosta.

– Siitä olen todella kiitollinen, viimeksi tein kampanjan melkein yksin. Aktiiveja on ollut kymmenkunta ja periferiassa on yksittäisiä ihmisiä vielä ehkä parikymmentä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä