Paikallisuutiset

Metsähallituksella useita remontteja Itä-Lapissa – Tällainen on uusi helppokulkuinen reitti Sallassa

Metsähallitus vinkkaa uusia kohteita syysloman ratoksi.

Metsähallituksen Luontopalvelut kannustaa syyslomalla Lapissa liikkuvia retkeilijöitä vierailemaan uusituilla poluilla ja reiteillä. Reittien lisäksi Luontopalvelujen hoitamissa kansallispuistoissa, luonnonpuistoissa ja retkeilyalueilla on tänä vuonna uusittu retkeilyrakenteita ja satsattu esteettömyyteen.

Luontopalvelut on saanut erillisrahoitusta retkeilyrakenteiden kunnostamiseen vuodesta 2019 alkaen. Nyt retkeilijät pääsevät nauttimaan tuloksista ympäri Lappia.

– Tavoitteenamme on ollut, että Lapin hienosta luonnosta pääsevät nauttimaan erilaiset retkeilijät. Siksi olemme panostaneet myös helppokulkuisiin ja esteettömiin reitteihin. Näin luonto on saavutettavissa esimerkiksi lastenrattailla tai rollaattorilla, Peräpohjolan puistonjohtaja Hely Juntunen sanoo Metsähallituksen tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lue myös:

Sallan kansallispuiston alkutaipale on ollut hyvä – noin 44 000 kävijää, näyttävät avajaiset ja uusittuja taukopaikkoja

Kolumni: työskentelin toimittajana Itä-Lapissa kesän ajan ja huomasin, että avara asenne kantaa kaikkialla – "Tunteilta ei välttämättä vältytä, mutta vatvomiselta ainakin"

Taivaan tavoittelijan taival on taas avoinna – Sallan kansallispuiston remontit ovat nyt tässä vaiheessa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusia kohteita Sallassa ja porrasremontti Pyhällä

Lumettoman ajan ulkoilulle löytyy runsaasti uusittuja esteettömiä rakenteita ympäri Lappia.

Metsähallitus vinkkaa tiedotteessaan syysloman suunnaksi Kolmiloukkosen kierroksen Sallan kansallispuistossa, jossa on nähtävissä muun muassa jääkauden merkkejä.

Luontokeskukselta (ent. Poropuisto) lähtevältä reitiltä löytyy kaksi taukopaikkaa.

Ensimmäiselle noin kilometrin päässä olevalle laavulle vie melko helppokulkuinen sorastettu reitti. Reitin kokonaispituus on noin neljä kilometriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Napapiirin retkeilyalueelle Rovaniemelle Könkäänsaareen puolestaan valmistuivat täysin uudet esteettömät käymälät.

Könkäänsaaren reitti on vaativa esteetön reitti, jonka varrella pääsee nauttimaan kasvi- ja eläinlajien kirjosta sekä Vaattunkikönkään pauhuista.

Kesällä avattuun Sallan kansallispuistoon on saatu valmiiksi myös uusittu reitti. Sallassa saatiin hiljattain valmiiksi Taivaan tavoittelijan taival, joka ei ole esteetön reitti. Tällä Iso Pyhätunturiin vievällä reitillä pääsee kulkemaan uusittuja portaita pitkin. Portaisiin on tehty myös koirille omat puiset astinlaudat. Lisäksi upeaa tunturimaisemaa pääsee ihailemaan uudelta maisematasanteelta. Samalla kansallispuistoon on valmistunut uusia käymälöitä ja liitereitä.

Pyhä-Luostolla Isokurun portaat ja Tunturiaavan reittikorjaukset on saatu valmiiksi. Luostolle valmistuu talvikaudeksi Ukko-Luoston maisematupa.

Metsähallitus on kunnostanut useassa osassa moottorikelkkauria Savukoskella.

Kunnan alueen moottorikelkkaurien sillat (18 kpl) ja opasteet valmistuvat loppuvuonna 2022.

Sallan tuoreessa kansallispuistossa on valmistunut polun sorastus Kolmiloukkoselle. Reitti lähtee luontokeskuksen (ent. Poropuisto) pihasta ja on helppokulkuinen.

Suurin investointi Ylläkselle

Metsähallituksen Luontopalvelut on tehnyt rahallisesti suurimmat investoinnit Ylläksen luontokeskus Kellokkaaseen, jossa on sekä uusittu reittejä että piha-aluetta. Samalla myös Ylläksen luontokeskus Kellokkaassa siirryttiin käyttämään maalämpöä.

Suomen suosituimman kansallispuiston alueella sijaitseva luontokeskus Kellokas sai juuri ennen syyslomasesonkia mittavan piha-alueiden uudistuksen valmiiksi. Yhdessä maalämpöremontin kanssa investointi oli noin 2,3 miljoonaa euroa. Piha-alueella laajennettiin parkkialuetta asiakaspysäköinnin osalta ja julkisen liikenteen saavutettavuuden parantamiseksi.

Inarin ja Utsjoen alueella sijaitsevassa Kevon luonnonpuistossa pääsee yöpymään uudessa Guivin autiotuvassa, joka on tehty vaaleasta puusta. Tunturireitille on kaikkiaan rakennettu neljä uutta käymälää ja liiteriä. Rakennustöiden loputtua Guivin reittiä voi taas kulkea rengasreittinä.

Uusittuja tai talvikauteen mennessä uusittavia rakenteita ja reittejä:

Sallan kansallispuisto:

Kylmäheteen päivätupa ja käymälä, Tunturilammen ja Kaunisharjun taukopaikat valmistuvat talvikauteen mennessä.

Pyhä-Luoston kansallispuisto:

Isokurun portaat ja Tunturiaavan reittikorjaukset on saatu valmiiksi. Talvikaudeksi valmistuu Ukko-Luoston maisematupa.

Savukoski:

Savukosken kunnan alueen moottorikelkkaurien sillat (18 kpl) ja opasteet valmistuvat loppuvuonna 2022.

Martimoaapa:

Parhaillaan rakenteilla on taukopaikka Hangassalmenahon ja Järviaavan väliselle reitille.

Käsivarren erämaa-alue:

Vuomakasjoelle valmistunut uusittu metallirakenteinen silta. Kalottireitin varrella oleva Saarijärven autio- ja varaustuvan rakennustyöt saadaan myös tämän vuoden puolella valmiiksi. Iiton suoluontopolku on kunnostettu.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto:

Kesäretkeilyreitti Ylläsjärvi-Kesänkijärvi valmistui syyskuussa.

Pohjois-Lapin kulttuuriperintökohteet:

Sallivaaran hirsityöt ja alapohjien korjaus sekä ikkunoiden kunnostus. Raja-Joosepin Joosepin kämpän ja saunan korjaus.

Inarin retkeilyalue:

Pielpajärvellä on saatu kestävöitettyä polkuja ja uusittua retkeilyrakenteita.

Kolmiloukkoselle pääsee vaikka lastenrattaiden kanssa. Järven rannalla on myös tulipaikka ja laavu.
Sallan tuoreessa kansallispuistossa on valmistunut polun sorastus Kolmiloukkoselle. Reitti lähtee luontokeskuksen (ent. Poropuisto) pihasta ja on helppokulkuinen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä