Paikallisuutiset

Miksi katuvalot ovat palaneet Kemijärvellä päivisin? – taustalla on useita syitä ja yksi ratkaisu on hankintalistalla

Päivisin palavat katuvalot ihmetyttävät Kemijärvellä. Asiaan tulee muutos, kun valojen ohjausjärjestelmä uusitaan.

Kemijärvellä on viime viikkoina keskusteltu valoisan aikaan palavista katuvaloista.

Kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Eero Saarijärvi kertoo, että asiasta on tullut tekniseen toimistoon palautetta.

– Valot palavat päivällä yleensä huoltotöiden takia. Syksyisin kaikissa kunnissa ja kaupungeissa testataan ja huolletaan valoja, ja se edellyttää niiden pitämistä päällä, hän selventää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi ohjausjärjestelmä hankinnassa

Saarijärven mukaan Kemijärvellä on jouduttu huoltamaan katuvaloja runsaasti siksi, että niiden ohjausjärjestelmä on vanha ja käyttöikänsä päässä.

Kaupungilla on hankintalistalla uusi, noin 50 000 euroa maksava ohjausjärjestelmä. Kun se saadaan hankittua ja käyttöön, ongelmat vähenevät.

Ohjausjärjestelmään kuuluu lisäksi 74 alakeskusta, joista kukin ohjaa jonkin tietyn alueen katuvaloja.

– Niistä kolmessa on ollut ongelmia, ja olemme joutuneet tekemään paljon kunnossapitotöitä ja väliaikaisia ratkaisuja niiden takia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oman lisämausteensa asiaan tuo se, että Kemijärvellä on tehty ja tehdään parhaillaan runsaasti kaivuutöitä valokuidun asentamista varten.

Valokuitu vedetään tien sivuun samoille kohdille, joissa katuvalojen johto kulkee, ja joitakin kertoja katuvalojohto on mennyt poikki kaivamisen yhteydessä. Myös nämä tilanteet ovat edellyttäneet korjaustöitä, ja niiden takia katuvaloja on välillä ollut pimeänä.

Lue myös:

Itä-Lapissa ehdotettu sähköyhtiön siirtohintojen alentamista – yritys ei lämpene ajatukselle näistä syistä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähes kaikki vaihdettu led-lampuiksi

Saarijärvi toteaa, että kadut ja tiet, joista palautetta tulee, ovat teknisen toimiston väen tiedossa, ja valojen palamiselle on aina jokin syy.

– Emme me näillä sähkön hinnoilla pidä valoja palamassa päiväsaikaan vasiten. Kunnossapito on aktiivista ja teemme parhaamme, mutta asiat vievät aikansa.

Hän huomauttaa, että kaupungissa on sekä Lapin ely-keskuksen että kaupungin vastuulla olevia katuvaloja. Kumpikin taho vastaa omistaan, ja palautetta antaessa on tärkeää kertoa, millä tiellä tai kadulla ongelma on.

Lähes kaikissa Kemijärven katuvaloissa on jo led-lamput, jotka vievät paljon vähemmän energiaa kuin aiempi valaistus. Saarijärven mukaan läheskään kaikilla paikkakunnilla ei vielä ole näin hyvä tilanne.

Kemijärvellä, kuten monilla muillakin paikkakunnilla, katuvalojen huolto ja niiden ohjainten korjaaminen on ulkoistettu, ja työ ostetaan markkinoilla toimivilta huoltoyrityksiltä.

Kari Varrio lähetti Koti-Lapille kuvan, jossa katuvalot loistavat päiväsaikaan Kostamontiellä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä