Paikallisuutiset

Mili Kasurinen viihtyi Kemijärven lukiossa ja aikoo kaupan alalle: “Tämä on ja tulee olemaan koti. Täällä on ihmisen hyvä olla.”

Tuore ylioppilas kiittää opettajia tuesta, jota ilman ei olisi omien sanojensa mukaan välttämättä läpäissyt lukiota.

Kemijärven lukiosta jäi Mili Kasuriselle monia hyviä muistoja. Alkuosa lukiosta oli koronapandemian sävyttämää, mutta siitäkin selvittiin. Kuva: Terttu Pohtila

Kemijärven lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Mili Kasurinen muistelee menneitä vuosia tyytyväisenä.

Takana on kolme toimeliasta vuotta, joiden aikana nuori nainen on opiskelun lisäksi toiminut nuorisovaltuustossa ja työskennellyt K-Supermarket Kauppapaikassa.

Lukioon lähtö ei ollut Kasuriselle itsestäänselvyys, eikä opiskelu ollut aina helppoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lukio ei kiinnostanut yhdeksännellä luokalla, mutta päätös tuntuu nyt oikealta. Minulla oli suuri into päästä pois Kemijärveltä, mutta onneksi vanhemmat pitivät minut täällä. Ei tarvinnut hypätä aikuisen elämään vielä ysiluokan jälkeen. Oli paljon parempi, että jäin, tuore ylioppilas pohtii.

Ylioppilaskirjoitusten tulosten julkaisu toukokuun puolivälissä oli Kasuriselle helpotuksen ja ilon hetki.

– Kirjoitin elämänkatsomustiedon, ruotsin, yhteiskuntaopin, pitkän englannin ja äidinkielen. Olen tyytyväinen tuloksiin, ne ovat parempia kuin odotin.

Mili Kasurinen kehuu Kemijärven lukiota ja sen opettajia ja viihtyisiä tiloja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meitä on niin vähän, että opettajilla on aikaa meille. En olisi selvinnyt lukiosta ilman meidän opettajia ja heidän tukeaan, Kasurinen sanoo.

Hänen lempiaineitaan olivat yhteiskuntaoppi ja historia, joista hän kävi kaikki mahdolliset kurssit, sekä elämänkatsomustieto, filosofia ja englanti. Esimerkiksi paikalliset kurssit yrittäjyydestä ja oman talouden hoidosta kiinnostivat, sillä ne antoivat käytännön oppia aikuisen elämään.

Puhelias ja ulospäinsuuntautunut nuori on monille tuttu kaupan kassalta.

Tuleva kauppias?

Tuoreella ylioppilaalla on selvät toiveet tulevaisuudelle. Ajatuksissa on kauppiaan ura.

– Kaupallinen koulutus pitää käydä alle, ja sen jälkeen Kesko kouluttaa kauppiaaksi, Kasurinen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puhelias ja ulospäinsuuntautunut nuori on monille tuttu kaupan kassalta.

– Kaupan alan työ on monipuolista, ja tykkään olla ihmisten ja muiden työntekijöiden kanssa tekemisissä. Olen ollut johtajapersoona pienestä asti, ja myös yrittäjyys on verissä vanhempien kautta.

Ylioppilasjuhlien alla hän muutti Ouluun ja työskentelee siellä uudessa K-Supermarketissa. Hän pääsi sinne kemijärveläisen kaverinsa kanssa noin 330 hakijan joukosta.

Myöhemmin Kasurinen aikoo palata Kemijärvelle.

– Jatko–opinnot on käytävä muualla, mutta tulen takaisin. Tämä on ja tulee olemaan koti. Täällä on ihmisen hyvä olla.

Mili Kasurinen painatti ylioppilaslakkinsa sisäpuolelle viime syksynä edesmenneen rakkaan ukkinsa Paavo Karvosen kuvan. Kuva: Terttu Pohtila

10-vuotias, joka haki kaupunginjohtajaksi

Kasurinen tuli tunnetuksi peruskoulun neljännellä luokalla vuonna 2015, kun hän haki Kemijärven kaupunginjohtajaksi.

Hän naurahtaa hyväntuulisesti, kun asiaa aletaan muistella. Kasurinen jättäisi asian mielellään jo taakseen. Ei siksi, että se kaduttaisi vaan siksi, että se on mennyttä aikaa ja kuuluu kauas lapsuuteen. Hän oli hakemuksen tehdessään 10-vuotias, ja nyt ikää on karttunut melkein toinen mokoma. Hän huomasi, että kaupunginjohtajaa haettiin taas keväällä.

– Sain silloin aikoinaan kaupungilta kirjeen, että käy ainakin lukio ja odota täysi-ikäisyyteen asti. Tuli mieleen, että mitä jos hakisin; nyt on ylioppilaslakki kourassa ja ikää on 18, niin käykö nyt, otin kirjaimellisesti, Kasurinen veistelee.

Pari vuotta kaupunginjohtajahaun jälkeen hän oli jo nuorisovaltuustossa ja jatkoi siinä kuusi vuotta, joista kaksi viime vuotta hän toimi puheenjohtajana. Hän on nuorisovaltuuston edustaja myös hyvinvointilautakunnassa, joka muuttui tammikuun alussa tulevaisuuslautakunnaksi. Kasurinen toimii myös Lapin hyvinvointialueella Kemijärven nuorisovaltuuston edustajana.

– Olen tykännyt nuorisovaltuustotyöstä kovasti, koska siinä on voinut vaikuttaa nuorten asioihin. Olemme järjestäneet tapahtumia ja käyneet nuorisofoorumeissa eri puolilla Lappia. Syksyllä esimerkiksi järjestimme yläkoululaisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille tapahtuman, jossa puhuttiin kiusaamisesta ja päihteiden käytön vaaroista.

Nuorisovaltuusto on herättänyt kiinnostuksen myös politiikkaa kohtaan, ja Kasurinen toteaa, että oli hienoa päästä ensimmäisen kerran äänestämään. Politiikka voisi kiinnostaa myös työksi asti, mutta enemmän kuitenkin innostaa ura kaupan alalla.

Lauantaina Kasurisen perheessä vietettiin ylioppilasjuhlia, joiden teemaväri oli vaaleanpunainen.

– On mukavaa, kun pääsee vielä näkemään kaikki tutut.

Lisää aiheesta