Paikallisuutiset

MM-Ralli – Arctic Rally Finland alkaa Kemijärvi-päivällä

Huoltotauko Heralammen yritystalolla – tunnin televisiolähetys maailmalle Sarriojärveltä.

Arctic Rally Finlandin, Rovaniemelle ja Kemijärvelle yllättäen saadun MM-rallin reitti on julkaistu. Kolmipäiväisen rallin ensimmäinen päivä, 26. helmikuuta ajetaan pääosin Kemijärvellä.

Tunturirallin Sarrion erikoiskoe ajetaan perjantaina kahteen kertaan ja välillä on Heralammen yritystalolla huoltotauko autoille, kuskeille ja huollolle. Entisen Salcompin tehdasalue on ollut myös aiemmin Tunturirallin huoltopaikkana.

Heralammen yritystalolla ravintola Rentukka hoitaa rallin huoltotauon ruokapalvelut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronana vuoksi yksi rallin Kemijärven pysähdyspaikan etu on että, tehdasalue on kokonaan aidattu. Koronan vuoksi harmittavasti rallissa ei ole yleisöerikoiskokeita.

Rallin arvioidaan liikuttavan yksin tallien osalta reilusti yli tuhannen hengen joukkoa. Samoin liikkeellä on runsaasti kansainvälistä mediaväkeä. Ralli televisioidaan ympäri maailmaa ja näkyy kaikilla mediakanavilla.

Tunturirallin tapaan

– Tunturirallin, Lapland Arctic rallin organisaatiolta saatiin kiitosta ja puhtaat paperit tammikuulta sekä näin luottamusta osallistua myös MM-rallin taustaryhmiin, kertoo ja kiittää talkoolaisia yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Timo Tuominen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tunturirallissa hoidettiin muun muassa Kemijärven erikoiskokeiden liikennevalvontaa. Nyt vastuulla on vaativampi haaste, Sarriojärven erikoiskokeiden ja Heralammen yritystalon liikennevalvonta.

Rovaniemellä ajettava

Taistelu voitosta alkaa kahdesti ajettavalla, hiuksia nostattavalla Sarriojärven erikoiskokeella. Molemmat ajokerrat televisioidaan suorana.

Pimeällä ajettavat erikoiskokeet tuovat jännittävän lisäelementin Lapin "valkean kullan" keskellä käytävään kisaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

26. - 28.2. ajettavan

Varmistus siitä, että rallin MM-sarjan kauden 2021 toinen osakilpailu ajetaan Lapissa, saatiin vain 18 päivää sitten. Järjestäjä AKK Sports Oy:n leirissä onkin painettu töitä nilkka suorana, jotta Suomen ensimmäisen MM-tasoisen talvirallin kaikki yksityiskohdat on saatu hiottua kuntoon.

Maailman parhaat rallikuskit ja heidän tiiminsä suuntaavat helmikuussa aivan napapiirin tuntumassa sijaitsevaan, Suomen pohjoisimman maakunnan maakuntakeskukseen, ja Arctic Rally Finlandin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen voi nyt tyytyväisenä paljastaa minkälainen haaste osanottajia siellä odottaa.

– Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox on talvista moottoriurheilua parhaimmillaan, ja odotamme innolla, että pääsemme toteuttamaan tätä upeaa, haastavaa ja kompaktia uutta MM-rallia tiukkojen COVID-19-toimenpidesuunnitelmien mukaisesti.

– Pakkaslukemat liikkuvat ralliviikon aikana todennäköisesti 6 ja 14 asteen välillä, mutta voivat laskea jopa 20 asteeseen. Myös lunta – tai "valkeaa kultaa", niin kuin Lapissa sanotaan – on paljon, joten olosuhteet ovat talvirallin suhteen täydelliset.

– Erikoiskokeet ovat osittain tuttuja Ralli SM -sarjaan kuuluvan Arctic Lapland Rallyn tiimoilta. Jotkut erikoiskokeet tosin ajetaan hieman lyhyempinä, mikä sopii paremmin rallin MM-sarjan formaattiin, ja osassa on vaihdettu ajosuuntaa, jotta lähtökohdat olisivat tasapuolisemmat kaikille kuskeille.

KILPAILUREITTI LYHYESTI

Arctic Rally Finlandin reitissä hyödynnetään osia viime kuussa ajetun Ralli SM -sarjan avauskisan, Arctic Lapland Rallyn, reitistä. Lunta on paljon ja ralli on valtava haaste kuskeille, mutta hyvin kompakti, mitä tulee reitin kokonaispituuteen. Kaikki erikoiskokeet ovat 77,79 kilometrin sisällä Rovaniemen Santasportin huoltoparkista.

1. päivä: perjantai 26.2.

Erikoiskokeita: 2 (EK:t 1 - 2) EK-kilometrit: 62,10 km Siirtymää: 187,04 km Yhteispituus: 249,14 km Auringonnousu/-lasku: 07.41 / 17.18

Rallin 5,69 kilometrin mittainen testierikoiskoe ajetaan Rovaniemeltä länteen sijaitsevassa Vennivaarassa klo 08.31 alkaen. Sieltä kilpailureitti vie autokunnat isäntäkaupungista koilliseen, kohti Kemijärven ympäristön upeita maisemia, jossa odottaa kahteen kertaan ajettava, 31,05-kilometrinen Sarriojärven erikoiskoe. Sarriojärvelle startataan klo 15.08 ja uudelleen klo 18.38.

Sarriojärvi kulkee Kari Nuutisen mukaan napapiirin kauneimpiin kuuluvien maisemien läpi.

– Erikoiskokeeseen sisältyy jouhevia osuuksia, ja siitä tulee varmasti yksi kuljettajien suosikeista – varsinkin kun toinen kerta ajetaan pimeässä. Sarriojärvi on kisan pisin erikoiskoe, jossa kuljettajilla on vastassaan erittäin kapeita osuuksia sekä lukuisia mutkia ja nyppyjä.

– Reitin suunnitteluvaiheessa lumipenkkojen korkeus oli metrin luokkaa.

2. päivä: lauantai 27.2.

Erikoiskokeita: 6 (EK:t 3 - 8) EK-kilometrit: 144,04 km Siirtymää: 311,53 km Yhteispituus: 455,57 km Auringonnousu/-lasku: 07.37 / 17.21

Arctic Rally Finlandin pisimpänä kilpailupäivänä hyödynnetään lähellä Rovaniemeä sijaitsevan Vanttauskosken ympäristössä liikkuvaa kompaktia reittiä. Mukana on kolme kahdesti ajettavaa erikoiskoetta, joista päivän päättävä pätkä kisataan pimeässä.

– Lauantai käynnistyy 24,43-kilometrisellä Mustalammen erikoiskokeella (EK3), joka yhdessä kohtaa kulkee jäätyneen suon yli. Myös kisan kuudentena EK:na ajettava Mustalampi sisältää osia suomalaiskuskien hyvin tuntemasta Jyrhämäjärven erikoiskokeesta.

– Mustalampi päättyy huikeaan, ajoharjoitteluradan alueella ajettavaan osioon. 19,91 kilometriä pitkä Kaihuavaara (EK4/7) on yksi kisan kolmesta, suorana ympäri maailmaa televisioitavasta erikoiskokeesta.

– Se on erittäin nopea pätkä, jonka varrelta löytyy paljon korkeuseroja ja kapeita osuuksia. 27,68 kilometrin mittainen Siikakämä (EK5/8) on tyypillistä Rovaniemen ympäristön metsäistä tiestöä, mutta se nähdään nyt noin 15 kilometriä lyhyempänä versiona, kuin viime kuun Arctic Lapland Rallyssä, kertoo Kari Nuutinen.

3. päivä: sunnuntai 28.2.

Erikoiskokeita: 2 (EK:t 9 - 10) EK-kilometrit: 44,94 km Siirtymää: 103,70 km Kokonaispituus: 126,17 km Auringonnousu/-lasku: 07.34 / 17.25

Kaikkien aikojen ensimmäinen Arctic Rally Finland huipentuu kahteen kertaan ajettavaan, 22,47-kilometriseen ja Rovaniemeltä etelään sijaitsevaan Aittajärven erikoiskokeeseen. Jälkimmäinen Aittajärvi ajetaan klo 13.18 starttaavana Wolf Power Stage -erikoiskokeena, jolta on jaossa myös lisäpisteitä niin kuljettajille kuin valmistajillekin.

Kari Nuutinen kertoo, että Aittajärvi on legendaarinen Lapin rallipätkä, joka kulkee osittain Niemelässä sijaitsevien maatilojen läpi.

– Sitä on vaikea verrata mihinkään muihin erikoiskokeisiin, ja se on vain itse koettava, jotta sen voi uskoa todelliseksi.

Lapiot ja lämpimät vaatteet

Pakkauksessa on oltava kaksi lapiota sekä lämpimiä vaatteita, siltä varalta että ralliauto suistuu tieltä ja jää jumiin lumihankeen. Koska ralli ajetaan COVID-19-toimenpidesuunnitelman ja hallituksen asettamien koronarajoitusten mukaisesti ilman yleisöä, ei katsojien antamaa välitöntä apua ole saatavilla mahdollisessa ulosajotilanteessa. Siksi selviytymispakkaus on välttämätön varuste.

ARCTIC RALLY FINLAND NUMEROINA

251,08: Kilpailureitin kokonaispituus

10: Rallin huoltoparkki ja kilpailukeskus sijaitsevat 10 kilometriä Rovaniemen lentokentältä etelään

31,05: Sarriojärvi on kisan pisin erikoiskoe, jolla on mittaa 31,05 kilometriä

19,91: Rallin lyhyin erikoiskoe on sitä vastoin 19,91 kilometrin pituinen Kaihuavaara

-20: Ulkoilman lämpötila voi laskea rallin aikana jopa -20 asteeseen

Arctic Rally Finlandin nettisivu on nyt avattu : www.arcticrallyfinland.fi

Lataa tästä kilpailun säännöt ja reittiaikataulu.

Lähde: Arctic Rally Finland / Communications akk.sports@autourheilu.fi

Huoltotaukojen järjestelyt ovat Kemijärvellä ruttiinia. Tässä ollaan 2018 tunturirallin tauolla venesatamassa. Samoin Heralammen suljettu tehdasalue on ollut aiemmin taukopaikkana. Sinne saadaan helposti MM-rallille vaadittava koronakupla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä