Paikallisuutiset

Näillä kolmella vinkillä varmistut polttopuun kuivuudesta ‒ onnistunut poltto on vähäpäästöistä ja energiatehokasta

Lämmityskausi alkaa ja klapeja kuluu taas. Puun puhdas polttaminen on vähäpäästöistä ja energiatehokasta. Kuva: Ville-Matti Hannu

Puhtaasti palavan puun päästöt ovat suurimmaksi osaksi vesihöyryä.

Lämmityskauden käynnistyessä kannattaa palautella mieleen, että tulisijassa pitää polttaa vain kuivaa puuta.

Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, muistuttaa, että vähänkään märän puun polttaminen tuottaa päästöjä ja on energiatehotonta ja tarjoaa vinkkejä kuivuuden varmistamiseen.

Kuivuus varmistuu kolmen vinkin avulla

Usein polttopuulle tarvitaan kahden kesän ulkokuivatus, jotta puu on riittävän kuivaa. Aikaisin kevättalvella kaadettu ja hyvissä olosuhteissa ulkona kuivatettu puu saattaa kuivua polttokuivaksi saman kesän aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Polttopuun kuivuus varmistuu kolmen vinkin avulla:

1. Kuiva puu on noin puolet kevyempää kuin tuore.

2. Kuiva puu myös halkeilee kärjestä, kun taas märkä tai kostea puu on yhtenäistä.

3. Kuivista klapeista myös kuuluu kirkas, helähtävä ääni, kun niitä lyö yhteen. Kosteiden klapien ääni on kumea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onnistuneessa poltossa puu kaasuuntuu tulipesässä.

Tuuletus tärkeää

Hyvä säilytyspaikka polttopuille on tuulettuva puuvaja, jossa ilma kiertää lattian, seinien ja katon raoista. Liian tiiviisti peitetyissä puissa kosteus pääsee tiivistymään ja ne voivat homehtua.

Puut kannattaa viedä sisälle lämpiämään vasta päivä tai kaksi ennen niiden polttamista.

Keskitalvi on paras aika kaataa polttopuuksi tehtävät rungot. Silloin puuaines on kuivaa, eikä puu ala talvella mustua kuten kesällä kaadettu. Kuva: Anne Mattila

Päästöihin voi vaikuttaa

HSY:n mittausten mukaan puunpoltossa syntyy muun muassa runsaasti pienhiukkasia ja syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Jokainen polttopuuta käyttävä voi kuitenkin vaikuttaa palamisen puhtauteen.

Puulajilla ei ole päästöjen kannalta suurta merkitystä, mutta puun kosteudella on. Kuivan puun polttamisesta saadaan myös enemmän lämpöä kuin kostean puun poltosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puussa on 85–90 prosenttia haihtuvia aineita. Tämän vuoksi suurin osa puusta palaa kaasuina. Onnistuneessa poltossa puu kaasuuntuu tulipesässä.

Tämän jälkeen syntyneet palokaasut palavat ja luovuttavat lämpönsä eivätkä haihdu päästöinä ilmaan. Hallitsematon polttaminen yleensä nokeaa tulipesän, suuluukun ja hormin.

Puhtaan palamisen päästöt ovat hyvin pienet verrattuna huonosti toteutetun puunpolton päästöihin. Puhtaan palamisen tunnistaa lähes värittömästä savusta. Tästä savusta suurin osa on harmitonta vesihöyryä.

Tekstiä korjattu 20.9.2023 kello 10.17: lisätty kirjoittajien nimet.

Lisää aiheesta