Paikallisuutiset

Norjalaismedia: Venäjä on siirtänyt raskaita pommikoneita Kuolan niemimaalle – tukikohta Kantalahden ja Murmanskin välillä

Lentotukikohta sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Suomen rajasta.

Venäjä on mediatietojen mukaan liikutellut useita pitkän kantaman pommikoneita Kuolan niemimaalla sijaitsevaan lentotukikohtaansa.

Norjalaismediat kertovat, että Olenjan (Оленья) tukikohdassa olisi sijoitettuna seitsemän Tu-160-mallin ja neljä Tu-95-mallin pommikonetta.

Yliäänikone Tu-160:ta on tituleerattu maailman raskaimmaksi sotilaskoneeksi. Kylmän sodan aikana suunniteltu kone pystyy kuljettamaan myös ydinaseita. Olenjan tukikohta sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Suomen rajasta, Kantalahden ja Murmanskin välissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiasta kertoi ensimmäisenä norjalainen verkkojulkaisu Faktisk . Suomessa asiasta uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat .

Lue myös:

Yle: Venäläiset sotilasjoukot liikkeellä Alakurtista Ukrainaan – tukikohta Sallasta alle 80 kilometrin päässä

Voi olla kyse harjoituksesta

Faktisk-sivuston julkaisemiin satelliittikuviin perustuvien arvioiden ja asiantuntijoiden mukaan pommittajien määrä Olenjan tukikohdassa alkoi kasvaa elokuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Artikkelin mukaan kyseisten koneiden asemapaikka on ollut normaalisti Engelsin lentotukikohdassa, joka on Venäjän pääkaupungista Moskovasta 720 kilometriä kaakkoon.

On normaalia, että Venäjä siirtelee laivueitaan, mutta Euroopan kiristynyt tilanne ja Ukrainan sota vaikuttavat asian herättämiin reaktioihin.

Norjalaiset asiantuntijat pitävät mahdollisena, että laivue olisi sijoitettu nyt pohjoiseen jopa pysyvästi. Faktisk-verkkomediassa kommentoineiden asiantuntijoiden mielestä koneiden siirrossa voi myös olla kyse tavanomaisesta sotaharjoituksesta.

Tärkeä sotilasalue

Kuolan niemimaa on strategisesti tärkeä alue Venäjän armeijalle. Siellä on useita tukikohtia ja suuri määrä joukkoja, jotka ovat erikoistuneet arktisiin oloihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itä-Lappia lähinnä sijaitseva Venäjän tukikohta on Alakurtin sotilastukikohta, joka on noin 80 kilometrin päässä Sallasta. Toukokuussa julkisuudessa kerrottiin Alakurtista Ukrainaan lähteneistä joukoista.

Norjalainen Faktisk julkaisi Planet Labsin satelliittikuvia Olenjan tukikohdasta. Kuvakaappaus verkkosivustolta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä