Paikallisuutiset

Ogier, Evans, Neuville, Rovanperä porokeitolle

Kun FIA tankkaa VRC-autoja pihalla, MM-rallin WRC-kärkinelikko, Ogier, Evans, Neuville ja Rovanperä tankkaa porokeittoa Yritystalolla Rentukassa. Kemijärvi on näkyvässä osassa Arctic Rally Finland MM-rallin avauspäivänä perjantaina.

Pääosin Jyväskylän kokenut AKK:n MM-ralliorganisaatio vastaa kaikesta siitä, mitä rallissa tapahtuu Kemijärvellä – ja tauolla Kemijärven Yritystalolla, sen aitojen sisäpuolella.

Mutta, paljon järjestelyjä tarvitaan myös paikallisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

MM-rallin paikallinen tiimi, Yritystalolta talon isännöitsijä Risto Halvari ja Ravintola Rentukasta Erja Kaisanlahti sekä Ann-Christine Lampela Kemijärven matkailupalveluista ja Kemijärven yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Timo Tuominen pitivät maanantaina viimeisiä rallipalavereita. AKK katsasti Yritystalon tiistaina ja hyväksyi järjestelyt.

Yritystalon portille Osuuskunta Uurto oli viritellyt ensimmäisen Welcome, Tervetuloa Kemijärvelle bannerin. Portilta autot kaartavat suoraan tehdasalueen parkkipaikalle, kansainvälisen autoliiton FIA:n tankkausalueelle.

Avauspäivä perjantai

Yritystalolla varaudutaan median, FIA:n johdon ja kutsuvieraiden tuloon Kemijärvelle. Vähintäänkin rallin TV-tuotanto liikkuu helikopterilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuotanto ja televisioyhtiöt tekevät haastatteluja, kuvaavat erikoiskokeita maasta ja kopterista. Kamerat kuvaa ralliautoissa. YLE tekee kolmen päivän ajan ohjelmia omilla kanavillaan ja välittää kuvaa eri puolille maailmaa kansainvälisille televisioyhtiöille. YLE:n Ralliradio tekee ohjelmia koko kolmen päivän ajan suomeksi ja englanniksi.

Mediassa on vahvasti paikallista sävyä. YLE:llä rallia selostaa Itä-Lappiin kotiutunut loma-asuja Tomi Tuominen. Saa nähdä kuullanko Ralliradiossa taas sallalaislähtöistä, YLE:n aluepäällikköä Arvo Vuorelaa.

– Olemme saaneet tarkat ohjeet kaikesta AKK:lta. Tehdasalueelle on varattu tila helikopterikentälle, kertoo Risto Halvari.

– Tämä on meille neljäs ralli. Aiemmin on oltu Tunturi- ja Suopunkirallien tauko- ja huoltopaikkana. Mutta, MM-rallissa järjestelyt ovat aivan toista luokkaa, kertoo Erja Kaisanlahti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

AKK on tilannut Erjan Ravintola Rentukalta rallitauon ruokahuollon. Ogier, Evans, Neuville, Rovanperä ja muut MM-tähdet saavat eteensä perinteisen lappilaisen porokeiton.

Kemijärven,

– 35 kilometrin sähäkkä erikoiskoe ajetaan kahteen kertaan, ensin päivällä ja sittem iltapimeässä. Erikoiskoe on erittäin nopea. Keskinopeus nousee noin 110 kilometriin tunnissa, arvioi Timo Tuominen, joka on aktiiviaikana kartturina nuotittanut Tunturirallia, myös Sarriota lukuisia kertoja, kiertää edelleen EM-ralleja historic-luokassa.

– Mutta nyt on kyse aivan toisesta maailmasta, toisen luokan autoista ja talleista. Kaikkiaan MM-rallin lähtöön on starttaamassa yli 50 autoa, sanoo Timo Tuominen.

Perjantaina varsinainen MM-rallin lähtö on Rovaniemellä, josta autot siirtyvät ensimmäiselle erikoiskokeelle Sarrioon.

Yritystalolle autoja odotetaan klo 16 jälkeen. Pelkosenniementiellä ja portilla rallia tervehtivät tervastulet ja Welcome-, Tervetuloa Kemijärvelle kyltit.

Timo Tuominen laskee, että taukoaikaa Yritystalolla jää puolisentoista tuntia, mutta sitä ei kuitenkaan tuhlata lepäämisen.

– Kerrataan vielä kerran nuotit tiukasti ja tehdään suunnitelmia erikoiskokeelle. Päivän toinen EK starttaa Sarriolla noin klo 18.30.

Timo Tuominen pahoitelle ja samalla varoittaa, että nyt ei ole syytä lähteä katsomaan rallia erikoiskokeille tai siirtymätaipaleille.

– Paras tapa on seurata rallia kotisohvalta. Lähetyksiä TV:ssä ja radiossa on paljon.

Epidemian vuoksi ralli on suljettu yleisöltä. Sarriossa erikoiskokeita vartioidaan tarkasti. Samoin Yritystalon aluetta. Pelkosenniementiellä on pysähtymiskiellot. AKK:n ja FIA:n poikkeusmääräykset ovat ehdottamat.

– Jos niistä mokataan, on turha hakea MM-rallia toista kertaa, Timo Tuominen kärjistää.

Ann-Christine Lampela

– Kun vielä Arctic Rally Finland MM-ralli saataisiin MM-rallin kalenteriin, hän toivoo.

Timo Tuominen uskoo, että varmoina talvirallipaikkakuntina Rovaniemen ja Kemijärven nousu MM-kalenteriin on mahdollista.

– Tänä vuonna ajetaan 12 MM-osakilpailua. Tämä on ainoa lumiralli, kylmin ja Sahara kuumin.

Arctic Rally Finland MM-rallista lisää 25.2. näköislehdessä.

Lunta, nopeutta, pimeää, yllätyksiä ja porokeittoa Kemijärven Yritystalolla on luvassa perjantaina starttaavassa Arctic Rally Finland MM-rallissa. TV-lähetykset ja Ralliradio seuraavat rallia lähes tauotta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä