Paikallisuutiset

Johanna Mikkola aloitti Leader Pohjoisin Lappi toiminnanjohtajana vuonna 2023.

Ohjelmakauden 2023–2027 Leader on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti: tällaisia hankkeita on luvassa

Alueella on tapahtunut myös henkilöstövaihdoksia.

Yritystoimintaa harkitsevalle, toimintaa käynnistävälle ja kehittävälle yritykselle on tarjolla Leaderin käynnistys- ja kehittämistukea. Nämä, erityisesti asiantuntijuuden käyttöön tarkoitetut tuet on suunnattu Leaderin kärkitoimialoille, joihin voi tutustua Leader Pohjoisin Lappi ry:n uudistuneilla kotisivuilla.

Hankkeiden rahoitus käynnistyi syksyllä uuden ohjelmakauden lainsäädännön vahvistumisen ja hakujärjestelmä Hyrrä uudistumisen myötä.

– Syksyn ja alkutalven ajan on voitu rahoittaa lähes kaikkia hankemuotoja. Päätöksiä on toistaiseksi tehty yritysten investointihankkeisiin ja kehittämispalveluihin, kehittämispäällikkö ja Avoimet miljööt -hankkeen projektipäällikkö Annika Kostamo Leader Pohjoisin Lapista kertoo tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleishyödyllisinä hankkeina on hallitus esittänyt rahoitettavaksi muun muassa Kemijärven kaupungin Sydäniskurien hankinnan Kemijärven kyliin.

Rahoitusta vuodelle 2023 oli käytettävissä 727 750 euroa, josta EU:lta oli 43 prosenttia, valtiolta 37 prosenttia ja kuntarahoituksesta 20 prosenttia.

– Rahoituksella toteutettavaa Kahdeksan vuodenajan koti -strategiaa on tarkennettu ja rahoituslinjoja selkeytetty sitä mukaan, kun tietoa uusista hankemuodoista on saatu. Yhdistyksen hallitus on kokoontunut vuoden aikana kahdeksan kertaa, ja ensimmäiset päätökset hankkeista tehtiin syyskuun ja marraskuun kokouksissa, Kostamo kertoo.

Rahoitus on jaettu alustavan suunnitelman mukaan siten, että 60 prosenttia on suunnattu Kahdeksan vuodenajan kylä- ja Juureva pohjoinen kulttuuri -painopisteille ja 40 prosenttia Pohjoiset elinkeinot -painopisteelle.

– Koko vuodelle 2023 tarkoitettu kiintiö saatiin sidottua hankkeisiin rahoittamalla kahdeksan yleishyödyllistä hanketta ja 23 yritystukihanketta. Yleishyödyllisinä hankkeina on hallitus esittänyt rahoitettavaksi muun muassa Utsjoen kunnan Kahdeksan vuodenajan tapahtuma -hankkeen, Kemijärven kaupungin Sydäniskurien hankinnan Kemijärven kyliin sekä Syväjärven kyläseuran kuntosalihankkeen ja Sámi Duodji ry:n Jutaava Duodji, saamenkäsityötaidon oppimista ja -perinteen taltioimista koulutushankkeen, Kostamo kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi yhdistys on valmistellut kaksi oman kiintiön hanketta, jotka on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Kyläväärtit on kaksivuotinen hanke, johon palkataan osa-aikaisia kyläväärtejä.

Hankkeella aktivoidaan yhdistystoimijoita ja pureudutaan kyläväärtien avustuksella yksittäisien kyläalueiden kehittämistarpeisiin sekä edistetään Älykäskylä -hankkeita. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 180 000 euroa.

Puhtaat poukamat ja raikkaat rannat -vesienhoitoa yhteistyöllä hankkeessa lisätään tietoisuutta vesistökunnostamisesta tiedottamisella ja tilaisuuksilla sekä pilotoidaan muutamia kohteita esimerkkinä muille toimijoille. Lisäksi Lapin ELY-keskuksen maaseuturahastosta on tarkoitus hakea rahoitusta koko Lapin alueella toteutettavaan kulttuuriympäristöhankkeeseen tammikuussa päättyvästä hausta.

Yhdistyksellä on käynnissä Osaathan se sieki! -koulutushanke porotalousyrittäjille ja YTYÄ yrittäjyyteen, joita toteutetaan vielä ensi vuoden aikana. Samoin Avoimet miljööt ja komeat kuistit -hanke jatkuu kevään ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdistyksen henkilöstö työskentelee hajautetusti toiminta-alueella ja on koko alueen hankehakijoiden käytettävissä.

Henkilöstövaihdoksia

Vuoteen 2023 on sisältynyt myös henkilöstövaihdoksia. Toiminnanjohtaja Henna Kontsas siirtyi Inarin kunnan kehitysjohtajaksi ja tilalle tuli sodankyläläinen Johanna Mikkola. Yritysneuvoja Senja Lakela-Pyykkönen siirtyi Sodankylän kunnan elinkeinokoordinaattoriksi ja hänen tilallensa palkattiin joulukuussa Tiina Ylönen, jonka toimipaikkana on Kemijärvi.

Pitkäaikainen kalaleader aktivaattori Markku Ahonen siirtyy vuoden loppuun mennessä eläkkeelle ja tilalle on palkattu Markku Karjalainen Ivalosta. Yhdistyksen henkilöstö työskentelee hajautetusti toiminta-alueella ja on koko alueen hankehakijoiden käytettävissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä