Paikallisuutiset

Oletko nähnyt lennokkeja taivaalla menneinä viikkoina? – lentotoimintaa muun muassa Ketolan kentältä: tällainen on Patroller-järjestelmä

Ranskalainen yritys on tehnyt testilentoja Kemijärven Ketolan lentokentällä viime viikkoihin asti.

Kemijärvellä on tehty viime aikoina paljon havaintoja dronejen eli pienoislennokkien tai -koptereiden lennättämisestä. Muutama Koti-Lapin lukijakin on ihmetellyt lentotoimintaa.

Havaintomäärät ovat saattaneet kasvaa hämärtyneiden syysiltojen takia, kun droonien valot ja äänet erottuvat maisemassa. Myös yksityisiä lennättäjiä on varmasti liikkeellä, mutta osa loppukesän ja syksyn havainnoista liittynee Kemijärven Ketolan lentokentän testitoimintaan.

Robonic Ltd Oy:lla on ollut Ketolassa testilentoasiakkaita kesän ja alkusyksyn 2022 ajan. Robonic sai testilentoja pitkän tauon jälkeen Kemijärvelle kesälle 2021 ja sama asiakas on ollut testaamassa tänäkin vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ranskalainen yritys Safran Electronics and Defense on testilentänyt kentältä miehittämätöntä järjestelmäänsä nimeltä Patroller . Se on pitkän kantaman, etänä ohjailtava droonijärjestelmä. Patroller on suunniteltu muun muassa armeijakäyttöön. Safranin verkkosivujen mukaan sen nopeus on sadasta kahteensataan kilometriin tunnissa. Lennokin hyötykuorma on 210 kiloa ja lentoaikaa riittää noin 15 tunniksi. Kone voi nousta lähes viiteen kilometriin.

– Asiakas lopetti juuri lentotoiminnan reilu viikko sitten, joten kentällä on hiljaista, Robonicin toimitusjohtaja Markku Viitala kommentoi sähköpostilla Koti-Lapille .

Toiminta keskittyi Viitalan mukaan tänä kesänä järjestelmän sertifiointiin eli he lensivät paljon tunteja.

– Halusivat pysyä varsin lähellä kenttää, joten ajoivat käytännössä pisimmillään yli 10 tunnin lentoja "kierrosta" kiertäen, mikä tietysti aiheutti sen, että näköhavaintoja sai varmasti paljon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samainen Patroller lensi Kemijärvellä jo vuonna 2009. Silloin kyseessä olivat tuotekehityksen ensiaskeleet ja nyt testataan valmista kokonaisuutta.

Lue myös:

Dronella talojen yllä Tohmossa niin, että koirat häiriintyvät – tunnetko lennättämisen pelisäännöt?

Kemijärvellä on havaittu viime aikoina paljon drooneja ja lennokkeja. Kuva ei liity havaintoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijärvellä etuja

Vaikka takana oli hiljaisia vuosia, Kemijärven edut testilentokeskuksena ovat Robonicin mukaan edelleen kiistattomat. Rauhallinen ympäristö ja hyvät palvelut yhdistettynä joustavaan ilmatilan käyttöön on hyvä kilpailuetu, kun vastassa on ruuhkainen Keski-Euroopan ympäristö.

Lentotoiminnan edellytysten suhteen tilanne onkin Keski-Eurooppaan verrattuna neutraalimpi: Lentoluvat ja ilmatilan toiminnalle myöntää viranomaisena Traficom ja Suomi EU-jäsenenä noudattaa EU:n säännösraameja, joten perusta toiminnan luvitukselle on kuitenkin käytännössä yhtenevä muun Euroopan kanssa.

Koti-Lappi kertoi elokuussa Kemijärven Tohmossa talojen lähellä lennätetyistä drone-lennokeista. Harrastajien kannattaa myös tarkistaa lennättämisen pelisäännöt.

Yritys

Robonic

Perustettu 1993

Kotipaikka Tampere

Liikevaihto 6,2 milj. (2021) / 3,5 milj. (2020)

Tulos 1,8 milj. (2021) / 0,9 milj, (2020)

Työntekijöitä 11

Järjestää asiakkailleen testilentoja Kemijärven Ketolan kentällä

Kemijärvellä on testilennätetty miehittämättömiä lennokkeja. Kuvassa ranskalaisen Safranin lennokki. Kuva ei liity Kemijärven testilentoihin.
Kemijärvellä on havaittu viime aikoina paljon droonien ja lennokkien lentotoimintaa. Kuva ei liity havaintoihin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä