Paikallisuutiset

Opintolainahyvityksen kokeilu ei toteudukaan

Opintolainojen alueellista hyvitystä koskeva laki ei tule eduskunnan käsittelyyn tällä hallituskaudella. Hallitus antoi toimintakautensa viimeiset lakiesitykset eduskunnalle torstaina 17. marraskuuta, eikä opintolainoja koskeva laki ollut niiden joukossa.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellun lain tarkoitus oli, että kokeilukuntiin töihin muuttavat korkeakoulutetut olisivat saaneet suuren osan opintolainoistaan anteeksi. Tämä olisi voinut vaikuttaa työvoiman saatavuuteen alueilla ja kuntien elinvoimaisuuteen.

Kokeilu oli tarkoitus toteuttaa Pohjois- ja Itä-Suomessa 25 kunnassa. Kaikki Itä-Lapin kunnat olisivat olleet mukana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itä-Lapin kuntayhtymän johtaja Dina Solatie ja kuntayhtymän yhtymähallituksen puheenjohtaja, Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen toteavat tiedotteessa olevansa pettyneitä opintolainahyvityksen kuoppaamiseen.

– On todella paha takaisku, että opintolainahyvitystä koskeva laki ei etene. Lain käsittely ja hyväksyminen olisi tuonut Itä-Lappiin ja koko Itä-Suomelle kipeästi tarvittavia resursseja uuden osaavan työvoiman saamiseen alueen yritysten ja paikkakuntien julkisten palveluiden tarpeisiin, Dina Solatie toteaa.

– Alueellamme on useilla ammatti- ja elinkeinoaloilla jo niin merkittävä työvoimapula, että se vaikeuttaa toimintaa ja kehittämistä. Itäisten alueiden elinvoimaa on oikeutettua vahvistaa erityistoimin nyt, kun pakotteiden ja kansainvälisten kriisien seurausten vuoksi alueella toimivat yritykset ja kunnat kokevat merkittäviä tulomenetyksiä. Opintolainahyvityksen kokeiluesitys antoi Itä-Suomen kunnille ja yrityksille uskoa oikeudenmukaisen ja järkevän pilottikokeilun toteutumisesta, Erkki Parkkinen sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä