Paikallisuutiset

Pääkirjoitus: Kolari-Kemijärvi-linja pidettävä mukana

Lapin liitto on käynnistänyt ratayhteyden Sodankylä–Kittilä–Ylläs-selvityksen.

Lapin liiton mukaan uusi ratayhteys Sodankylä–Kittilä–Ylläs palvelisi erityisesti matkailun, kaivostoiminnan ja metsäteollisuuden tarpeita sekä koko Suomen huoltovarmuutta. Selvityksessä otetaan huomioon myös yhteys Ruotsiin ja Narvikiin sekä raideleveys.

Samalla selvitetään Kemijärvi–Kolari-radan tarve.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä on hyvä koepallo rata-agendan edistämiseen. Jo viime vuonna Lapin liitto tosin nosti esille pisararadan, joka kaartaisi Kemijärveltä Kolarin kautta Kemiin ja tekisi silmukan Lappiin. Koti-Lappi kertoi laajemmin ratasuunnitelmasta viime syksynä (KL 4.11.2021).

Nämä ratasuunnitelmat sisältyvät Lappi-sopimukseen eli Lapin maakuntaohjelmaan vuosille 2022–2025.

Vaikka rata toteutettaisiin pätkä kerrallaan, kokonaisuus on ehdottomasti pidettävä matkassa koko ajan. Kemijärvelle asti on järkevää suunnitella. Tällöin ei synny "pussinperää". Huoltovarmuuskin on huomattavasti parempi kahden reittivaihtoehdon ansiosta.

Tuomalla radan Sodankylä–Pelkosenniemi–Kemijärvi-reitille on mahdollista luoda todellinen matkailurata Ruotsin Lapin malmiradan tapaan. Radan varrelle tai sen "liepeille" osuisivat Ylläs, Levi, Saariselkä, Luosto ja Pyhä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijärveltä toki pääsee jo sujuvasti Sallaan, Suomulle, Pyhätunturille ja Rukalle linja-autoyhteydellä suoraan yöjunalta. Missään muualla Suomessa ei ole tällaista tunturi-kansallispuisto-vesistö-kattausta yhden terminaalin kautta.

Pisararadan ohella esillä on ollut myös Kemijärvi–Ruka–Taivalkoski–Kontiomäki-linja etelään. Se muodostaisi Kemijärvelle oman pisararatansa Itä-Suomea kohti. Oikeastaan se voisi olla jopa Oulu–Helsinki-päärataa parempi kulkureitti teollisuuden ja matkailun tarpeisiin. Reitti toisi esimerkiksi kuljetuksille kiskoväylän Hamina-Kotkan satamaa kohti ja edelleen kasvavan Rukan radan varrelle.

Samoin Sallan rata on ollut mukana kaavailuissa. Edellä mainittuja Itä-Lapin kuntayhtymä onkin pitänyt aktiivisesti esillä. Salla olisi Itä-Lapin kannalta helpoimmin toteutettava yhteys, mutta itänaapurin uhka todennäköisesti hankaloittaa tällä hetkellä rajaa kohti suuntaavan radan avaamista. Tosiaalta, meneehän pääkaupungistamme nopea ratayhteys Pietariin.

Pohjoisen uusien ratojen linjaamisessa on edelleen otettava huomioon maankäyttö, luontoarvot, poronhoito ja saamelaisalueet (vaikka toistaiseksi ratalinjaukset eivät kulje saamelaisten kotiseutualueella). Vaikka suunnitelmat voivat nyt kuulostaa utopistisilta, Lapin kannattaa kuitenkin pitää rata-hankkeita esillä pitkällä tähtäimellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lue myös:

Pääkirjoitus: Vuoden talvikaupunki -titteli on onnenpotku Kemijärvelle – Itä-Lappiin on satanut paljon matkailumannaa lyhyen ajan sisällä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä