Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Natolta odotetaan paljon, mutta miten Itä-Lappi aikoo hyötyä?

Ruotsin maavoimien komentaja kenraalimajuri Karl Engelbrektson (vasemmalla), Suomen maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Pasi Välimäki ja Yhdysvaltain 10. Vuoristodivisioonan kenraalimajuri Gregory Anderson vastasivat median kysymyksiin Northern Forest -harjoituksessa 30.5.2023. Kuva: Esa Keskinen

Helmikuussa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi, että Suomi haluaa Natolta maavoimien alaesikunnan maahamme.

Lapin varuskunta- ja harjoituspaikkakunnat ovat kisailleet Naton tukikohdasta ja esikunnasta mielikuvien tasolla jo jäsenyysprojektin alusta alkaen. Rovaniemellä on lennosto ja kaupungin palvelut etunaan, Sodankylässä arktinen prikaati ja Ivalossa rajajääkärien erikoisosaaminen.

Itä-Lapin Kemijärvellä ja Pelkosenniemellä on sanansa Rovajärven harjoitusalueeseen liittyen. Kemijärvelle tulevan rautatien merkitys on nyt myös entisestään kirkastunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotilaallisen suojan lisäksi Natolta on odotettu myös taloudellista mannaa

Sotilaallisen suojan lisäksi Natolta on odotettu myös taloudellista mannaa: milloin yhdysvaltalaisten sotilaiden tuomaa vilskettä paikalliseen liike-elämään, milloin suoria investointeja vaikkapa tiestöön. Molemmat ovat aivan realistisia asioita. Rovaniemellä Nato-sotilaiden vierailut näkyvät jo majoituspuolella. Toki Nato-sotilaita on vieraillut Norjasta jo aikoja esimerkiksi Levillä lomailemassa. Kemijärvellä Kalliosalmen siltaa uusitaan EU:n sotilaallisen liikkuvuuden rahalla, mikä eittämättä liittyy välillisesti Nato-asioihin. Korkealentoisimmat kylillä kuullut haaveet liittyvät nelikaistaisen tien tekemiseen Kemijärvelle asti tai ison tukikohdan rakentamiseen Rovajärven harjoitusalueelle.

Rovajärvi sijaitsee Kemijärven, Pelkosenniemen, Sodankylän ja Rovaniemen alueella. Kemijärven Misin aseman strateginen sijainti harjoitusalueen lähellä ja itärajan tuntumassa on sekin keskeinen. Alueella on myös varikkotilaa. Kemijärvellä, vieläpä Rovajärven tuntumassa, sijaitsee myös Ketolan pienlentokenttä.

Sodankylä laittaa 700 000 euroa lentoasemaansa, vaikka varmuutta sen laajasta hyödyntämisestä ei ole. Sodankylän Jääkäriprikaatin kasarmille rakennettiin myös pikavauhdilla uutta majoitustilaa Nato-jäsenyyden motivoimana, vaikka vanhoissa rakennuksissakin olisi ollut korjaamista sisäilman suhteen.

Pitäisikö Kemijärvellä avata peliä vaikka kaupungin tyhjien kiinteistöjen avulla? Voisiko Rovajärvi tukeutua niihin majoituksessa sen sijaan, että rakennettaisiin pikakasarmeja Heinuvaaraan?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lobbaaminen on käynnissä ja hyvä niin. Itä-Lapista käy delegaatioita eduskunnassa ja Brysselissä tämän tästä tie- ja infra-asioissa. Jos ja kun tässä Nato-laivassa nyt ollaan kyydissä, niin Itä-Lapin kannattaa yrittää nostaa häntäänsä entistä enemmän.

Kenraalimajuri Pekka Toveri totesi Iltalehdelle jo viime kesänä, että turha vaatimattomuus ei toimi kilpailtaessa Naton toimintojen sijoittamisesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä