Paikallisuutiset

Pääkirjoitus: Nyt voidaan pelastaa keväästä paljon

Koronaepidemia paheni ikävällä tavalla juuri hiihtolomakauden alussa. Parhaillaan myös Itä-Lapissa lomalaiset ovat tuntureissa ja kyläilemässä.

Voimme pelastaa vielä paljon, jos me kaikki entistäkin tarkemmin noudatamme kaikkia rajoituksia ja ohjeita – vältämme tartunnat ja nujerramme kiihtyvän epidemian.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n uudet suositukset tulivat viime viikolla aivan viime tipassa, kun matkalaukut oli pakattu, mökit varattu ja ensimmäiset talviloman viettäjät olivat jo matkalla Lappiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL ei kiusatakseen toiminut nopeasti kiristäessään suosituksia.

Koko Suomessa epidemian kiihtymisen riski kasvoi nopeasti tartuttavamman ja todennäköisesti myös vaarallisemman virusmutaation, brittivariantin levitessä. Oli toimittava nopeasti.

THL:n suositus välttää lomamatkalle lähtöä koskee tässä vaiheessa Helsingin ja Uudenmaan aluetta, mutta vahva neuvo perheille koko maassa on viettää talviloma kotona, kun vielä myös lunta on eteläisintä Suomea myöten.

Edelleen tilanne muuttui niin nopeasti, että hallituksen oli pakko puuttua asiaan antamalla lakimuutoksella lisävaltuuksia alueille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On ymmärrettävää, että talvilomalle Lappiin lähdettiin. Yksin ennakkoon varattuja loma-asuntoja ei voinut enää perua. Tätä ymmärrystä eteenkin perheille löytyi, kylläkin tiukoilla neuvoilla myös THL:n lausunnoissa.

Nopeasti muuttuneesta tilanteesta huolimatta meillä paikkakuntalaisilla ja lomalaisilla on mahdollisuus vielä pelastaa paljon niin koko keväästä kuin jäljellä olevista kahdesta koululaisten ja perheiden hiihtolomaviikosta.

Kun rokotukset vielä viivästyvät, ääripäässä on uhkana sulku-aika keväällä. Euroopassa virusmutaation leviäminen on johtanut jopa ulkonaliikkumiskieltoihin.

Jos epidemia ei tällä viikolla karkaa tunturikeskuksissa, seuraavan kahden viikon talvilomalaiset voivat mahdollisesti nauttia myös aurinkoisesta kevättalvesta. Samoin matkailuelinkeino saa mahdollisuuden pitää yllä palvelujaan kohti kevättä ja pääsiäistä. Sillä on monella tavalla iso merkitys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laduilla ja ulkona on tilaa turvalliseen, huolettomaan talviloman viettoon ja virkistäytymiseen, kun vain etäisyyksistä pidetään huolta. Matkailuyrittäjät tekevät varmasti kaikkensa koronatartuntojen välttämiseksi.

Jos vähänkin altistuminen epäilyttää, ja ilman epäilystäkin, Sallassa ja nyt myös Pyhätunturilla saa kuka tahansa nopeat antigeenitestin. Voi varmistua omasta voinnista ja ettei tartuta muita.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä