Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Sote-palvelujen karsimisessa on käytettävä järkeä

Vuodeosaston kyltti kuvattuna Pelkosenniemen terveyskeskuksella. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lapin arkisto

Lapin hyvinvointialue (Lapha) puhkuu suuria säästösuunnitelmia. Luvut ovat karuja, sillä menoja pitäisi saada pysyvästi vähennettyä lähes 100 miljoonaa euroa.

Yksi keino on se, että hyvinvointialue aikoo sulkea pienten paikkakuntien palveluita. Niitä, jotka erityisesti ovat olleet esimerkki hyvinvointivaltioprojektin positiivisesta vaikutuksesta kansalaisiin.

Sote-uudistusta kehiteltiin vuosikaudet. Eräs perustelu maakuntamallille olivat leveämmät hartiat. Näyttää siltä, että kuntien sote-menojen vuosittaisissa ylityksissä valtio tuli apuun, mutta hyvinvointialueita se ei riennä pelastamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikko huoltosuhde ja sakkaava valtiontalous ovat vaikea yhdistelmä, sitä ei käy kieltäminen. Lapin vanheneva väestö tarvitsee palveluita.

Hyvinvointialueen johtaja Jari Jokela kertoi säästösuunnitelmista viime viikolla. Hän käytti esimerkkinä Simoa ja Savukoskea.

Simolla on naapurissaan, 25 kilometrin päässä, Kemi palveluineen. Savukosken kirkonkylältä on Kemijärven Lapponiaan noin 93 kilometriä ja Sodankylän Sopukkaan noin 90 kilometriä.

Rivien välistä oli luettavissa, että Simosta saatetaan karsia palveluita, mutta keskussairaalasta kaukana sijaitsevasta Savukoskesta ei. Jos joitain vuodeosastoja tai muita palveluita lakkautetaan, siinä pitää olla isojen etäisyyksien maakunnassa järki matkassa. Koti-Lapin ilmestymisalueen kuntien on erittäin vakea nähdä pärjäävän ilman kyseisiä palveluita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuodeosastoille on sitä paitsi tarvetta yli kuntarajojen. Esimerkiksi Sodankylästä ja Kemijärveltä sijoitetaan vuodeosastopotilaita Pelkosenniemelle.

Yksi mantra on ollut se, että vuodeosastoilta yritetään saada ihmisiä kotihoidon tai palvelutalojen piiriin. Tämä on osoittautunut hankalaksi. Vuodeosastoilla jonotetaan paikkoja palvelutaloihin, mikä ei ole hyvä tilanne sekään.

Omaishoitajat mahdollistavat monen kotona asumisen, mutta juuri omaishoitajilta on leikattu. Jos ihmisten halutaan pärjäävän kotonaan tuen ja hoidon avulla, siihen pitää yhtä lailla satsata.

Aluevaltuusto käsittelee säästöjä tänään maanantaina. Aluehallituksen päätöstiedotteessa muistutetaan, että nyt tehtävä päätös on periaatteellinen ja ottaa kantaa säästömahdollisuuksien ylätason linjauksiin. Aluevaltuusto päättää tarkemmista säästötoimista sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelustrategiasta huhtikuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitä ennen työntekijöillä, lappilaisilla ja sidosryhmillä on mahdollisuus vaikuttaa suunnitelmiin. Jo nyt alustavista suunnitelmista voi kysyä lisätietoja ja kommentoida niitä sivustolla lapha.fi/palvelustrategia.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä