Paikallisuutiset

Pääkirjoitus: Suomen valtio on valitsemassa eriarvoisen tiedonvälityksen tien – postin alueellinen hinnoittelu ja jakelumuutokset saattavat hävittää paikallista mediaa

Postin hurjien hinnankorotusten ja sen palveluverkon rukkaamisen ohessa uhkaa kadota myös suomalainen paikallinen media.

Lähitulevaisuudessa Suomessa on todennäköisesti paikkakuntia, joista yksikään media ei raportoi. Tämä ei ole seurausta median murroksesta, digitaalisten kanavien kehittymisestä tai sosiaalisesta mediasta. Niilläkin on toki roolinsa, mutta ne ovat vaikuttaneet lähinnä raportoinnin muotoon ja alustoihin. Paikallisen median talous pohjaa edelleen printtiin: sen tilaus- ja mainostuloihin. Paikallislehtien tuloista 94 prosenttia ja kaupunkilehtien tuloista 97 prosenttia tulee painetusta lehdestä. Vastaavasti jakelukulut ovat suurimpia menoeriä. Painettujen sanomalehtien kohtuuhintainen jakelu on kotimaisen uutismedian tulevaisuuden kannalta oleellista.

Posti on kuitenkin eri mieltä. Se aikoo siirtyä valtakunnallisesta tasahinnoittelusta alueelliseen hinnoitteluun lehtien päiväjakelussa ensi vuoden alussa. Tämä tarkoittaa, että haja-asutusalueilla jakelu on kalliimpaa kuin keskuksissa. Käytännössä iso osa paikallisesta lehdistöstä ilmestyy kalliimman jakelun alueella.

– Tämä on yksi askel kohti lehdettömiä kuntia. Monessa lehdessä ei ole ihan kauheasti joustovaraa, Uutismedian liiton järjestöpäällikkö Ilona Hannikainen pohti Suomen Lehdistölle hiljattain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alueellinen hinnoittelu on myös selkeä valinta valtionyhtiöltä. Kaikki kansalaiset eivät ole samanarvoisia, mitä tulee tiedonvälitykseen. Itä-Lapissa kaivetaan enemmän kuvetta kuin etelän keskuksissa.

Lisäksi tilattavien lehtien tärkeät peittojakelut poistuvat valikoimasta. Tämä on merkittävä asia esimerkiksi kuntien tiedottamisen kannalta. Postilain uudistus mahdollistaa myös monia muita muutoksia .

Lue myös:

Pääkirjoitus: Postilain uudistus uhkaa vapaata yhteiskuntaa – paikalliset lehdet ja kirjeposti heitteillä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Postin muutokset uhkaavat koko Lapin paikallislehdistöä – Päätoimittajat ottivat kantaa: "On täysin poikkeuksellista, että yritysten liiketoiminnan keskeisiä osa-alueita voidaan määräillä valtion omistaman yrityksen voimin"

Koti-Lappi ilmestyy nyt keskiviikkoisin – lue tästä muutoksen syyt ja seuraukset

Eduskunnan on tarkoitus käsitellä postilain uudistusta lähiaikoina. Keskeinen asia on siirtyminen viidestä kolmeen jakelupäivään varhaisjakelualueiden ulkopuolella vuoden 2023 alussa. Hallituksen esitys jakelutuesta turvaa 3–5 kertaa ilmestyvien tilattavien lehtien jakelun myös varhaisjakelun ulkopuolisilla alueilla vuoden 2027 loppuun asti. Yksi tai kaksi kertaa viikossa ilmestyvät lehdet, eli suurin osa suomalaisesta lehdistöstä, jäävät tämän tuen ulkopuolelle ja joutuvat mukautumaan Postin sanelemiin jakelu- ja ilmestymispäiviin. Jakelutuki pitäisi ehdottomasti ulottaa koskemaan myös yksi tai kaksi kertaa viikossa ilmestyviä lehtiä.

Postilla on monopoli isoilla alueilla Lapissa. Tänä vuonna Postin aikataulumuutokset siirsivät Koti-Lapin ilmestymisen keskiviikolle ja painon maanantaille, entisen torstain ja tiistain asemesta. Siinä jakelun osassa, jossa Koti-Lappi kulkee, vaihtoehdot ovat vähissä ja jatkossa aikataulut kiristyvät entisestään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koti-Lappi on keskustellut Postin kanssa, jättänyt lausuntoja postilain valmisteluun, ollut yhteydessä Lapin liittoon, kansanedustajiin ja ministeriöihin. Koti-Lappi on toki piskuinen pelaaja suuryhtiöön verrattuna, mutta onneksi myös journalistisen lehdistön edunvalvoja Uutismedian liitto on ollut aktiivinen vaikuttaja asiassa.

Mikään taho ei kuitenkaan tunnu kuulevan. Edes jonkinlainen ymmärrys valtion ja Postin suunnalta lehdistöä kohtaan olisi ollut suotavaa. Paperin hinta on tuplaantunut ja inflaatio uhkaa. Posti vain jatkaa iskujaan: hinnankorotuksia on jälleen luvassa lokakuussa. Korotuksia on ollut tänä vuonna jo useampi.

Samalla Posti vaikuttaa heikentävän tasaisesti palvelujaan, myös väkirikkaammilla alueilla. Se keskittyy pakettiliiketoimintaan, sillä kirjeposti on vähentynyt. Tässä samassa pesuveden mukana näyttää menevän myös suomalainen paikallinen media.

Postilain uudistus on käynnissä. Suunnitelmissa on jakelupäivien harventaminen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä