Paikallisuutiset

Pääkirjoitus: Syksy näyttää kuntien uuden suunnan

Syksyllä on luvassa tiukkaa kunta-asiaa ja yhdet vaalitkin.

Kuntapolitiikan syksy on tänä vuonna erityinen. Hyvinvointialueet aloittavat vuoden alussa. Itä-Lapissa kaikki neljä kuntaa ovat sotemullistuksen edessä.

Kemijärvellä muuttuvaan kuntarakenteeseen liittyy osaltaan kaupungin organisaatiouudistus, joka on edelleen työn alla.Kemijärven syksyssä merkittävää on myös se, että Nuolivaaraan nousee tuulivoimaloita, joista osa alkaa tuottaa energiaa jo syyskuussa . Työmaa näkyy paikkakunnalla.

Sallan kansallispuistolle on luvassa sen ensimmäinen ruskasesonki, mikä voi tietää kävijäryntäystä. Kansallispuiston ensimmäisen puolen vuoden kuulumisista voit lukea tästä artikkelista .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sallan lukiossa on alkanut yhteistyö ammatillista ja korkeakoulutusta tarjoavien tahojen kanssa. Paikkakunnalla on nyt mahdollista suorittaa myös kaksoistutkinto tai ammatillinen perustutkinto useilla eri aloilla. Lisäksi Sallassa lisätään yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa kehittämällä oppisopimuskoulutusta.

Pelkosenniemen uusi koulu avaa ovensa viimeinkin tänä syksynä. Aivan koulujen alkuun avaus ei ehtinyt. Koululaiset ovat olleet väistötiloissa vuosia, joten toivotaan jatkossa sujuvaa koulutaivalta uusissa tiloissa.

Pyhällä uuden hotellirakennuksen työmaa etenee ja valmista pitäisi olla jo tulevan talvikauden alussa. Kuntien valtuustot päättivät keväällä lakkauttaa Pelkosenniemen-Savukosken kuntayhtymän Pelkosenniemen vuodeosaston ja käynnistää tänä syksynä kotisairaalatoiminnan. Asiasta on vireillä valituksia.

Savukoskella Soklissa jatketaan koekairauksia ja työtä kaivoshankkeen parissa. Itse kaivoshanke ei tietenkään ole uusi asia, mutta Suomen Malmijalostus ja Sokli Oy ovat verrattain uusia isäntiä. Alkuvuonna arvioitiin varovasti, että kannattavuuslaskelmia olisi jo saatu kuluvan vuoden jälkeen, mutta korkeimman hallinto-oikeuden palauttama lupa saattaa vaikuttaa asiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääsemme myös jälleen äänestämään. Syksyllä on luvassa myös seurakuntavaalit, joissa Kemijärven, Sallan ja Pelkosenniemen (pitää sisällään myös Savukosken) seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt. Myös kevään 2023 eduskuntavaalien ehdokasasettelu kiihtynee syksyn edetessä. Itä-Lapista olisi tärkeä saada läpimenijä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä