Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Tuulivoima näkyy nyt myös Itä-Lapissa

Tuulivoimalan siipi Sallan Kuninkaankuusikossa. Kuva: Esa Keskinen

Kemijärven ja Sallan rajalla Nuolivaaran alueella on käynnistynyt Itä-Lapin ensimmäinen tuulivoimapuisto.

Sen 17 voimalaa tuottavat sähköä valtakunnan verkkoon. Rakennuttaja wpd Finland Oy:n mukaan puisto tuottaa karkeasti noin puoli prosenttia koko maan sähkön kulutuksesta.

Lisää aiheesta

Tuulivoimaloiden maisemallisesta vaikutuksesta käydään paljon keskustelua. Korkeat voimalat muuttavat taivaanrannan maisemaa, sitä ei käy kiistäminen. Aina kun ihminen rakentaa teitä, taloja, tehtaita, laskettelukeskuksia, vesivoimaa, mastoja tai muuta vastaavaa, tulee ympäristövaikutuksia, joita on hyvä pyrkiä minimoimaan ja hallitsemaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijärven keskustan kaduilta voimala-alue ei juuri näy. Pöyliövaaran kuntoportaiden yläpäästä niitä voi käydä tähyilemässä. Samoin Pitkävaaran laelta ne näkyvät rivistönä Patokankaan tehdasalueen takana. Sallan keskustasta pitää niin ikään kavuta korkeammalle paikalle, että ne näkyvät. Pyhätunturin laelle voimalat näkyvät, kun osaa katsoa oikeaan suuntaan. Kaamoksessa huomiovalot vilkkuvat pimeydessä.

Voimaloiden ympäristövaikutukset näkyvät myös tiestön ja muun infran rakentamisena. Nuolivaarassa on noin 35 kilometrin tieverkosto, jonka pohjana hyödynnettiin paljon valmista metsäautotiestöä. Myös voimalinjat vaativat maan ja metsän mylläystä.

Suurin osa Nuolivaaran voimaloista ei sijaitse kovin lähellä asutusta, millä on haluttu välttää lapojen huminan aiheuttamaa haittaa. Sallan puolella asutusta on melko lähellä.

Toisaalta voimalat on tehty juurikin hiljaiselle ja metsäiselle alueelle, mikä sekin vaikuttaa sellaisenaan ympäristöön, vaikka ihmisiä asuisikin vähän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka voimalat eivät ole yksiselitteisiä maisema- tai ympäristövaikutuksiltaan, energian tuotannon suhteen ne eivät ole enää mitään nappikauppaa. Tällainen uusiutuva energia on lopulta parempi vaihtoehto kuin fossiilisten energiamuotojen käyttö.

Merkittävää on tietenkin myös voimaloiden tuoma verotulo, joka alkaa kilistä viivästyksien takia kuntien kassaan ensi vuodesta alkaen. Kemijärven yhteismetsä ja sen osakkaat puolestaan saavat voimala-alueesta vuokratuottoa.

Tekstiä oikaistu 2.9. kello 13.00: tekstistä sai aikaisemmin käsityksen, että kaikki Nuolivaaran voimalat olisivat kaukana asutuksesta ja rakennuksista. Sallan puolella sijaitsevien voimaloiden lähellä on kuitenkin rakennuksia. Tarkennettu myös muotoilua siitä, miten voimalat näkyvät Sallan kirkonkylälle, kun aikaisemmin puhuttiin yleisesti Sallasta.

Lisää aiheesta