Paikallisuutiset

Pääkirjoitus: Voisiko julkishallinto auttaa kestämään nousseet hinnat paikallisesti?

Ostovoiman säilyminen huolestuttaa myös Itä-Lapissa.

Maksamattomat sähkölaskut näkyvät jo maksuhäiriötilastoissa.

Suomen Asiakastietojen tilastojen mukaan energia- ja polttoainelaskut tuottavat ihmisille vaikeuksia. Viimeaikainen sähkön hinnannousu koettelee erityisesti ihmisiä, joiden asunto lämpiää suoralla sähkölämmityksellä.

Yhteiskunnassa on mietitty tukimuotoja ihmisille vaikeassa tilanteessa. Suomen hallitus on luvannut tukea kotitalouksia, joilla sähkölaskut nousevat hyvin korkeiksi. Verotuksessa otetaan käyttöön väliaikainen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Niille kotitalouksille, jotka eivät voi hyödyntää sitä täysimääräisesti, otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotitalousvähennys ja sähkötuki saattavat tulla maksuun takautuvasti.

Valtiota pienemmissä paikallistalouksissa voisi yrittää tukikeinoja, jotka vaikuttaisivat nopeasti. Sallan kunnanhallitus on esittänyt, että kuntien omistama Koillis-Lapin Sähkö alentaisi sähkönsiirtomaksujaan vaikeassa tilanteessa. Rovakaira Oy on päättänyt siirtomaksujen alentamisesta. Koillis-Lapin Sähkön mukaan siirtohintojen alentaminen ei onnistu. Koti-Lappi uutisoi asiasta 19.10. julkaistussa lehdessään.

Sähkön hinnan takia vaikeuksiin joutuneita ihmisiä on tuettava jollain tavalla. Lapin seutukunnissa raha jäisi todennäköisesti kiertoon paikkakunnalle: esimerkiksi ruokaan ja palveluihin.

Tuet on tarpeen kohdistaa talouksille, joille sähkön hinta aiheuttaa vaikeuksia. Osalla kansalaisista on vielä voimassa määräaikainen, edullinen sähkösopimus, ja osalla sähkönkulutus on hyvin pientä, koska asunnon lämmitykseen ei kulu paljon sähköä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ostovoiman säilymisellä on merkitystä myös paikallisille yrityksille. Vaikka kunnan tulonsaanti voi heikentyä hetkellisesti, paikallisten ei tarvitse valita sähkölaskun tai kauppalaskun väliltä.

Jos kunnan omiin sähköyhtiöihin kajoaminen on vaikea pala, vaihtoehtona voisi olla joidenkin muiden kunnan keräämien maksujen jäädyttäminen.

Asiakkaiden on tärkeää ottaa yhteys sähköyhtiöön ja sopia maksujärjestelyistä, jos sähkölaskua ei pysty maksamaan eräpäivänä.

Toivottavasti vaikeudet ovat väliaikaisia. Sähkön hinnan ennustetaan laskevan keväällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä