Paikallisuutiset

Pajalassa asuva Dimitri Litvinov ajoi Sallan rajalle ja pystytti kyltin Venäjälle päin – "Protesti ei ollut suuri eikä se pysäytä sotaa, mutta mikä pysäyttää?"

Ruotsissa asuva Dimitri Litvinov ajoi Sallaan osoittaakseen mieltä.

Ruotsin ja Suomen rajalla Pajalassa asuva Dimitri Litvinov järjesti pian Ukrainan sodan alkamisen jälkeen 26. helmikuuta pienen mielenosoituksen Sallan raja-asemalla ystävänsä kanssa.

Litvinov piteli muutaman tunnin ajan Venäjälle päin osoitettua kylttiä, jossa luki venäjäksi "Ei sodalle".

Hän kertoo ajaneensa halki Lapin itärajalle, koska uutiset ystäviltä Ukrainasta tuntuivat sydäntä särkeviltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Protesti ei ollut suuri eikä se pysäytä sotaa, mutta mikä pysäyttää?

– Luin ja katsoin avuttomana uutisia sodan kauhuista. Luin myös Kiovassa ja Mariupolissa asuvien ystävieni Facebook-päivityksiä. Myös perheeni ja monien ystävieni päivitykset Venäjältä olivat murheellisia. He tuntevat häpeää hallinnon toimista, ja he tuntevat itsensä vihaisiksi ja avuttomiksi. En voinut pysyä passiivisena. Salla on lähin Venäjän raja-asema, joten menin sinne ja lähetin kuvia ystävilleni Ukrainaan ja Venäjälle, jotta he voivat nähdä, että myös kaukana pohjoisessa välitetään asiasta.

Lisäksi Litvinov näkee paikkakunnassa muutakin symboliikkaa.

– Sallan alueen merkitys talvisodan voitossa oli suuri. Se muistuttaa tosiasiasta, että pieni urhea maa pystyy voittamaan jättimäisen naapurin aggressiot. Toivon, että tämä rohkaisee läheisiäni Ukrainassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Litvinov kertoo syntyneensä Moskovassa vuonna 1962, mutta hänen vanhempansa ovat lähtöisin Ukrainasta Kiovasta. Perhe muutti pois Neuvostoliitosta 1974. Litvinov on asunut ja työskennellyt Ruotsissa vuodesta 1994.

Lue myös:

Pääkirjoitus: Sota tuli järkyttävän lähelle

Mielenilmaus rauhan puolesta lauantaina Kemijärvellä – mukana päättäjiä ja esiintyjiä

Dimitri Litvinov osoitti mieltä rauhan puolesta Sallassa.