Paikallisuutiset
Paluumuuttaja Kati Savukoski vetää perinneruokahanketta
Itälappilaiset herkut kotikeittiöihin ja elämystuotteiksi matkailijoille.
Kiinnostus perinneruokiin on kasvanut suuresti niin paikallisten ihmisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Perinneruokiin liittyvää reseptiikkaa kerätään Itä-Lapin kuntayhtymän Perinneruokahankkeessa oppaaseen, jotta osaaminen herkkujen valmistukseen siirtyisi myös seuraaville sukupolville.
Hankkeen projektipäälliköksi valitun paluumuuttaja Kati Savukosken
Reseptiikan ja tarinoiden keruun lisäksi tavoitteena on innostaa myös nuoria perinneruokien pariin.
– Se, että jokin on
Hankkeella pyritään vastaamaan myös kovassa nosteessa olevaan ruokamatkailuun. Savukosken mukaan ruuan merkitys korostuu yhä enemmän osana matkailukokemusta. Perinneruokatietouden taltiointi ja erityisesti siihen liittyvät tarinat ja muistot mahdollistavat ruokien tuotteistuksen myös ravintola- ja matkailupuolella.
– Ravintolassa, luonnossa tai katukeittiössä nautittu ateria on merkittävä osa kokemusta paikallisesta kulttuurista. Lähiruoka, alueen perinteiset ruokatuotteet ja niihin liittyvien tarinoiden tuoma elämyksellisyys luovat matkailijalle entistä syvemmän yhteyden paikalliseen elämäntapaan ja siten täydellisemmän matkailukokemuksen Itä-Lapista, jatkaa Savukoski.
Osana hanketta tullaan ennallistamaan myös teurastuskäytäntöjä, joka mahdollistaa porosta valmistettavat perinneruoat sekä poron kokonaisvaltaisemman käytön.
– Poron kokonaisvaltainen hyödyntäminen on kautta aikojen kuulunut hyvään poromiesperinteeseen. Se on hyödynnetty lähes kokonaan ravinnoksi, nahasta on valmistettu vaatetusta ja luusta tarve-esineitä, kommentoi Savukoski.
Tänä päivänä poroteurastamot hyödyntävät elintarvikkeeksi yli 30 raaka-ainejakeesta noin seitsemän. Teurastuskäytäntöjen ennallistamisen parissa hankkeessa toimii Pentti Juotasniemi, jolla on alalta vankka kokemus ja osaaminen.
Kati aloitti
Hanketta hallinnoi Itä-Lapin kuntayhtymä. Hankealueeseen kuuluvat Kemijärven kaupunki sekä Pelkosenniemen, Posion, Sallan ja Savukosken kunnat. Hanketta rahoittaa Lapin Ely-keskus ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Hankkeen kokonaisbudjetti on 172 758 euroa