Paikallisuutiset

Pelkosenniemelläkin havaitun rikosvyyhdin esitutkinta valmistunut – mieskaksikon epäillään vieneen vanhuksilta omaisuutta

Lapin poliisilaitos sai Lapissa ja ympäri Suomea ilmenneen rikossarjan esitutkinnan valmiiksi elokuussa.

Puolasta Suomeen saapuneen mieskaksikon epäillään tunkeutuneen ikäihmisten koteihin taulukauppojen varjolla ja anastaneen heiltä omaisuutta eri puolilla Suomea. Lapin poliisilaitos sai mittavan rikossarjan esitutkinnan valmiiksi elokuussa ja se siirtyy syyteharkintaan.

Koti-Lappi uutisoi toukokuussa, että poliisille oli ilmoitettu huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa Pelkosenniemellä, Sodankylässä ja Simossa tilanteista, joissa taulujen kaupustelun yhteydessä oli anastettu tai yritetty anastaa ikäihmisiltä omaisuutta.

Lapin poliisilaitoksen analyysi- ja tiedustelutoiminta havaitsi, että samoihin aikoihin eri puolilla Suomea oli poliisille ilmoitettu useasta samankaltaisesta tapauksesta. Kaikissa tapauksissa vanhusten asuntoihin oli tunkeuduttu röyhkeästi taulukauppojen yhteydessä ja anastettu omaisuutta kuten rahaa tai koruja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rikossarjan tutkintavastuu keskitettiin Lapin poliisilaitokselle, jossa kokonaisuutta on tutkittu toukokuusta lähtien rikosnimikkeillä törkeä varkaus ja törkeän varkauden yritys.

– Kokonaisuuden tutkintaan on saatu apua poliisilaitoksilta ympäri maata. Aika nopeasti selvisi, että kaikkien tapausten tekijöiksi on syytä epäillä samaa mieskaksikkoa, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Ijäs Lapin poliisilaitokselta kertoo poliisin tiedotteessa.

Miehet otettiin kiinni etsintäkuulutettuina Länsisatamassa heidän ollessaan tulossa uudelleen Suomeen 28.6.2022. Miehet vangittiin 1.7.2022 todennäköisin syin rikoksesta epäiltyinä lukuisiin törkeisiin varkauksiin tai niiden yrityksiin. Syyttäjälle siirtynyt esitutkintapöytäkirja koostui 13 törkeästä varkaudesta ja 4 törkeän varkauden yrityksestä.

Lue myös:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Piirrettyjä tauluja kaupanneen miehen epäillään vieneen omaisuutta Pelkosenniemellä, Simossa ja Sodankylässä

Kohteena ikäihmiset

Mieskaksikon epäillään suunnitelmallisesti etsineen kohteikseen ikäihmisiä ja hyödyntäneen näiden avutonta tai hädänalaista tilaa omaisuutta anastaakseen.

Miltei kaikissa tapauksissa asianomistajien oven ulkopuolella on ollut nähtävissä rollaattori tai muu apuväline. Joissain tapauksissa on toisteltu sanaa Ukraina, jolla on viitattu Ukrainassa meneillään olevaan sotaan.

– Epäillyt ovat kertoneet asianomistajille myyvänsä 5 euron hintaisia piirustuksia. Tällä tekosyyllä he ovat tunkeutuneet sisään koteihin, joista he ovat sitten etsiskelleet arvokasta omaisuutta vietäväksi. Rikosten kohdistaminen puolustuskyvyttömiin vanhuksiin tekee toiminnasta erityisen röyhkeää, rikoskomisario Ijäs kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asianomaisilta on anastettu muun muassa koruja, käteistä ja pankkikortteja.

Lapin poliisi tiedotti piirustuksia ovelta ovelle kaupanneista miehistä 9.5.2022. Poliisi kehottaa edelleen ihmisiä varovaisuuteen kaupustelijoiden tai sisälle muulla syyllä pyrkivien tuntemattomien henkilöiden kanssa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä