Paikallisuutiset

Pelkosenniemen tulos oli maan parhaimmistossa: tilinpäätöskokous saatiin päätösvaltaiseksi

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto sai hyväksyttyä tilinpäätöksen kesäkuun lopussa. Tulos oli maan parhaita.

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto joutui tuskailemaan päätösvaltaisuuden kanssa, mutta sai lopulta tilinpäätöskokouksen vedettyä läpi. Kuva: Esa Keskinen

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan vuoden 2022 tilinpäätöksen kokouksessaan 30. kesäkuuta.

Tilivelvollisille myönnettiin vastuuvapaus ilman äänestyksiä. Tilinpäätöskertomus on luettavissa täällä.

Kunnan tilinpäätös oli ylijäämäinen 1,98 miljoonaa euroa. Ylijäämä selittyy pääosin sähkönmyyntituotoilla, joita kunta sai yli miljoonan. Kertynyttä ylijäämää on yhteensä 5,6 miljoonaa euroa. Kunnan vuoden 2022 tulos oli koko Suomen suurin euromäärältään asukasta kohden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvä tulos selittyy kulujen maltillisuudella, hyvillä vero- ja valtionosuustuloilla ja erityisesti kasvaneesta sähkön myynnistä.

Toimintatuotot vuonna 2022 olivat 2,306 miljoonaa euroa, joka on 802 000 euroa enemmän (53,3 %) kuin talousarviossa ajateltiin. Toimintatuotoissa oli kasvua 602 000 euroa edellisvuoteen nähden (35,3 %).

Verotuloja kunnalle kertyi 5,872 miljoonaa euroa, joka on 366 000 euroa (6,6, %) enemmän kuin talousarvioon oli ennustettu. Verokertymässä oli kasvua 277 000 euroa (5 %) edellisvuoteen nähden.

Merkittävin satunnainen myyntitulo viime vuonna oli Kuusirannan kiinteistön myynti, josta kunta sai tuloa 259 716 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lainakanta kasvoi

Toimintakulut vuonna 2022 olivat yhteensä noin 11 miljoonaa euroa, joka on 743 000 euroa (6,3 %) vähemmän talousarvioon nähden.

Merkittävin poikkeama toimintakuluissa on terveydenhuollossa. Perusterveydenhuollon kulut alittuivat 329 000 eurolla ja erikoissairaanhoidon kulut alittuivat 28 000 eurolla talousarvioon nähden. Toimintakuluissa oli kuitenkin nousua 381 000 euroa (3,6 %) edellisvuoteen nähden.

Pelkosenniemen lainakanta kasvoi miljoonalla. Kunnalla on lainaa asukasta kohden 7 358 euroa.

Koulu-päiväkodin kustannukset viime vuodelta noin 2,4 miljoonaa

Vuonna 2022 kertyneet uuden koulu-päiväkodin kustannukset ovat yhteensä noin 2,4 miljoonaa euroa. Kunta joutui ottamaan viivästyneen työmaan haltuunsa viime vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilinpäätöksen laatimisen aikoihin rakennuksen kokonaiskustannukseksi arvioitiin yhteensä noin 6,3 miljoonaa euroa.

Pelkosenniemen asukasluku oli vuoden 2022 päätteeksi 942 henkilöä. Edellisenä vuonna luku oli 924, joten asukasluku kasvoi 18 henkilöllä.

Fakta

Pelkosenniemen valtuusto

Kati Nenonen (Pyhä-Pelkosenniemi) pj.

Pekka Arvola (Pelkosenniemen kylät) vpj.

Mikael Helistenkangas (Pelkosenniemen kylät)

Miska Lakela (Pelkosenniemen kylät)

Markku Kallio (kesk.)

Tero Luoma-aho (kesk.)

Markku Kankaanranta (Pyhä-Pelkosenniemi)

Jouko Viitamäki (Pyhä-Pelkosenniemi)

Anna-Kaisa Luoma-aho (Yhteinen Pelkosenniemi)

Pekka Nyman (vihr.)

Christian Sirviö (vihr.)

Piia Taipola (ps.)

Eriävä mielipide Nymanilta

Pekka Nyman (vihr.) esitti kokouksessa, ettei tilinpäätöstä hyväksytä. Perusteluina hän esitti muun muassa vieraslajien poiston huomioimattomuutta, sitä ettei Kokkosnivan venereitin huollosta ole huolehdittu, arkistointiin liittyviä ristiriitoja ja oikaisuvaatimusten määrää. Esitys raukesi kannattamattomana.

Pekka Arvola (Pelkosenniemen kylät -yhteislista) esitti, että sosiaalijohtajalle ei myönnetä vastuuvapautta. Perusteluna oli epäselvyydet tilastoissa. Tämäkin esitys raukesi kannattamattomana.

Nyman jätti päätökseen vielä eriävän mielipiteen.

Päätösvaltaisuus työn takana

Kunnan tilinpäätöksen hyväksyminen meni aivan takarajalle. Kesäkuun loppu oli viimeinen mahdollinen laillinen ajankohta hyväksymiselle.

Valtuusto joutui siirtämään käsittelyä kesäkuun alussa, sillä se ei ollut päätösvaltainen, koska paikalla ei ollut riittävästi valtuutettuja. Tuolloin kahdestatoista valtuutetusta paikalla oli kahdeksan. Päätösten tekemiseen tarvitaan yhdeksän valtuutettua.

Tilinpäätöskokoukseen saatiin paikalle 10 valtuutettua.

Valtuutettujen määrä väheni kesäkuussa, kun kunnanvaltuuston entinen puheenjohtaja Jani Jaakkola (Pelkosenniemen kylät -yhteislista) menehtyi yllättäen. Hänen ryhmällään ei ole varavaltuutettua.

Kunnan päätöksenteossa on ollut muutenkin kriisin aineksia, sillä kevään aikana moni valtuutettu on hakenut tai aikonut hakea eroa luottamustehtävistään (KL 14.6.).

Valtuuston puheenjohtajana toimii Kati Nenonen (Pyhä-Pelkosenniemi -yhteislista).

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä