Paikallisuutiset

Pelkosenniemen valtuusto pieneni ‒ valtuustoon syntyi uusi ryhmä

Perussuomalaisten edustusta ei enää ole valtuustossa, ja keskustalla on enää yksi valtuutettu.

Puolueryhmillä on enää pieni edustus Pelkosenniemen valtuustossa. Kuva: Esa Keskinen

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto jatkaa toimintaansa 11-jäsenisenä. Se menetti kaksi jäsentään, kun valtuutettu Jani Jaakkola menehtyi kesäkuussa ja perussuomalaisten valtuutettu Pia Taipola erosi valtuustosta syyskuussa.

Valtuusto myönsi kokouksessaan Taipolalle eron, jota hän oli hakenut terveydellisistä syistä. Ero myönnettiin myös perussuomalaisten varavaltuutettu Tuomo Aholalle, joten valtuustossa ei enää ole perussuomalaisten edustusta.

Myöskään Jani Jaakkolan edustamalla Pelkosenniemen kylät -ryhmällä ei ole valtuustossa varajäseniä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vihreiden Christian Sirviö oli anonut eroa luottamustehtävistä työesteiden takia, mutta hän veti pois valtuuston jäsenyyttä koskevan eroanomuksensa. Hänelle myönnettiin ero kaikista kunnanhallituksen varajäsenyydestä, rakennuslautakunnan jäsenyydestä ja vaalilautakunnan varajäsenyydestä.

Oikeusministeriön mukaan, että valtuusto on toimintakykyinen, jos valtuutettuja on vähintään 3/4:aa säädetystä vähimmäismäärästä, joka on 13. Silloin täytyy olla vähintään 10 valtuutettua, jotta ehto täyttyy.

Valtuusto on päätösvaltainen, jos 2/3:aa valtuutetuista on läsnä. Kun nyt Pelkosenniemen valtuustossa on 11 valtuutettua, tarvitaan päätösvaltaisuuteen vähintään 8 valtuutettua. Kun valtuutettuja oli 13, päätösvaltaisuuteen tarvittiin se 9 valtuutettua.

Kummitsoivan kiertäjät uudeksi ryhmäksi

Valtuutettu Tero Luoma-aho ilmoitti kokouksessa perustaneensa Kummitsoivan kiertäjät -nimisen valtuustoryhmän, jonka ainoa jäsen hän on. Muutoksen jälkeen Keskustalla on valtuustossa enää yksi jäsen, Markku Kallio.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelkosenniemen Kylät - ja Pyhä-Pelkosenniemi-ryhmillä on kummallakin valtuustossa kolme edustajaa, vihreillä kaksi, keskustalla yksi, Yhtenäinen Pelkosenniemi -ryhmällä yksi ja Kummitsoivan kiertäjillä yksi.

Kuntavaalit käytiin vuonna 2021, ja Pelkosenniemellä oli hankaluuksia löytää niihin tarpeeksi ehdokkaita. Kokouksia ei ole aina saatu päätösvaltaisiksi, sillä koolle ei ole tullut tarpeeksi jäseniä.

Lisää aiheesta

Oikaisu 29.9.2023 12.36: Tekstissä kerrottiin, että oikeusministeriöstä on aiemmin todettu, että Pelkosenniemen valtuustossa tulee olla vähintään yhdeksän valtuutettua, jotta se on toimintakykyinen.

Valtuusto on toimintakykyinen, jos valtuutettuja on vähintään 3/4:aa säädetystä vähimmäismäärästä, joka on 13. Silloin täytyy olla vähintään 10 valtuutettua, jotta ehto täyttyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuusto on päätösvaltainen, jos 2/3:aa valtuutetuista on läsnä. Kun nyt valtuutettuja on 11, tarvitaan päätösvaltaisuuteen vähintään 8 valtuutettua. Kun valtuutettuja oli 13, päätösvaltaisuuteen tarvittiin 9 valtuutettua.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä