Paikallisuutiset

Pelkosenniemi alkaa laatia kahta tuulivoimakaavaa – valmisteilla 12 voimalan ja 18 voimalan hankkeet

Suunnitelmien mukaan tuulipuistot voisivat valmistua arviolta viiden vuoden päästä.

Pelkosenniemellä on valmisteilla kaksi tuulivoimahanketta.

Tuulikolmio Oy suunnittelee Siiamonselän alueelle enintään 12 tuulivoimalan puistoa ja Matalaisenvaaran ja Sudenvaaran alueelle enintään 18 tuulivoimalan puistoa.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti käynnistää osayleiskaavan laatimisen Siiamonselän sekä Matalaisenvaaran ja Sudenvaaran alueille siten, että voimaloille on mahdollista myöntää rakennusluvat yleiskaavan perusteella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuulikolmio Oy:n tekemän kaavoitusaloitteen mukaan Siiamonselkään kaavoitettava alue olisi laajuudeltaan noin 2800 hehtaaria.

Matalaisenvaaran ja Sudenvaaran alue kattaisi noin 1 700 hehtaaria. Molemmilla alueilla maat ovat pääosin yksityisessä omistuksessa.

Voimaloiden sijainti tarkentuu kaavoituksessa

Lopullinen rajaus, tuulivoimaloiden sijoittuminen kaava-alueen sisällä ja tuulivoimaloiden lopullinen lukumäärä tarkentuvat kaavoituksen aikana.

Näissä asioissa otetaan huomioon kaavoitus- ja ympäristövaikutusten arviointiprosessin yhteydessä tehtävien selvitysten ja sidosryhmäkeskustelujen tulokset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnan mukaan Tuulikolmio on järjestänyt keskustelutilaisuuksia ja neuvotteluja keskeisten sidosryhmien kanssa jo ennen kaava- ja YVA-prosessien aloitusta.

Myös Puolustusvoimien kanta vaikuttaa hankkeiden toteutumiseen. Teknologian tutkimuskeskus VTT oy tutkii Matalaisen tuulivoimapuiston suunnitelmien vaikutukset, ja Puolustusvoimat päättää lausunnoistaan laskelmien valmistuttua.

Kaavaprosessin rinnalla hankealueella tehdään myös kattavat tuulimittaukset ja selvitetään hankealueen ulkopuolisen sähkönsiirron toteutusvaihtoehdot.

Valmista voisi olla noin 5 vuoden päästä

Tuulikolmio on kesällä 2021 sopinut yhteistyöstä tuulipuistoja kehittävän ja myyvän OX2 Finland Oy:n kanssa, ja ne suunnittelevat ja rakentavat hankkeen yhdessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnitelman mukaan osayleiskaava voitaisiin hyväksyä vuoden 2024 aikana, jonka jälkeen tuulivoimaloille haettaisiin rakennusluvat.

Tuulipuiston rakentaminen voisi tällöin alkaa vuosien 2024–2026 aikana, ja tuulivoimapuisto voitaisiin ottaa käyttöön arviolta vuonna 2026–2027.

Tuulikolmio vastaa osayleiskaavan ja hankkeen suunnitelmien laadinnasta ja kaikista niiden kuluista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä