Paikallisuutiset

Pentti Hämäläinen näki Sallassa valkoisen metson: katso video harvinaisuudesta

Lintuharrastajan mukaan kyse on harvinaisesta värihäiriöstä, leukismista.

Pentti Hämäläinen törmäsi erikoisen vaaleaan lintuun metsäautotiellä aamutuimaan. Lukijan kuva. Kuva: Pentti Hämäläinen

Sallasta lähtöisin oleva, Rovaniemellä asuva Pentti Hämäläinen näki syyskuisessa aamuhämärässä sallalaisella metsäautotiellä Salmivaarassa harvinaisen näyn. Auton valoissa tepasteli hyvin vaalea, lähes valkoinen metso.

– Metso näkyi jo kaukaa erikoisen värinsä vuoksi, Hämäläinen kertoo.

Lintu käveli auton edessä niin kauan, että Hämäläinen ehti ottaa siitä videota ja valokuvia, jotka lähetti Koti-Lapin toimitukselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joku voisi sanoa, että lintu näyttää auton valojen takia valkoiselta, mutta kyllä se oli hyvin vaalea auton valojen ulkopuolellakin. Sillä oli hiukan ruskehtavaa selässä, hän kertoo.

Hämäläinen toivoo, että erikoinen lintu saa elää rauhassa myös metsästyskauden yli. Talvella valkoinen väri voi suojata, mutta sulan maan aikana se on haitaksi.

– Alueella liikkuu toinenkin valkoinen eläin, poro. Niillä on kohtalaisen yleistä värivaihtelua, että niissä on hyvinkin vaaleita yksilöitä, mutta valkoiset metsot ovat erittäin harvinaisia, Hämäläinen toteaa.

Poroilla kyse on normaalista värivaihtelusta eri yksilöiden välillä, kun metson tapauksessa on kyse pigmenttihäiriöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän kertoo kuulleensa Kuusamossa kolme vuotta sitten nähdystä valkoisesta metsosta. Iltalehti uutisoi linnusta syyskuussa 2020. Myös Lapin Kansa uutisoi Hämäläisen näkemästä tapauksesta.

Vaalea metso tepasteli metsäautotiellä aamuhämärissä. Kuva: Pentti Hämäläinen

Erittäin harvinainen tapaus

Kemijärveläinen lintuharrastaja ja biologian ja maantieteen lehtori Pirkka Aalto vahvistaa, että kuvissa ja videolla on metso, jonka hyvin vaalea väri johtuu leukismista. Leukismi on synnynnäinen puutos pigmentintuotannossa, mutta pigmenttiä voi kuitenkin olla jonkin verran.

– Se sopii tähän, koska metso on muuten vaalea, mutta selässä näkyy hieman ruskeaa. Linnun vaalea väri tulee parhaiten esille videolla silloin, kun se lähtee lentoon, Aalto sanoo.

– Kaikilla lintulajeilla esiintyy leukismia, mutta se on harvinaista. Varsinkin noin vaaleita lintuja näkee luonnossa hyvin harvoin, mutta lintuharrastajien ottamia kuvia eri lajeista tulee silloin tällöin vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän kertoo, ettei muista koskaan aiemmin nähneensä kuvaa valkoisesta metsosta, eikä nettihaullakaan löydy Kuusamossa kolme vuotta sitten nähdyn lisäksi kuin yksi tapaus.

Kuopion luonnontieteellisessä museossa on esillä yksi erittäin valkoinen yksilö, joka on ammuttu 1930-luvulla. Metso on ollut museon mukaan vuodesta 1935 lähtien yksi yleisön kestosuosikeista.

Pentti Hämäläinen on kotoisin Sarviselästä Sallasta ja tehnyt työuransa sähköalan opettajana Rovaniemellä. Eläkkeellä ollessaan hän viettää aikaa sekä Rovaniemellä että Sallassa metsäpalstallaan harvennus- ja polttopuutöissä.

Katso video linnusta:

Näitkö jotain kiinnostavaa? Lähetä kuva tai video toimitukselle täältä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä