Paikallisuutiset

Pirtissä piipahtajat tarjosivat kulttuuria lääkkeeksi Salmivaaran kylätalolla Sallassa ‒ seuraava esitys on huoltoasemalla

Seuraavan kerran teatteritaiteilijat tavataan keskiviikkona Sallassa huoltoasemalla auton katsastuksen yhteydessä.

Teatteritaiteilijat Hanna-Leena Metsävainio (vasemmalla) ja Anne Niskanen veivät yleisön Salmivaarassa savottatarinoiden maailmaan. Kuva: Terttu Pohtila

Kulttuuri tutkitusti vaikuttaa myönteisesti terveyteen. Rovaniemeläisen ammattitaiteilijaryhmä Piste Kollektiivin näyttelijät tarjoavat tämän lajin lääkettä eri paikoissa Sallassa ja muuallakin Lapissa, viimeksi Salmivaarassa kylätalolla toukokuun alussa.

Pirtissä piipahtajat eli teatteritaiteilijat Anne Niskanen ja Hanna-Leena Metsävainio toivat mukanaan dosetin, jonka ohjelmanumeroista noin 30 ihmisen yleisö sai valita itselleen sopivan annostuksen. Annostelu alkoi hellivillä sävelillä, ja niitä seurasi runsaasti huumoria. Niskanen ja Metsävainio ovat myös ohjanneet, käsikirjoittaneet ja puvustaneet esityksen.

– Tässä sai nauraa koko vuoden edestä, totesi Aini Viitala esityksen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä niillä kieli kääntyi siinä, kun näyttelivät hölmöläisakkoja, Timo Matero ihasteli esiiintyjien työtä.

Pirtissä piipahtajat eli Piste Kollektiivin taiteilijat ovat tuoneet kulttuuria ikäihmisten ja muidenkin arkeen jo useiden vuosien ajan. Viime vuonna päättynyt Pohjoisen uudet polut -hanke sai tänä vuonna jatkoa Pohjoisen uudet polut – polku naapuriin -hankkeesta, jossa toiminta keskittyy Sallaan ja Posiolle. Ensimmäistä hanketta koordinoi Piste Kollektiivi ja toista Sallan kunnan kulttuuripalvelut.

– Ihmisten ei tarvitse aina tulla taiteen luo, vaan taide voi tulla ihmisten luo, harrastajateatteriohjaajanakin tutuksi tullut Anne Niskanen tiivistää.

Kirjastoauton mukana, hoivakodeissa ja kotiin asti

Viime vuonna hanketaiteilijat Niskanen ja Metsävainio sekä muut vaihtuvat taiteilijat toivat monia erilaisia taidesisältöjä Sallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

He muun muassa kiersivät Sallan kirjastoauton mukana ja esiintyivät ihmisille Hautajärvellä ja Urriaavalla. Taiteilijat ovat kiertäneet myös hoivakodeissa ja vieneet esityksiä kotiin asti ihmisille, joilla liikuntaeste torppaa kauemmas kulttuuritapahtumiin lähtemisen. Käynnit sovitaan etukäteen ja niissä otetaan ihmisten toiveet huomioon. Esityksen aikana voidaan istua vaikka laulamaan yhteislauluja.

– Tavoite on kohdata ja olla ihminen ihmiselle, Metsävainio sanoo.

– Esiinnymme myös kylissä, joissa on muutoin vähän toimintaa, kuten Karhujärvellä Sallassa ja Maaninkavaaralla Posiolla, Niskanen jatkaa.

Itä-Lappi on Niskaselle mieluista esiintymisseutua, sillä hän on kotoisin Kemijärveltä, ja sukujuuria on myös Sallassa ja Posiolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joitakin vuosia sitten Pirtissä piipahtajat esiintyivät myös Joutsijärvellä. Lisää esityksiä saattaa olla luvassa myös Kemijärvellä, sillä kulttuuripiipahduksia on toivottu ja tarjottu myös Kemijärven kaupungille.

Piste Kollektiivin väki on myös järjestänyt koulutuksia sote-henkilökunnalle Sallassa. Ajatuksena on luoda kuntaan ikäihmisten kulttuuriohjelma ja pysyvät rakenteet, ettei hankerahoitusta tarvitsisi hakea joka vuosi.

– Kulttuuri kuuluu kaikille elämän viimeisiin hetkiin asti. Se ei saa olla este, ettei ihminen pääse liikkeelle tai ei ole tottunut käyttämään kulttuuria, Niskanen toteaa.

Hän on havainnut monen ajattelevan, että kulttuuri ei liikuta eikä kiinnosta itseä. Tarkemmin kysyttäessä huomaa, että ihminen on kiinnostunut vaikka tarinankerronnasta, lukemisesta ja musiikista tai esimerkiksi kuorotoiminnasta, jotka nekin ovat kulttuuria.

Erikoisalan autotohtorit Paco Putki ja Pera Koukku Sallan Teboililla

Taidetta tarjotaan hankkeen aikana myös yllättävissä paikoissa.

Seuraava kohtaaminen on keskiviikkona 24. toukokuuta, jolloin erikoisalan autotohtorit Paco Putki ja Pera Koukku suorittavat päivän aikaan erikoismittauksia Sallan Teboilla, jossa on samaan aikaan katsastuspäivä. Mukana on myös joka-alan asiantuntijoita, ja päivän paras kulkuneuvo ja asiakas palkitaan.

Kaikki saavat mennä tapaamaan asiantuntijoita kahvilaan kello 8 - 14, muutkin kuin katsastusajan varanneet.

Esiintyjien työ jatkuu, ja Sallan Poropuistossa on Eräiltamat 10. kesäkuuta. Maaninkavaaraan ja Karhujärvelle puolestaan suunnitellaan yhteisötaideteosta. Saijan kylälle sellainen rakennettiin yhteistyössä kyläläisten kanssa viime vuonna.

Hanke kestää kuluvan vuoden loppuun asti. Taiteen edistämiskeskus myönsi sille 90 000 euroa osana kansallista ikäohjelmaa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä