Paikallisuutiset
Pohjoisen perinteikäs superjuures taipuu vaikka mihin – Reseptissä naurisvelliä sallalaiseen tapaan
Sesongissa olevan nauriin käytöllä on pitkät perinteet pohjoisessa.
Nauriilla on pitkät perinteet pohjoisessa, kylmän sään kestävänä ja maukkaana juureksena. Se on vanhimpia viljelykasvejamme, jota on viljelty Suomessa jo ennen ajanlaskumme alkua.
Seuraava resepti perustuu vanhaan sallalaiseen naurisvellireseptiin. Naurisvelli saattoi entisaikoina korvata aamupuuron tai olla lounasruokana.
Velli tehtiin keittämällä paloitellut nauriit ja riisit pehmeiksi maidon kanssa, ja se usein suurustettiin vielä vehnäjauhoilla. Mausteena oli suola.
Raaka-aineet tässä uusitussa reseptissä ovat käytännössä samoja kuin vanhoissa resepteissä, mutta mausteisiin on lisätty moderneja vivahteita, ja keitto soseutetaan samettisen sileäksi sauvasekoittimella. Kasvisversioon voi heittää päälle suolattuja ja paahdettuja kurpitsansiemeniä tuomaan purutuntumaa, ja käyttää kerman sijasta kaura- tai mantelimaitoa.
Lihanystävä taas virittää oman keittonsa paahdetulla poron kylmäsavurouheella. Savuinen ja suolainen poronliha on mainio makupari pehmeän ja hieman makean nauriin kanssa.
Naurista viljellään Itä-Lapissa esimerkiksi Pelkosenniemen Kairalassa, ja lähituotettua naurista löytyy alueen kaupoista.
Kuohkea nauriskeitto neljälle:
1kg naurista
1 l vettä
2 kuutiota kasvislientä
0,5 dl puuroriisiä
1,5 tl suolaa
3 tl hunajaa
puolikas iso keltasipuli
1 dl kuohukermaa
Mausteöljy:
1 valkosipulin kynsi
1 dl rypsiöljyä
loraus balsamicoa
vähän suolaa
Lisää riisin ja kasvisliemen sekaan paloitellut nauriit. Kun nauriit alkavat pehmetä(kokeile veitsellä), lisää kuullotetut sipulit joukkoon. Tässä kohtaa lisää tarvittaessa vettä niin, että nauriit juuri jäävät veden alle. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja laita siihen kylmäsavupororouhetta noin desi. Paahda kevyesti ja siirrä sivuun odottamaan. Kun keitto taas alkaa kiehumaan, ota sauvasekoitin esiin ja desi kermaa.
Soseuta riisit, sipulit ja nauriskuutiot. Kun seos alkaa näyttämään sileältä, lisää sauvasekoittimella samaan aikaan sekoittaen kerma joukkoon. Näin saat keitosta kuohkeamman. Lauta syvälle lautaselle keittoa, ripottele päälle paahdettua poroa tai siemeniä (miksei molempia) ja pirskottele vielä vähän mausteöljyä keiton pinnalle ja nauti ihanasta syyskeitosta perheen tai ystävien kera!
Lähiruokapäivää vietetään lauantaina 11. syyskuuta 2021. Esimerkiksi Kemijärvellä järjestetään paikallisten tuottajien ja taitajien myyntipäivä Mokkatuvan pihapiirissä.
Kati Savukoski
Kirjoittaja on Perinneruokahankkeen projektityöntekijä.
Artikkelia muokattu 26.9.2023 kello 10.03: korjattu sivustouudistuksessa rikki mennyt kuva takaisin oikealle paikalleen. Lisätty kirjoittajan taustatieto.