Ajankohtaista

Verkkorikollisuus työllistää poliisia yhä enemmän. Kuva: Clas-Olav Slotte

Poliisi varoittaa Facebook-huijareista – Tileiltä viety jopa 10 000 euroa

Oulun poliisi varoittaa kansalaisia Facebookissa toimivista verkkohuijareista. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa usealta Facebook-käyttäjältä on kalasteltu verkkopankkitunnukset ja salasanat, kun huijarit ovat väittäneet tarvitsevansa ne tekaistun rahapalkinnon siirtämiseen uhrin pankkitilille.

Uhrien rahalliset menetykset vaihtelevat sadoista euroista jopa yli 10 000 euroon. Yhteistä tapauksille on se, että huijari on ensin kaapannut uhrin Facebook-kaverin Facebook-tilin ja lähettää viestinsä uhrille kaverin nimissä, poliisista kerrotaan.

Huijaukset ovat alkaneet niin, että uhri on saanut Facebook-kaveriltaan yksityisviestin, jossa on pyydetty uhrin puhelinnumeroa jotain kilpailua varten tai ilmoitettu voitosta jossain kilpailusta. Todellisuudessa viestit on lähettänyt huijari, joka on aiemmin kaapannut uhrin Facebook-kaverin tilin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seuraavaksi huijari pyytää viestin saajan tilinumeroa sekä verkkopankkitunnuksia. Viestin lähettäjä väittää tarvitsevansa ne siirtääkseen voittorahat uhrin tilille. Todellisuudessa huijari tyhjentää uhrin pankkitilin heti pankkitunnukset saatuaan.

Mikäli kaverisi pyytää sinulta pankkitunnuksiasi tai salasanojasi viestillä somepalvelussa, poliisi neuvoo ottamaan kaveriin yhteyttä muuta kautta ja kertomaan hänelle saamastasi viestistä.

Näin somekaveri voi tarkistaa, onko hänen sometilinsä kaapattu.

Poliisi pyytää varoittamaan läheisiä ja tuttavia tästä huijausmuodosta. Erityisesti vanhoja ihmisiä kannattaa muistuttaa siitä, ettei pankkitunnuksia tule luovuttaa kenellekään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisi muistuttaa, että jos joku haluaa siirtää sinulle rahaa, hän ei tarvitse siihen verkkopankkitunnustasi vaan ainoastaan tilinumerosi.

Jos sinulta pyydetään pankkitunnuksia tai salasanoja sosiaalisessa mediassa, puhelimessa, sähköpostilla tai tekstiviestillä, pyytäjä on hyvin todennäköisesti huijari, joka on sinun rahojesi perässä. Älä siis kerro verkkopankkitunnuksiasi tai salasanojasi viestin lähettäjälle.

Jos olet jo antanut pankkitunnuksesi viestin lähettäjälle, ilmoita asiasta välittömästi pankkiin ja tee rikosilmoitus.

Ilmoita asiavirheestä