Paikallisuutiset

Porojen rykimäaika alkaa ‒ toimi näin, jos hirvas tulee kohti

Yleensä porot väistävät ihmistä, mutta rykimän eli kiiman aikana ihmisen kannattaa pysyä niistä loitolla. Kuva: Paliskuntain yhdistys

Rykimä eli porojen kiima-aika on aluillaan. Rykimä alkaa syyskuun loppupuolella ja kestää loka-marraskuulle saakka.

Porotalouden ohjaus-, neuvonta- ja asiantuntijaorganisaatio Paliskuntain yhdistys kehottaa tiedotteessaan metsässä liikkujia pysymään syksyllä poissa hirvaiden tieltä ja erityisesti hirvaan ja naarasporojen välistä.

– Porot väistävät ihmistä. Rykimäaikaan on silti viisainta kiertää ne kauempaa. Porojen yllättämisen voi välttää taputtamalla käsiään ja pitämällä muuten ääntä. Näin myös porot huomaavat ajoissa väistää kulkijaa, tiedotteessa sanotaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rykimäaikana hirvaat eli urosporot piirittävät vaatimia eli naarasporoja, koska ne haluavat päästä jatkamaan sukuaan. Hirvaat ovat mustasukkaisia vaatimistaan ja puolustavat asemaansa aggressiivisesti toisia hirvaita vastaan. Hirvas voi kokea myös ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle.

Siksi yhdistys kehottaa unohtamaan poroja kohti kävelemisen syysaikaan. Valokuvaaminen ja muu tarkastelu tulee tehdä turvallisen etäisyyden päästä.

Pakoon tai suojan taakse

Mikäli joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, kannattaa juosta pakoon. Jos tämä ei onnistu, voi suojaa hakea puista tai muista suojaavista maanmuodoista tai rakenteista. Paliskuntain yhdistys kehottaa ilmoittamaan hyökkäilevästä hirvaasta paikalliselle paliskunnalle tai Paliskuntain yhdistykseen, jotta tilanteeseen voidaan tarpeen mukaan puuttua.

Paliskuntain yhdistyksen mukaan pohjoisen luonnossa voi liikkua rykimäaikaankin huoletta, kun noudattaa varovaisuutta ja ottaa luonnonlait huomioon.