Ihmiset 

Puutavaran hinta on laskussa: Itä-Lapin rakennustarvikkeiden myyjät positiivisilla mielin kesäkauteen

Monien muidenkin rakennustarvikkeiden hinnat ovat viimevuotista halvempia.

Tauno Luukinen kuvattuna Sallan Rautatorin ovella. Arkistokuva vuodelta 2021. Kuva: Terttu Pohtila

Rakentajien tulevan kesän näkymät ovat viime vuosia valoisammat, kun puutavaran ja useiden muiden rakennustarvikkeiden hinnat ovat kevään mittaan laskeneet. Myös pula tarvikkeista on hellittänyt.

– Puutavaran hinta on tullut selvästi alaspäin. Hinta on laskenut niin terassilaudalla kuin muullakin puutavaralla, Sallan Rautatorin yrittäjä Tauno Luukinen kertoo.

Puutavaran hinta määräytyy Suomessa pitkälti maailmanmarkkinahinnan mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korona-ajan ja sodan aiheuttama hintojen nousu hiljensi rakentamista viime vuonna, mutta nyt korjaus- ja uudisrakentamissuunnitelmien tekemiseen on taas innostuttu.

Maan eteläosissa terassirakennuskausi on jo hyvässä vauhdissa, mutta Itä-Lapissa odotellaan hankien sulamista, ja kausi käynnistyy toden teolla toukokuun puolella.

Luukinen kertoo, että sisäremonttien tekeminen on vilkastunut, ja lattioita, muita kodin pintoja ja kylpyhuoneita remontoidaan paria viime vuotta enemmän.

Lautaa ja lankkua menee säännöllisesti, mutta kesäisempää tuotetta terassilautaa on vasta tulossa Rautatorin varastoon, joten Luukinen ei osaa sanoa sille tarkkaa metrihintaa. Puutavaran hintaan vaikuttavat lisäksi erän koko ja rahdin hinta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luukinen arvioi, että kesää kohden hinnat laskevat vielä jonkin verran.

Sisäremonttien tekeminen on vilkastunut, ja lattioita, muita kodin pintoja ja kylpyhuoneita remontoidaan paria viime vuotta enemmän.

K-Raudan yrittäjä arvioi, että hinnat laskevat vielä

Myös Kemijärven K-Raudan yrittäjä Heikki Kortessalo iloitsee hintatason laskusta ja piristyneestä rakentamisesta. Myös hän arvioi, että hinnat laskevat vielä ennen kesää jonkin verran.

– Monet hinnat alkavat olla samalla tasolla kuin ennen koronaa. Vaikuttaa siltä, että rakennustöihin on alettu nyt tavallista aikaisemmin. Nytkin olen tulossa viemässä tavaraa asiakkaalle Pyhälle, ja alan tehdä sen jälkeen toista kuormaa toisaalle, hän kertoo puhelimessa.

Halvin terassilauta maksaa meillä nyt alle kaksi euroa metri.

Esimerkiksi terassilauta oli kalleimmillaan kesällä 2021. Silloin tyypillinen hinta rakennustarvikeliikkeissä oli lähes neljä euroa metriltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Halvin terassilauta maksaa meillä nyt alle kaksi euroa metri, Kortessalo kertoo.

Kaikkien rakennustarvikkeiden hinnat eivät vielä ole lähteneet laskuun. Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan esimerkiksi lämmöneristeiden hinta on noussut viimevuotisesta.

Koronapandemian aikana ihmiset olivat paljon kotona ja innostuivat rakentamisesta ja korjaamisesta, ja niihin lukuihin ei vielä päästä, mutta Kortessalon mukaan rakentaminen on vilkastunut. Myöskään saatavuusongelmia ei ole.

Itä-Lapissa on useita rakennustarvikkeita myyviä yrityksiä, edellä mainittujen lisäksi myös esimerkiksi Rauta-Saikkonen Oy ja Kemijärven Puutuote Oy.

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä