Paikallisuutiset

Pyhä-Luoston kesän kävijämäärät nousussa

Sulan ajan käyntimäärät Lapin retkeilykohteilla ovat kiilaamassa talvisesongin ohi.

Poikkeuksellisen vilkas kesä näkyy Lapin kansallispuistojen käyntimäärissä. Ne ovat kasvaneet tammikuusta heinäkuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla 27–50 prosenttia, Metsähallitus tiedottaa.

Heinäkuu on ollut selkeästi vuoden vilkkain kuukausi Lapissa. Vain Pyhä-Luoston ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistojen heinäkuun käyntimäärät (31 100 ja 109 000) jäivät maaliskuuta jälkeen muutamilla tuhansilla käynneillä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa heinäkuun käyntimäärä (77 200) kasvoi 21 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja oli lähes kaksinkertainen viiden vuoden takaiseen verrattuna. Myös syrjäisemmille kohteille on löydetty vilkkaasti. Pyhä Nattasella Sompion luonnonpuistossa kesä-heinäkuun käyntimäärät kaksinkertaistuivat vuodentakaisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sulan ajan käyntimäärät touko-lokakuussa niin Lemmenjoen, Urho Kekkosen, Pyhä-Luoston kuin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa olivat vuonna 2020 suuremmat kuin talvikuukausina. Vuoden 2021 käyntimäärien perusteella trendin voi odottaa jatkuvan. Kesän käyntimäärien kasvua vauhdittanut pyöräilyn vakiintuminen patikoinnin rinnalle.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto käyntimäärien kasvu oli lukumäärällisesti suurinta. 124 000 käynnin kasvu tammi-heinäkuussa kasvatti käyntimäärää 36 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Urho Kekkosen kansallispuistossa käyntimäärät kasvoivat 32 prosenttia, Pyhä-Luoston kansallispuistossa 27 prosenttia ja Lemmenjoen kansallispuistossa 50 prosenttia. Käyntimäärien perusteella on selvää, että kansallispuistoissa on nähtävillä uusi pysyvä kysyntätaso.

Luontoon on

Pääosin luonnossa on liikuttu retkietiketin mukaisesti, mutta kasvavat käyntimäärät ovat tuoneet mukanaan myös lieveilmiöitä. Lapin luontokohteiden huoltoväliä on jouduttu tiivistämään ja luonnosta on löytynyt kasvava määrä roskaa, vaikka käytössä on roskattoman retkeilyn periaatteet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsähallituksen Luontopalvelut

Metsähallituksen Luontopalvelujen saama erillisrahoitus on auttanut vastaamaan jo vuosia jatkuneeseen käyntimäärien kasvuun.

Esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuiston Isokuruun on tehty metallirunkoinen ja puupäällysteinen esteetön 1,3 km pituinen reitti sekä Uhriharjun metalliportaat.

Pyhä-Luosto vetää kävijöitä kesällä entistä enemmän.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä