Kulttuuri

Pyhä Unplugged juhli 25-vuotista taivaltaan ‒ katso kuvat tapahtumasta

Pyhä Unplugged toi jälleen musiikin keskelle ainutlaatuista Pyhätunturin luontoa elokuun alussa.

Yleisö eli mukana Antti Aution konsertissa. Kuva: Emma Miinala

– Musiikki on täällä pyhä asia, biisien aikana ei puhuta, tapahtuman taiteellinen johtaja Mato Valtonen täsmentää avatessaan Pyhä Unpluggedin toisen festaripäivän Aittakuru-osuuden.

Rakkakivipäällysteisiin kallionseinämiin kantautuvat sävelet kohoavat ylöspäin herkkinä ja vahvoina kohti kuuntelijoita. Välillä tuuli tai pitkän sähköpiuhan oikuttelu syö pienen osan kappaleista. Olemme kirjaimellisesti luonnossa, ja mitä vain voi tapahtua. Toivottavasti ei kuitenkaan kivivyöryä, jonka ehkäisemiseksi tarkat käyttäytymissäännöt kurussa ovat paikallaan. Ne toistetaan jokaisen keikan alussa.

– Ja kun alkaa ennätyshelteet, sulaa mun sisältäkin ikijää, laulaa ensimmäistä kertaa Aittakurussa esiintyvä Lyyti, Lydia Lehtola.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän kappaleen sanoilla artisti pokkasi itselleen vuoden 2022 Juha Vainio -palkinnon. Suomalainen runopoppi sopii luonnon omaan amfiteatteriin, joka antaa lyriikoille oikeutta ja selvyyttä. Ennätyshelteet on setin viimeinen kappale ja selvästi myös toimiva aforismi ‒ aurinko toden totta paistaa nyt. Tätä hetkeä on kuitenkin edeltänyt pitkiltä tuntuvien minuuttien pituinen kova sadejakso, joka ei näytä yleisöä paljon hätkäyttävän.

Pyhä Unpluggedin yleisöä perjantaina Aittakurussa. Kuva: Emma Miinala

Legendaarinen keikkapaikka Aittakuru

Sillä välin kun Antti Autio ja jouset virittelevät instrumenttejaan ja valmistaudutaan keikan seuraavaan osioon, kuuluu lähinnä iloista rupattelua siitä, kuinka sade kasteli ainoastaan puoli säärtä tai kuinka majapaikasta löytyvät vaihtokengät seuraaville keikoille. Yleisesti ottaen festareiden fiilis on huipussaan.

Tämä on Pyhä Unpluggedin 25-vuotisjuhlavuosi, ja kokemuksen tuoma varmuus näkyy järjestelyissä, vaikka haasteitakin on historiassa ollut. Ensimmäisenä koronakeväänä tapahtuneen lumivyöryn runtelema lava ja katsomorakenteet ovat kuitenkin nyt uudessa uskossaan, ja artistit ovat mielissään esiintymässä legendaarisessa keikkapaikassa.

Vahva lyyrinen ote jatkuu myös Aution kappaleissa. Välillä käytetään muitakin kieliä; Autio kehottaa yleisöä viheltämään kappaleen Pihkassa toisen kertosäkeen studioversion lintuosuudet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pyhän lintuparvi, te ootte koko kesän paras lintuparvi, Autio vakuuttelee sinfonian jälkeen.

Autio osallistaa katsomoa useampaan otteeseen ja kädet nousevat ilmaan ympäriinsä. Laulut rakkaudesta ja kaipuusta, epäonnesta ja joskus ihan ilmiömäisestä ahdistuksesta uppoavat. Autio onnistuu vakuuttamaan musiikillaan ikään tai sukupuoleen katsomatta kaikenlaista yleisöä. Keikalta pois takaisin linja-autoille kävellessä kuuluu suunnasta ja toisestakin että “Antti on ihana”. Näin se taitaa olla.

Antti Autio lauloi muun muassa rakkaudesta ja kaipuusta.

Minna Lahti ja Amanda Löflund osallistuivat Antti Aution keikalle. Lahden miniä Löflund halusi varta vasten Antti Aution keikalle ja osti lipun anopilleen synttärilahjaksi. Aittakuruun on varauduttu sadetakein, mutta kumisaappaat jätettiin autoon.

– Olen ihan kemijärveläinen mutta ekaa kertaa täällä. Amanda sai houkuteltua. Olen aina halunnut lähteä katsomaan, miltä se Aittakuru näyttää ja kuulostaa, Lahti totesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Minna Lahti ja Amanda Löflund tulivat kuuntelemaan Antti Autiota. Kuva: Emma Miinala

Laaja kattaus artisteja

Mato Valtosen mukaan tämä on “paras festari ikinä”. Tajukankaan ja Aittakurun keikoille liput myytiin loppuun jo hyvissä ajoin keväällä. Festareiden viimeisen artistin, CAMP Kitchen & Barissa esiintyvän upeaäänisen Yonan keikalle oli myynnissä vielä muutama lippu ovelta lauantai-iltana. Lisäksi keikkoja järjestettiin Huttuhippu-ravintolassa, Sport-barissa ja Pyhäjärven rannalla Kurula’s nimisessä hotellissa. Artistikattaus koostui tänä vuonna festareiden jo vakiokalustoon kuuluvien nimien kuten Dave Lindholmin, Lenni-Kalle Taipaleen ja Jaakko Laitinen ja Väärä Raha -yhtyeen lisäksi uusista artisteista, kuten Antti Autio ja Lyyti. 25-vuotisjuhlakonsertissa Aittakurussa esiintyi muun muassa Laura Voutilainen ja myöhemmin lauantaina iltapäivällä Juha Tapio. Konsertit oli myyty loppuun jo paljon ennen tapahtumaa.

Aittakurussa on ainutlaatuinen tunnelma. Kuva: Emma Miinala
Aittakuru on ainutlaatuinen paikka sekä esiintyjille että yleisölle. Kuva: Emma Miinala
Jaakko Laitinen & Väärä raha kuuluvat Pyhä Unpluggedin vakioesiintyjiin. Kuva: Sami Aikioniemi
Jaakko Laitinen & Väärä raha. Kuva: Sami Aikioniemi
Yona esiintyi lauantaina iltayöstä. Kuva: Sami Aikioniemi
Yleisö eli Yonan musiikin mukana. Kuva: Sami Aikioniemi