Tapahtumajutut

Pyhän festivaalitulokas toi sanataidetta ruskan keskelle ‒ Paleface: ”En halua, että tästä tapahtumasta muodostuu minkäänlaista kuplaa”

Viikonloppuna järjestetyllä PyhäSana-festivaalilla oli monipuolinen kattaus.

PyhäSana-tapahtuma Pyhätunturissa yhdisti sanataidetta, puhetta ja musiikkia. Tapahtuman taiteellinen johtaja Karri ”Paleface” Miettinen alusti esityksiä lausumalla suomalaista runoutta. Tajukankaalla kuultiin muun muassa Eeva-Liisa Manneria ja Arto Melleriä. Kuva: Esa Keskinen

Pyhätunturissa koettiin viikonloppuna ensimmäistä kertaa poikkitaiteellinen PyhäSana-festivaali Aittakurun ja Tajukankaan ulkoilmalavoilla sekä Pyhätunturin ravintoloissa.

Kaksipäiväinen sanaa ja musiikkia yhdistellyt tapahtuma tarjosi erilaista puhetaidetta räpistä Open mic -iltoihin ja toimittaja Rauli Virtasen tarinoihin.

Esiintyjäkaarti oli vahvasti pohjoisesta. Tapahtumassa puhuivat tai esiintyivät esimerkiksi kirjailija Juhani Karila ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen, jotka ovat lähtöisin Pelkosenniemeltä, Rosa Coste on Rovaniemeltä, Meeri Koutaniemi lähtöisin Kuusamosta ja äiti-tytär-duo Soljun Ulla Pirttijärvi ja Hilda Länsman ovat Inarista ja Utsjoelta sekä lausuntataiteilija Tiinaliisa Multamäki, eli Louhistiina, on Sodankylästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keikkojen lisäksi tapahtumassa oli esimerkiksi lappilaisten taiteilijoiden Helena Junttilan, Anna Pakkasen ja Jukka Tarkiaisen Tunturipuuroa-pop-up-taidenäyttely ja rovaniemeläisen Sanaseuran ohjattuja kirjoitustyöpajoja.

Tunturissa järjestettiin myös avoimia kohtaamisia Isokurun kodalla ja luontokeskus Naavassa.

Rovaniemeläinen Rosa Coste (keskellä) esiintyi yhtyeineen PyhäSana-festivaalilla Pyhätunturin Tajukankaalla perjantaina. Costen basisti Albert Tokkola ja kitaristi Jarno Ketola ovat Kemijärveltä. Kuva: Sami Aikioniemi

Paleface isännöi

Festivaalin taiteellinen johtaja Karri ”Paleface” Miettinen otti tapahtumassa yleisön huomaansa isännän elkein.

Sen lisäksi, että artistilla oli oma keikkansa, Paleface toimi läpi viikonlopun PyhäSanan seremoniamestarina lausuen esitysten välissä valitsemiaan suomalaisten runoilijoiden runoja. Pitkän linjan sanataiteilija vaikuttikin silminnähden innostuneelta tunturissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On ollut mukava huomata, että yleisössä on ollut paljon paikallisia. En halua, että tästä tapahtumasta muodostuu minkäänlaista kuplaa, johon kaikki esiintyjät ja koko yleisö tulevat jostain muualta, Miettinen kertoi Koti-Lapille lauantai-iltana.

Tapahtuman idean isä on Pyhällä asuva kuvittaja Lasse Rantanen, jonka oma lauantainen esitelmä kuvittamisen maailmasta oli varsin hersyvä.

Rantanen kehitteli sanataidefestivaali-ideastaan tapahtuman Pyhätunturi Oy:n tapahtumapäällikkö ja PyhäSanan konseptivastaava Suvi Vuorimäen kanssa.

Lisää aiheesta

Nuoren laulajapolven kiinnostavimpiin nimiin kuuluva Rosa Coste on kiinnitetty JVG:n perustamalle PME-levy-yhtiölle. Hänen taustajoukoissaan on mukana myös kemijärveläislähtöinen KähinäPate alias Paulus Kiviniemi. Kuva: Sami Aikioniemi
Maailman musiikkipiireissä marinoitunut Sami Yaffa sai yleisön liikkeelle Tajukankaalla lauantain alkuillassa. Kuva: Sami Aikioniemi
Sami Yaffa orkestereineen Tajukankaalla. Kuva: Esa Keskinen
Tundramatiks-orkesterista tunnetuksi tullut Janne Masalin esiintyi perjantaina haitarin kanssa. Kuva: Sami Aikioniemi

Tavoitteet saavutettiin, mutta pohjarahoitus lopetettiin

Tapahtumapäällikkö Vuorimäki kertoo, että tapahtuman maksullisiin ohjelmiin myytiin lähes 400 lippua. Lisäksi ruskaretkeilijöitä ja muita tunturissa kävijöitä osallistui maksuttomiin tapahtumiin, joten kokonaisosallistujamäärä oli suurempi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tavoitteet saavutettiin, ja olen tosi tyytyväinen kävijämäärään näin ensimmäiselle festivaalikerralle. Oli kyllä ihan superhyvä tunnelma ja onnellisia ihmisiä.

Pyhätunturi oy sai tapahtuman järjestämiseen 64 000 euroa harvaan asuttujen alueiden HAMA-avustusta Taiteen edistämiskeskus Taikelta.

Hallitus on lopettamassa HAMA-rahoituksen, joten Vuorimäki kertoo, että uutta rahoitusta pitää keksiä ensi vuodelle.

– Festivaali ansaitsee tulevaisuuden, hän toteaa.

Paleface lausuu ja tapahtumaidean isä Lasse Rantanen seuraa Tajukankaalla. Kuvittaja-graafikko Rantanen on palkittu kuvittaja, joka omassa esityksessään hotellin ravintolan esiintymislavalla kertoi tarinoita kuvien takaa. Esimerkiksi siitä, miten Björn Wahlroos halusi ostaa Rantasen tekemän lehtikuvituksen originaalin. Rantanen sai sovittua lopulta myös lounaan ”Nallen” kanssa. Kuva: Sami Aikioniemi
Paleface lämmitteli yleisöä lauantai-iltana Pyhä Camp & Kitchenin salin puolella. Kuva: Esa Keskinen
Suomen tunnetuimpiin kuuluva valokuvaaja Meeri Koutaniemi kertoi työstään eri puolilla maailmaa. Työn ja elämän merkityksellisyyttä hän pohti muun muassa sokean etiopialaistyttö Asterin kautta. Koutaniemi kävi läpi myös työtään Keniassa ympärileikattujen Masai-heimon naisten parissa. Kuva: Esa Keskinen
Meeri Koutaniemi ja toimittaja Rauli Virtanen ovat tehneet työreissuja yhdessä. Virtanen kertoi työkomennuksistaan sotatila- tai konfliktialueilla 1960-luvulta lähtien. Virtanen vei yleisön vuosikymmenten halki konkarin sanavalmiudella. Kuva: Esa Keskinen

Lisää aiheesta