Paikallisuutiset

Pyhän yhteisöllinen festivaalihenki – Mato Valtonen: "Tänne voi tuoda vain sellaisia artisteja, jotka pärjäävät täällä."

Pelkosenniemellä järjestettiin elokuun ensimmäisellä viikolla jo 23. kerran Pyhä Unplugged –festivaali.

Tänäkin vuonna monin paikoin loppuunmyydyt konsertit viihdyttivät ihmisiä ympäri tunturia. Yli 20-henkiseen esiintyjäkaartiin lukeutuivat muun muassa Ellinoora , Yona , Idän Voima , Von Hertzen Brothers , Wristshakers , Pepe Willberg ja Johanna Iivanainen .

– Esiinnymme puoliakustisesti, jotta laulujen sielut, luut ja ruumiit tulevat esiin, sanoi oululaissyntyinen Ellinoora oman keikkansa aluksi Aittakurun lavalla.

Emma-gaalassa 2019 vuoden naissolistiksi valittu artisti purskahti miltei kyyneliin sanoessaan kurun olevan ehdottomasti kaunein paikka, jossa hän on esiintynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ellinoora oli hyvin vaikuttunut esiintymispaikastaan. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi

Konkarifestivaalin rajat

Ensimmäinen Unplugged-tapahtuma järjestettiin jo vuonna 1998. Silloinkin mukana oli tapahtuman taiteellinen johtaja Mato Valtonen .

Torstai-illan konsertin avausjuonnossaan Valtonen muistutti yleisöä luonnon kunnioittamisesta ja omien roskien ottamisesta mukaan. Hän myös kielsi puhumasta esityksen aikana, jottei kalajututkaan häiritsisi konserttielämystä kurussa, jossa hiljaisempikaan puhe ei jää salaisuudeksi.

Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys -yhtyeiden nokkamiehenä tunnetun Valtosen mukaan akustiikaltaan ainutlaatuiseen kivillä vuorattuun paikkaan ei voi tuoda ketä tahansa artistia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tänne voi tuoda vain sellaisia artisteja, jotka pärjäävät täällä. On niitä artisteja, jotka kätkevät osaamisensa ison meluvallin, valojen tai tietokoneen taakse. Haluamme sellaisia, joiden sanat yleisö kuuntelee ja joilla on jotakin tärkeää kerrottavaa, hän sanoo.

Useita genrejä jazzista populaarimusiikkiin sisältävän tapahtuman liekki on onnistuttu säilyttämään vuodesta toiseen. Valtosen mukaan tärkeässä osassa ovat luontopaikat:

– Luonnon, musiikin, taiteen ja kaikkien näiden yhdistäminen tapahtuu täällä. Symbioosi on täydellinen.

Kahvion antimet kelpasivat Mato Valtosellekin. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vankkaa sitoutumista ja läsnäoloa

Retkeilyvaatteisiin itsekin sonnustautunut Valtonen uskoo lisäksi yleisön nauttivan musiikista ja olostaan sateista huolimatta.

Kempeleläinen Päivi Rinne ja helsinkiläinen Taru Sarkkinen ovat käyneet Unpluggedissa jo yli 10 vuoden ajan. Ystävykset ovat osallistuneet tapahtumaan samalla porukalla, joka onkin syypää rikkaisiin festarimuistoihin.

– Aina joka kerta tämä Aittakuru vaan mykistää, kertoo Taru Sarkkinen heti Ellinooran keikan päätyttyä katsomossa.

Konkarikävijät luonnehtivat Pyhän musiikkielämystä yhteisölliseksi. Heidän mukaansa paikan päällä yleisössä voi olla varma, että kaikki ovat mukana. Kaikki kunnioittavat luontoa ja esiintyjää.

Päivi pitää suomalaisesta musiikista, johon Ellinooran ja Yonankin tuotanto kuuluvat. Hänen mukaansa mainitut taiteilijat välittävät sellaisia tunteita, joihin on helppo samaistua. Taru kuuntelee mielellään Egotrippiä, joka sekin on esiintynyt aiemmin tunturikeskuksessa.

Festarikonkarit Päivi Rinne (vas.) ja Taru Sarkkinen ovat nauttineet Pyhän musiikkitarjonnasta jo yli vuosikymmenen ajan. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi

Paikalliset toimijat mukaan

Kurun lavan läheisyyteen oli myös saapunut innokas joukko Pelkosenniemen 8.-luokkalaisia. Tänä vuonna he pyörittävät kahvilaa kolmena iltana keräten varoja luokkaretkeä varten. Mukana järjestelyissä on pienestä mutta ytimekkäästä vanhempien joukosta Anna-Kaisa Luoma-aho , jonka mukaan lapset ansaitsevat irtioton koronavuosien ja väistötiloissa elämisen jälkeen.

– Johonkin lämpimään olisi kiva mennä, kommentoi 8.-luokkalainen Iivari Luoma-aho suunnitelmia retkikohteesta.

Pelkosenniemen koulun 8.-luokkalaiset Iivari Luoma-aho (vas.), Nilo Oikarinen, Alina Kunnari ja Taru Valkola olivat pyörittämässä kahviota Ellinooran keikalla. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi

Kahvion jatkosta on sovittu ainakin ensi vuoden Unpluggedin ja Pelkosenniemen perinteisten joulumarkkinoiden kohdalla.

Tajukankaan ja Aittakurun lisäksi kolmipäiväisen festivaalin esityksiä pidettiin myös Pyhätunturin ravintoloissa ja baareissa perinteisemmissä klubiolosuhteissa.

Viime vuonna esikoisalbuminsa "Lännen Venus" julkaissut progressiivista rockia soittava Idän Voima esiintyi torstai-iltana Tajukankaalla. Lavalla keskellä yhtyettä johtava laulaja-kitaristi Ville Nieminen. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi

Raskaampaa rockia soittava kuusamolaislähtöinen Zero Nine -yhtye viihdytti yleisöä perjantaina 5. elokuuta. Kokoonpano on perustettu vuonna 1978, ja laulusolistin paikalla esiintyy Keijo "Kepa" Salmirinne. Kuva: Sami Aikioniemi / Koti-Lappi

Juttua päivitetty 9.8.2022 kello 12.45: Lisätty valokuva ZeroNine -yhtyeestä.

Kesän aikana Aittakurun katsomorakenteita on uusittu, mutta työt jatkuvat vielä Unpluggedinkin jälkeen.
Ellinoora oli hyvin vaikuttunut esiintymispaikastaan.
Kahvion antimet kelpasivat Mato Valtosellekin.
Festarikonkarit Päivi Rinne (vas.) ja Taru Sarkkinen ovat nauttineet Pyhän musiikkitarjonnasta jo yli vuosikymmenen ajan.
Pelkosenniemen koulun 8.-luokkalaiset Iivari Luoma-aho (vas.), Nilo Oikarinen, Alina Kunnari ja Taru Valkola olivat pyörittämässä kahviota Ellinooran keikalla.
Viime vuonna esikoisalbuminsa “Lännen Venus” julkaissut progressiivista rockia soittava Idän Voima esiintyi torstai-iltana Tajukankaalla. Lavalla keskellä yhtyettä johtava laulaja-kitaristi Ville Nieminen.
Raskaampaa rockia soittava kuusamolaislähtöinen Zero Nine -yhtye viihdytti yleisöä perjantaina 5. elokuuta. Kokoonpano on perustettu vuonna 1978, ja laulusolistin paikalla esiintyy Keijo "Kepa" Salmirinne.