Paikallisuutiset

Raimo Salon dokumentti kämppäemännistä esitetään Sallassa ja Savukoskella ‒ mukana myös sallalainen kämppäemäntä

Videodokumentissa on muistoja myös itälappilaisilta metsäkämpiltä.

Raimo Salo haastatteli sallalaista Aino Lahtelaa kämppäemännistä kertovaan dokumenttiin toukokuussa 2022. Kuva: Terttu Pohtila

Sotakamreeri ja kansandokumentaristi Raimo Salon elokuva Kämppäemäntä, muistoja savotoilta esitetään Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon Syystupinat-tapahtumassa 5. syyskuuta ja hotelli Samperin Savotan auditoriossa 7. syyskuuta kello 19. Syystupinat alkaa kello 16, ja tapahtuma sisältää muutakin kuin elokuvan.

Dokumentti kertoo kämppäemäntien työstä ja elämästä, ja siinä haastatellaan muun muassa sallalaista Aino Lahtelaa. Salon mukaan elokuva on kämppäemäntien henkinen aineeton perintö Suomen kansalle ja myös kotiseutujen historiaa.

Naiset huolehtivat muonituksesta

1940-luvun sotien jälkeen teollisuuden nousu alkoi monien vaikeuksien jälkeen. Tuolloin perustettiin suuria valtion ja metsäyhtiöiden metsätyömaita, joille palkattiin paljon työväkeä. Tuhansille metsäkämpille tarvittiin osaavia naisia huolehtimaan jätkien muonituksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työskentely naisena miesvaltaisessa yhteisössä asetti omat haasteensa pärjäämiselle ja osaamiselle. Emäntien keski-ikä oli tutkimuksen mukaan alle 20 vuotta, ja nuoruus toi oman lisänsä työskentelyyn miesporukan keskellä.

Kämppäemäntä apulaisineen huolehti ruoan valmistuksesta, tarjoilusta ja elintarvikkeiden täydennyksen suunnittelusta. Kämppäisäntä puolestaan kantoi vedet, lapioi lumet ja lämmitti työstä palaaville jätkille saunan.

Tilaisuuden järjestää Savukosken kulttuuritoimi, ja sinne on vapaa pääsy.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä