Paikallisuutiset

Rakennusyrittäjät selvittävät mahdollisuutta perustaa Kemijärvelle CLT-elementtitehdasta

Tehtaassa koottaisiin valmiita huone-elementtejä.

Kemijärvellä selvitetään CLT-tilaelementtitehtaan perustamisen mahdollisuutta.

Selvittelijöinä ovat kemijärveläiset Olli Alajoutsijärvi ja Kari-Antti Virkkula . He ovat yrittäijä Pohjois-Suomen alueella toimivassa Insinööritoimisto Projektijohtajat Oy:ssä, mutta elementtitehdasta varten on tarkoitus perustaa oma yrityksensä, kun kaikki asiat saadaan varmistettua.

Tehtaalle on neuvoteltu alustavasti tiloja myös Pöyliöjärventieltä Kemijärven kaupungin omistamasta rakennuksesta, jossa on toiminut aikaisemmin muun muassa Ikihirsi-puutalotehdas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Moni asia on vielä auki, ennen kuin tehtaan avaaminen on varmaa, Alajoutsijärvi kertoi keskiviikkona Koti-Lapille .

Tulevaisuuden juttu

Massiivipuurakentaminen on yrittäjien näkemyksen mukaan tulevaisuuden juttu.

– Valtio kun ajaa vihreää siirtymää, ja tämä (tilaelementti) tehdään tehdasolosuhteissa ja puusta, niin sehän sopii siihen hyvin.

Puuta halutaan suosia rakentamisessa betonin sijaan muun muassa siksi, että se on ekologista ja raaka-ainetta on saatavilla kotimaasta. Esimerkiksi raudoitetun betonin valmistaminen tuottaa edelleen maailmanlaajuisesti merkittäviä päästöjä, vaikka alalla on tehty töitä energian ja materiaalin säästämiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Massiivipuusta valmistettu tilaelementti on täydellinen varsinkin tänne Lapin lomarakentamiseen, kuten hotellirakentamiseen.

Alajoutsijärvellä ja Virkkulalla on alustava henkilöstön ja resurssien kartoitus käynnissä. Myös Redu Edu etsii tulevia työntekijöitä jo koulutettavaksi Kemijärvelle. Redun arvion mukaan tilaelementtirakentajiksi koulutettavaksi otetaan 8–10 henkilöä. Haku on auki TE-keskuksen sivuilla .

Valmiita huone-elementtejä

CLT tulee sanoista Cross Laminated Timber. Sillä tarkoitetaan monikerroslevyä, joka on tehty ristiinliimatuista lautakerroksista.

Kemijärven tehtaalla olisi tarkoitus koota täysin valmiita huone-elementtejä. Rakennetaan siis esimerkiksi CLT-materiaaleista valmis hotellihuone, johon tehdään sisälle kaikki valmiiksi: kylpyhuone, talotekniikka, laatoitukset, pintamaalit ja niin edelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmiit elementit suojataan ja kuljetetaan rakennuspaikalle.

– Tilaelementit asennetaan työmaalla päällekkäin sekä vierekkäin ja näin muodustuu myös rakennuksen runko, Alajoutsijärvi kertoo.

Kemijärvellä on liimapuuosaamista jo entuudestaan, sillä Keiteleen tehdas valmistaa liimapuuta. Elementtitehdas käyttäisi kuitenkin puristettua CLT-levyä, mikä on hieman erilainen tuote.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Lapin Kansa .