Paikallisuutiset

Ralli tänään: Tänak Arctic Rally Finlandin voittoon, Rovanperä nousi MM-kärkeen

Kolmas ajopäivä: Tänak Arctic Rally Finlandin voittoon, Rovanperä nousi MM-kärkeen

Järveoja kartturoi virolaisen maanmiehensä Tänakin häikäisevään voittoon Hyundailla.

Rovaniemen tunnetuin asukas, Joulupukki, jakoi voittajien palkintopokaalit.

Rovanperä Wolf Power Stage -erikoiskokeen nopein, ylsi kisan kakkoseksi ja johtaa nyt rallin MM-sarjaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalaiskuskit Lappi ja Asunmaa voittoihin WRC2- ja WRC3-luokissa.

Myös kansainvälisen autoliitto FIA:n puheenjohtaja Jean Todt kunnioitti rallilegenda Hannu Mikkolan muistoa.

Ott Tänak ja Martin Järveoja

Hyundai Shell Mobis World Rally Team -rallitallin Hyundai i20 Coupe WRC -autolla kilpaileva virolaispari johti kisaviikonloppua alusta asti ja ajoi loistavasti koko Lapin kovavauhtisilla metsäteillä käydyn kisan läpi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rovaniemen alueen arktiset maisemat tarjosivat kerrassaan huikeat puitteet tälle täysin uudelle tapahtumalle – ja upeita kuvia kisaa turvallisesti omilta kotisohviltaan, TV:n ja internetin välityksellä, seuranneille rallifaneille ympäri maailmaa.

– Aina kun saapuu uuteen

– Lopulta teimme kuitenkin hyvän viikonloppupuhteen – juuri tarpeeksi, ei yhtään liikaa, ja vain yksi virhe tuli lauantaina. [Lappi] on mahtava paikka, ehdottomasti yksi parhaista paikoista talvirallin järjestämiseen. En usko että löytyy paikkaa, jossa olisi enemmän lunta, ja myös tiestön luonne, varsinkin eilen, oli todella vaativa, sanoi Tänak

Lentävät suomalaiset

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tulos nosti Rovanperän ja Halttusen samalla rallin MM-sarjan pistejohtoon, kun kaudesta on takana kaksi osakilpailua. Rovanperästä tuli myös kaikkien aikojen nuorin MM-sarjan kärjessä ollut kuljettaja.

– Totta kai halusin Rovanperä

Craig Breen/Paul Nagle -duolla rallin päätöspäivä, sunnuntai, alkoi tapahtumarikkaasti, kun Hyundain mekaanikot tekivät melkoisen uroteon vaihtaessaan auton vaihdelaatikon aamun 15-minuutin mittaisella huoltotauolla Rovaniemen Santasportin huoltoparkissa.

Vaikka Breen ei ollutkaan tyytyväinen ensimmäiseen vetoonsa 22,47 kilometriä pitkällä Aittajärven erikoiskokeella, oli hän toiseksi nopein, kun pätkä ajettiin uudelleen lisäpisteitä kerryttävänä ja rallin päättävänä Wolf Power Stage -erikoiskokeena. Tuon suorituksen turvin hän varmisti itselleen neljännen sijan kilpailun lopputuloksissa, heti yleiskilpailun kolmannelle sijalle ajaneiden Hyundai-tiimikavereidensa Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe perässä.

Neuville ja kartturinsa Wydaeghe, jotka kilpailivat nyt vasta toista kertaa yhdessä, lähtivät reitille kolmantena autokuntana, ja kymmenen kaasu pohjassa ajetun jäisen erikoiskokeen päätteeksi belgialaispari hävisi Rovanperä/Halttunen -autokunnalle kokonaistuloksissa 2,3 sekuntia.

Elfyn Evans/Scott Martin -duo ajoi kisan viidenneksi, ja kuudennen sijan yleiskilpailussa nappasivat Takamoto Katsuta ja kartanlukijansa Daniel Barritt, 1,2 sekunnin erolla Oliver Solberg/Sebastian Marshall -pariin, joka tipahti seitsemänneksi teini-ikäisen WRC-tulokkaan pyörähdettyä lumipenkkaan vain muutaman mutkan päässä Wolf Power Stage -päätöserikoiskokeen maaliviivasta.

Samaisessa mutkassa pyörähti myös Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais -kuljettajapari – mutta tekniset ongelmat olivat kyllä jo hidastaneet heidän Hyundainsa menoa jo ennen pyörähdystä, sen jälkeen, kun ranskalaiset olivat startanneet kisaan uudelleen lauantaisen teknisen vian jälkeen.

Suomalaispari Teemu Suninen/Mikko Markkula päihitti M-Sport Ford -tiimikaverinsa Gus Greensmithin ja tämän kartturi Elliott Edmondsonin taistelussa rallin kahdeksannesta sijasta.

Esapekka Lappi ja Janne Ferm varmistivat kokonaiskilpailun hienolla 10. sijallaan myös vakuuttavan voiton WRC2-luokassa. Niin ikään täysin sinivalkoinen kuljettajapari Teemu Asunmaa/Marko Salminen vei puolestaan voiton WRC3-luokassa.

– Tämä oli meiltä Lappi

Suomalaispari Janne Tuohino/Reeta Hämäläinen ei startannut rallin päätöspäivään, koska Tuohinon olkapää meni sijoiltaan itse kilpailuun liittymättömässä tapaturmassa.

Hallitsevat maailmanmestarit, Sébastien Ogier/Julien Ingrassia, menettivät aikaa lauantain viimeisen erikoiskokeen lumipenkkaseikkailussaan, mutta ranskalaisduo sai kuitenkin kotiin viemisiksi yhden MM-pisteen kellotettuaan viidenneksi nopeimman ajan rallin päättäneellä Wolf Power Stage -erikoiskokeella – heti Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox -kilpailun voittaneen Tänak/Järveoja -parin perässä.

Kansainvälisen autoliitto

Kansainvälisen autoliitto FIA:n nykyinen puheenjohtaja Jean Todt liittyi muun ralliyhteisön joukkoon, kun legendaarisen suomalaiskuljettaja Hannu Mikkolan muistoa kunnioitettiin minuutin hiljaisella hetkellä ennen Arctic Rally Finlandin palkintojenjakoseremonioiden alkamista. Vuoden 1983 rallin maailmanmestari Mikkola, jolle Todt myös luki nuotteja kilpailu-uransa aikana, kuoli perjantai-iltana 78 vuoden iässä.

Rovaniemen kaupunginjohtajan

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

– On ollut suuri ilo

TULOKSET SEKÄ MUITA TIETOJA TAPAHTUMASTA: TÄSTÄ

MM-PISTETILANNE: TÄSTÄ

AKK Sports mediapalvelu

Kalle Rovanperän ja Jonne Halttusen vauhtia Sarriossa. Parivaljakko nousi MM-sarjan johtoon.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä