Paikallisuutiset

Rösölänperän Ruppanat nousee jälleen pitkäperjantaina lavalle – "Jorge unelmoi elämänsä naisesta ja Tuulikki toivoo miestä elämäänsä. Hiilinielulle taas riittäisi pelkästään puhdas ilma."

Savukoskelaisen harrastajateatteriryhmän näytelmässä haaveillaan pubissa nimeltään Soho. Ryhmä nousee lavalle tuttuun tapaan kuivalihamarkkinoita edeltävänä iltana.

Vuodenkierto on kääntynyt siihen kohtaan, jossa pääsiäinen lähestyy ja harrastajateatteriryhmä Rösölänperän Ruppanoiden esitys saa ensi-iltansa Savukoskella.

Ryhmä nousee lavalle tuttuun tapaan kuivalihamarkkinoita edeltävänä iltana eli pitkäperjantaina koulukeskuksen liikuntasalissa kello 19.

Tämänkertaiseen esitykseen valmistauduttiin jo alkuvuodesta 2020, mutta korona sotki suunnitelmat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtumapaikkana pieni kylä katvealuuella

Tenho Karjalaisen käsikirjoittaman ja ohjaaman näytelmän tapahtumapaikkana on pieni kylä kännyköiden katvealueella, ja siellä tarkemmin kylän pubi.

– Jossain päin maailmaa pubia kutsutaan olohuoneeksi. Näytelmän kuppilasta on muodostunut kyläläisten olohuone, ei vain sen takia, että siellä viihdytään, vaan se on kylän harvoja paikkoja, joissa kännykät toimivat, Karjalainen kertoo.

Normaalien ravitsemusliikkeen toimintojen lisäksi pubissa nimeltään Soho haaveillaan. Jorge unelmoi elämänsä naisesta ja Tuulikki toivoo miestä elämäänsä. Hiilinielulle taas riittäisi pelkästään puhdas ilma.

Ennen kaikkea kyläläiset haaveilevat hyvistä tietokone- ja puhelinyhteyksistä. Haaveiden toteutuminen jää nähtäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mukana savukoskelaista huumoria

Tuttuun tapaan Ruppanoiden näytelmä käsittelee yhteiskunnallisia, vakaviakin asioita huumorin höystämänä.

Haaveiden olohuoneessa yhtenä teemana ovat ihmissuhteet ja toisena ilmastoasiat.

– Asiat kiertyvät toisiinsa kuin säikeet köydessä, ohjaaja toteaa.

Karjalainen kirjoitti näytelmän jo vuonna 2019, joten korona ja viime aikojen maailmantapahtumat eivät näy tekstissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajatuksen näytelmän aiheesta hän sai seuratessaan uutisia, joissa kerrottiin siitä, että Lapissa on katvealueita ja kyliä, joissa puhelin ei toimi. Samaan aikaan ilmastonmuutosasioista puhuttiin paljon.

Mukana on teatteriryhmälle tyypilliseen tapaan savukoskelaista huumoria. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eri tahoille piruillaan hyväntahtoisesti, mutta kohde ei välttämättä huomaa tätä yhtään vaan nauraa höröttää mukana.

Näytelmää tekemässä on Rösölänperän Ruppanoiden perusjoukko, joka on totuttu näkemään lavalla ennenkin.

Rooleissa ovat Jorma Peltola , Kari Kilpimaa , Kari Parkkima , Satu Kuosku , Rauni Pulska , Marja Karjalainen , Susanna Schwartz-Matero , Tuuli Rautava ja Hellevi Kangas . Tekniikasta huolehtivat Antti Kuosku ja Pertti Stenberg . Lavastus ja puvustus ovat ryhmätyötä.

Kiertueaikataulu

Pe 22.4. klo 19.00 Pelkosenniemi, Kairalan kajastus

Su 8.5. klo 17.00 Sodankylä, Kitisenrannan koulu

Pe 13.5. klo 19.00 Salla, koulun liikuntasali

La 21.5. klo 18.00 Kemijärvi, Kulttuurikämppä

Rovaniemen esityspaikka ja -aika eivät ole vielä varmistuneet.

Rösölänperän Ruppanoiden näytelmä sijoittuu pienen kylän pubiin. Jorma Peltola (vas.), Kari Kilpimaa, Tuuli Rautava, Kari Parkkima, Satu Kuosku, Rauni Pulska, Marja Karjalainen ja Hellevi Kangas harjoituksissa pari viikkoa ennen ensi-iltaa.
Jorgea näyttelevä Jorma Peltola ja Musta-Aukkoa näyttelevä Kari Kilpimaa Rösölänperän Ruppanoiden harjoituksissa pari viikkoa ennen ensi-iltaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä