Paikallisuutiset

Rovajärvellä sotilaan kuolemaan johtaneen onnettomuuden tutkinta valmistui

Puolustusvoimien suorittama turvallisuustutkinta Rovajärven räjähdeonnettomuudesta on valmistunut

Puolustusvoimat on saanut päätökseen onnettomuustutkinnatn 27.4.2022 tapahtuneesta räjähdeonnettomuudesta, jossa menehtyi Puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluva sotilas.

Turvallisuustutkinnassa selvitettiin tapahtumien kulku, syyt ja seuraukset sekä tehdyt pelastus- ja ensihoitotoimenpiteet. Puolustusvoimat kertoi asiasta tiedotteessaan viime perjantaina.

Jääkäriprikaatin harjoitusjoukko oli taisteluharjoituksessa 25.–29.4.2022 Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskiviikkona 27.4.2022 ohjelmassa oli sytytysvälineiden käsittely- ja tulenkuvauskoulutusta. Harjoituksen johtajana toiminut Puolustusvoimien henkilökuntaan kuulunut kouluttaja oli lisäämässä tulenkuvauskenttään uutta tulenkuvauspanosta, kun tulenkuvauskentän panos räjähti kouluttajan välittömässä läheisyydessä aiheuttaen vakavat vammat kouluttajalle.

Loukkaantunut kouluttaja sai välittömästi ensiapua paikalla olleilta. Hätäkeskuksen hälyttämä ensihoitoyksikkö saatiin paikalle myös nopeasti.

FinnHEMS-lääkintähelikopteri täydensi aloitettua ensihoitoa ja kuljetti loukkaantuneen kouluttajan sairaalaan. Kouluttaja menehtyi saamiensa vammojen seurauksena sairaalassa seuraavana päivänä.

Tutkinnassa havaittiin puutteita varomääräysten noudattamisessa.

Lisää aiheesta

Kaksi panosta yhden sijaan

Räjähdys tapahtui, kun valmiissa tulenkuvauskentässä ollutta nallitettua panosta on käsitelty ja samalla sen yhteyteen on lisätty määräysten vastaisesti toinen panos, jolloin räjähdysaineen yhteismäärä oli 400 grammaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Räjähdeaineen lisääminen yksittäiseen panokseen on lisännyt vammojen vakavuutta.

Puolustusvoimien mukaan välitöntä tulilankanallin syttymissyytä ei käytössä olleiden tietojen perusteella pysytty yksiselitteisesti selvittämään.

Tilanteessa on käytetty normaaleja tulenkuvauskentän rakentamiseen tarkoitettuja materiaaleja. Tehtyjen tutkimusten ja testien perusteella ei ole viitteitä siitä, että tulenkuvauskentissä käytettävä räjähdemateriaali toimisi virheellisesti ja aiheuttaisi yleisesti kohonneen riskin onnettomuudelle.

Onnettomuudessa räjähtäneistä materiaaleista ei jäänyt räjähdyksen jälkeen jäljelle mitään tutkittavaa, joten yksittäisten räjähdemateriaalien tai niiden vioittumisen vaikutusta ei voi täysin sulkea pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puutteita varomääräysten noudattamisessa

Tutkinnassa havaittiin puutteita varomääräysten noudattamisessa. Esimerkiksi räjäytyssuunnitelma ja siihen liittyvä riskien arviointi puuttuivat.

“Todetut välilliset syyt eivät suoraan ole aiheuttaneet tulilankanallin räjähtämistä, mutta ovat osa tapahtumaketjua, ja ovat osaltaan johtaneet tapahtuneeseen”, puolustusvoimien raportissa kerrotaan.

Puolustusvoimat kertoo, että ensiapuun osallistunut henkilöstö toimi tilanteessa johdonmukaisesti ja tehokkaasti kaikin saatavilla olevin resurssein.

Suosituksia turvallisuuden kehittämiseksi

Turvallisuustutkintaryhmä on päätynyt antamaan onnettomuuden perusteella suosituksia turvallisuuden kehittämiseksi.

Näitä ovat muun muassa räjäytystyötä tekevän henkilöstön osaamisen varmistaminen ja normiston selkeyttäminen.

– Kaikessa toiminnassamme on turvallisuus läsnä. Mottomme on: tehtävä ensin – turvallisuus aina. Valitettavasti onnettomuus tapahtui siitä huolimatta. Turvallisuustutkintaryhmä esittää Puolustusvoimille omat johtopäätökset, ja niistä johdetut turvallisuussuositukset otettavaksi huomioon Puolustusvoimien toimintaa kehitettäessä. Onnettomuustutkinta on tärkeä osa riskienhallintaa, johtava työ- ja palvelusturvallisuuspäällikkö, majuri Ville Rosenlund sanoo tiedotteessa.

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä