Paikallisuutiset

Salen rakentaminen Pyhälle lykkääntyy ‒ rakennusluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen

Koillismaan Osuuskaupalle myönnetystä rakennusluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen.

Koillismaan Osuuskauppa tiedotti helmikuussa rakentavansa uuden kaupan Pelkosenniemen Pyhätunturille liikenneympyrän lähelle. Noin 2,5 miljoonan euron investointi oli tarkoitus toteutettaa siten, että Sale Pyhä avaa ovensa loppuvuoden 2023 aikana.

Rakentaminen kuitenkaan ei käynnisty vielä, koska Koillismaan Osuuskaupalle toukokuussa myönnetystä rakennusluvasta on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Valituksen tekijä on kiinteistön naapuri, jonka mukaan kaupan rakentaminen tontille on asemakaavan vastaista, koska Pyhäntien itäpuoli on kaavassa matkailua palvelevan rakentamisen aluetta kaavamerkinnällä RM-1. Länsipuoli eli rinteiden puolinen osa on merkitty kaupallisten palvelujen alueeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valituksessa kiinnitetään huomiota myös tulevan kaupan ulkoasuun, jossa alueen arkkitehtuuria ei ole huomioitu.

– Hakijan tarkoituksena on toteuttaa teollisuushallia muistuttava tasakattoinen laatikko. Pyhäntie on alueen tärkein kokoojatie, jota pitkin pääosa alueen käyttäjistä saapuu Pyhätunturille. Ympäristön muut rakennukset ovat pienipiirteisiä harjakattoisia sinisiä tai siniharmaita puujulkisivullisia rakennuksia, asiakirjassa todetaan.

”Liikerakentaminen palvelee matkailua”

Koillismaan Osuuskauppa pitää oikaisuvaatimusta perusteettomana ja toteaa vastineessaan hallinto-oikeudelle, että kaavan RM-merkintä sallii myös liikerakentamisen matkailua palvelevaan käyttöön.

Vastineessa todetaan, että kaavamääräys ei kiellä tasakattoa ja rakennettava myymälä tulee olemaan puupinnoitteinen ja harmaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastineen mukaan on tarkoituksenmukaista, että vähittäiskaupan yksiköt sijaitsevat lähellä toisiaan. Tien toisella puolella sijaitsee K-market Pyhätunturi.

Pelkosenniemen rakennuslautakunta hylkäsi valittajan tekemän oikaisuvaatimuksen kokouksessaan 20. kesäkuuta, koska sen mukaan rakennuslupa on asemakaavan mukainen.

– On harmillista, että kaupan rakentaminen viivästyy. Pyhätunturin alueen kehitys on viime vuosina ollut hienoa. Uusi kauppa palvelee sekä matkailijoiden että Pelkosenniemen asukkaiden kasvavia tarpeita, Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä toteaa.

Hän kertoo, että KVR-urakkasopimus kohteen rakentamisesta on allekirjoitettu RKP Poukkula Oy:n kanssa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä