Paikallisuutiset

Salla päihitti asuinpaikkana New Yorkin – Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Sara Virkkula uskoo yhteistyön voimaan

Sallan Yrittäjien nuori puheenjohtaja korostaa vertaistukea ja yhdessä toimimista.

Sallatunturin Tupien markkinointipäällikkö, yrittäjä Sara Virkkula toteaa, että yrittäjäyhteisön vertaistuki on tärkeää varsinkin yksinyrittäjille. Kuva: Terttu Pohtila

Vajaan vuoden ajan Sallan yrittäjien puheenjohtajana toiminut Sara Virkkula iloitsee paikkakunnan eteenpäin katsovasta mielialasta.

Ympärillä on pieneksi kunnaksi virkeä yritysprofiili, ja toimijoita on laajasti musiikkialalta maansiirtoon ja poronlihanjalostamosta kenkäkauppaan.

– Minusta täällä on positiivinen tunne millä tahansa sektorilla, niin yrittäjien kesken, kunnassa ja muutenkin eri toimijoilla, ja ihmisiä on helppo lähestyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjäjärjestön tärkeä tehtävä on tarjota jäsenilleen vertaistukea ja yhteisöllisyyttä.

– Yrittäjyys on monesti yksinäinen laji. Vaikka ala olisi eri, mieltä painavat huolet ovat usein samanlaisia. Turhaan ei sanota, että yrittäjää ymmärtää täysin vain toinen yrittäjä.

Järjestö myös haluaa näkyä ulospäin ja mahdollisuuksien mukaan auttaa ympäröivää yhteisöä. Sallan yrittäjät ovat osallistuneet muun muassa elinkaaripuiston rakentamiseen ja tukeneet hoivakodin hankintoja.

”Kuilu on pienentynyt”

31-vuotias Virkkula katsoo päässeensä hyvin sisälle puheenjohtajan tehtävään. Se sisältää edustamista ja sähköpostin äärellä oloa, mutta työ ei ole päivittäistä, ja päätökset tehdään yhteistyössä hallituksessa, jossa on tukena kokeneita toimijoita. Yhteistyötä tehdään myös Lapin yrittäjäkentän suuntaan ja Itä-Lapin seutukunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Takavuosina Sallatunturin ja kirkonkylän yrittäjien välillä oli jonkinlaista kuilua, jota edellinen puheenjohtaja Tauno Luukinen pyrki yhteistyöllä kaventamaan.

– Kuilu on pienentynyt, kun olemme olleet enemmän samoissa pöydissä ja keskustelleet. Pyrin vaalimaan tätä työtä. Kun on näin pieni kunta, on elintärkeää, että kaikki toimivat yhteen. Se on kaikkien etu, Virkkula painottaa.

Toista voi ymmärtää, vaikkei olisikaan samaa mieltä.

Monenkirjavalla joukolla on erilaisia intressejä, kuten porotaloudella, metsätaloudella ja matkailulla.

– Toista voi ymmärtää, vaikkei olisikaan samaa mieltä. Jokainen katsoo asioita omasta lähtökulmastaan, mutta en ole kokenut mitään ylipääsemättömäksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Virkkula toimii myös Matkalle Sallaan ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Sukupolvenvaihdoksia tarvittaisiin lisää

Sallassa on huolena sukupolvenvaihdosten vähyys yrityksissä. Väkiluku kääntyi hetkeksi nousuun, mutta viime aikoina se on taas laskenut.

– Sukupolvenvaihdokset ovat haaste koko Lapissa. Mitä pikemmin suunnittelun aloittaa, sen parempi. Yrittäjyys on sellaista, mitä pitää haluta. Erikoisliikkeille on tarvetta, kun jatkajia olisi, Virkkula arvioi.

Hän kuitenkin näkee toivoa siinä, että ihmisillä on halua muuttaa asioita. Esimerkiksi taideseura järjesti käyttöönsä yhden tyhjän yritystilan.

– Olemme pieni luvuissa, mutta ne, keitä täällä on, ovat aktiivisia ja eteenpäin meneviä. Täällä on niin hyvä asenne ihmisillä.

– Suurten ketjuliikkeiden sijaan Sallassa on esimerkiksi Taunon rautakauppa ja Jaanan Simpsetti. On iso valtti, että yksityiset toimijat tuovat tänne elinvoimaa, ja ostot ja työpaikat hyödyttävät tätä paikkakuntaa, Virkkula pohtii.

Virkkuloiden perheyrityksessä sukupolvenvaihdos tehtiin viisi vuotta sitten, jolloin Sara ja hänen veljensä Miika Virkkula siirtyivät Sallatunturin Tupien yrittäjiksi.

Sara Virkkula suunnitteli tradenomiopintojensa aikana työuraa ulkomailla, mutta New Yorkissa vietetyn harjoitteluajan aikana hän huomasi haluavansa asua ja työskennellä Sallassa.

– Matkustaminen on mukavaa, mutta asuinpaikkana Salla on minulle paras. Viihdyn erämaan rauhassa.

Sara Virkkula on kasvanut perheyrityksen toimintaan lapsesta asti. Kuva: Terttu Pohtila
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä