Mielipiteet

Sallalainen metsäsaamelaisten yhdistys vaatii: Lappalaispykälä on sisällytettävä saamelaiskäräjälakiin

Kuolajärven Lapinkylä ry toteaa, että esitys uudeksi saamelaiskäräjälaiksi jättää huomiotta suuren osan alkuperäissaamelaisista.

Sallassa toimivan Kuolajärven Lapinkylä ry:n jäsenistöä kokoontui saamelaisten kansallispäivän viettoon 6. helmikuuta. Yhdistys julkaisi kansallispäivänä julkilausuman, jossa se muistuttaa metsäsaamelaisten asemasta ja pitää tärkeänä, että lappalaispykälä kirjataan uuteen, valmisteilla olevaan saamelaiskäräjälakiin.

Yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan, että Kuolajärven Lapinkylä ry:ssä on yli 150 jäsentä. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Merja Mattila ja varapuheenjohtajana Pekka Lassila.

Kuolajärven Lapinkylä ry:n kannanotto:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lappalaispykälä on sisällytettävä saamelaiskäräjälakiin

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa hallituksen esitys uudesta saamelaiskäräjälaista. Kyseessä on 2000-luvulla jo kolmas yritys eikä tämäkään esitys ole riidaton. Päinvastoin, se jättää huomiotta suuren osan alkuperäissaamelaisista. Inarin- ja metsäsaamelaiset eivät hyväksy monia keskeisiä lakiluonnokseen tehtyjä kirjauksia.

Voimassa olevassa saamelaiskäräjälaissa on ns. lappalaisperuste, jonka mukaan saamelaisella tarkoitettiin nimenomaan alkuperäiskansaan kuuluvaa henkilöä. Tästä syystä myös saamelaiskäräjien vaaliluetteloon merkityn henkilön tuli polveutua alueen alkuperäiskansasta. Tällaisen henkilön tulee polveutua siitä alkuperäisväestöstä, joka asutti aluetta valtaväestön (uudisasukkaiden) saapumisen ja nykyisten valtiorajojen syntymisen aikaan. Suomessa tämä tarkoittaa niitä henkilöitä, jotka olivat nykyisen Suomen alueella 1700-luvulla eläneiden saamelaisten jälkeläisiä. Nyt eduskuntaan tulevassa lakiesityksessä lappalaispykälä on kokonaan poistettu.

Esitys uudeksi saamelaiskäräjälaiksi sisältää myös pykälän, jossa todetaan, että saamelaiskäräjät edustaa kaikkia saamelaisia. Saamelaiskäräjät ei kuitenkaan ole tunnustanut muita saamelaisyhteisöjä, kuten esimerkiksi metsäsaamelaisia. Pykälä on hyvin ristiriitainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saamelaisten kansallispäivän viettoon 6.2.2024 kokoontuneet Kuolajärven Lapinkylän jäsenet pitävät tärkeänä, että ns. lappalaispykälä tulee ehdottomasti kirjata uuteen, valmisteilla olevaan saamelaiskäräjälakiin. Lappalaispykälä antaa myös metsäsaamelaisille lainsuojan ja turvaa kaikkien saamelaisten oikeudet. Saamelaiskäräjillä ei myöskään voi olla oikeutta tai valtakirjaa edustaa metsäsaamelaisia, jos he eivät tunnusta kaikkia saamelaisia tasavertaisiksi nykyisen saamelaiskäräjien kanssa.

Sallassa saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2024

Kuolajärven Lapinkylä ry

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä