Paikallisuutiset

Sallan entisen K-kaupan tiloihin suunnitellaan uutta toimintaa

Suuri kiinteistö on ollut tyhjillään keskellä kylää alkuvuodesta asti.

K-market Puolukan kiinteistöstä sammuivat valot alkuvuodesta sen jälkeen, kun uusi K-market avattiin parinsadan metrin päähän. Nyt rakennukseen suunnitellaan monenlaista toimintaa. Kuva: Koti-Lappi

Sallan kunta suunnittelee siirtävänsä kirpputori Välikäden entisiin K-market Puolukan tiloihin. Kiinteistöön on tulossa myös monia muita toimintoja.

Sallan kunta aikoo vuokrata keskellä kylää sijaitsevan entisen K-market Puolukan kiinteistön määräajaksi sen omistaja Pentti Eskeliseltä. Kirpputorin lisäksi tiloihin olisi tarkoitus saada myös ulkopuolisia toimijoita ja yrittäjiä. Esimerkiksi teknisen toimen tarpeisiin kiinteistössä on isoilla nosto-ovilla varustettu halli.

Kyseessä on määräaikainen kokeilu, jossa aiotaan selvittää, mitä kaikkea toimintaa tiloihin voi syntyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnanhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina 6. marraskuuta. Jos asia hyväksytään päätösesityksen mukaisesti, hallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja teknisen johtajan allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.

Suuri liikekiinteistö rakennuksineen ja parkkipaikkoineen on ollut tyhjillään alkuvuodesta asti, jolloin Keskon rakennuttama uusi K-market avattiin S-market Erätulen vastapäätä.

Vanha kiinteistö olisi vaatinut suuren remontin, jotta nykyaikainen elintarvikekauppa olisi voinut jatkaa siinä toimintaansa. Sen sijaan kunnan mukaan tilat sopivat esimerkiksi kirpputoritoimintaan.

”Tyhjät tilat luovat kielteistä mielikuvaa”

Kunta perustelee vuokra-aikeita sillä, että on sen edun mukaista saada keskellä kylää oleva kiinteistö käyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos liiketilat jäävät kylmilleen, se vaikuttaa katukuvaan ja luo Sallasta kielteisen imagon. Tyhjät tilat ovat myös alttiita ilkivallalle. Ne vaikuttavat myös yritysten kiinnostukseen tulla Sallaan sekä jo toimivien yritysten toimintaympäristöön, kunnanhallituksen esityslistalla perustellaan.

Kiinteistön käyttöä on pohdittu ja ideoitu kunnassa ennakkovaikutusten arviointia käyttämällä. Ennakkovaikutusten arviointi tarkoittaa sitä, että päätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä tulee ottaa huomioon, miten ne vaikuttavat kuntalaisiin, ympäristöön, organisaatioon ja henkilöstöön sekä talouteen.

Kunta on neuvotellut kiinteistön Liikekiinteistöt Eskelinen Oy:n omistajan Pentti Eskelisen kanssa kiinteistön kohtalosta. Hän on suunnittelut laittavansa rakennuksen kylmilleen, koska koko kiinteistön vuokraajaa tai ostajaa ei ollut löytynyt, vaikka yksittäisiä pienempien tilojen kysyjiä on ollut. Eskelinen on ilmoittanut, että ei vuokraa yksittäisiä pieniä tiloja vaan haluaa vuokrata koko kiinteistön.

Koti-Lappi ei tavoittanut torstaina päivällä Pentti Eskelistä kommentoimaan asiaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikallisten tuotteiden tori

Kirpputori Välikäsi sijaitsee nyt ravintola Akkavaaran rakennuksessa alakerrassa, jonne liikuntarajoitteiset eivät pääse rappusten takia kulkemaan. Kunnanhallituksen esityslistan mukaan kirpputoria on tarkoitus kehittää kestävän elämäntavan keskukseksi. Myynnissä voisi olla myös sosiaalisella työllistämisellä entisöityjä ja korjattuja tuotteita.

Ideana on myös se, että tiloissa voisi toimia myös paikallisten tuotteiden tori. Kylmä- ja keittiötilojen yhteydessä voisi kehittää, valmistaa ja varastoida tuotteita.

Rakennuksen koko mahdollistaa myös isommat toritapahtumat sisätiloissa, ja niissä voisi olla myös matkailuinfon materiaalipiste.

Kunnanhallitus päättää vuokra-asiasta maanantaina 6. marraskuuta. Kuva: Koti-Lappi

Kunnan mukaan tilojen suuri koko ja erilliset, muun muassa entiset Alkon ja kelloliikkeen tilat sekä erillinen tallitila mahdollistavat monentyyppistä yritystoimintaa.

Kokeilun aikana olisi tarkoitus kartoittaa niitä ja etsiä pidempiaikaista ratkaisua yhteistyössä omistajan kanssa. Mikäli tiloille löytyy yksi isompaa tilaa tarvitseva pääkäyttäjä ja ostaja, kokeilu voisi helpottaa osaltaan ratkaisun syntymistä.

Esityslistan mukaan kunnan ja omistajan välillä on jo neuvoteltu hyvin kohtuullinen vuokrasopimus. Kunta vastaa kiinteistön käyttökuluista, joista pääosan muodostaa kaukolämpöenergia. Vuokra kattaa vain muut suoranaiset kulut, joista merkittävin on kiinteistövero kunnalle.

Kunnan teknisen toimen edustajat ovat todenneet tilat hyväkuntoisiksi.

Sallan kunnan mukaan keskellä kylää sijaitseva tyhjä kiinteistö luo kielteistä mielikuvaa. Kuva: Koti-Lappi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä