Paikallisuutiset

Sallan keskustassa asetettiin kiinteistöosakeyhtiö konkurssiin – taustalla virolaisyhtiö ja vastikerästejä

Syksyn mittaan selviää, mitä Sallan kirkonkylän keskustan kiinteistölle tapahtuu.

Sallan Kauppakeskus Oy on asetettu konkurssiin 28. elokuuta. Kiinteistöosakeyhtiön hallitus haki konkurssia itse aiemmin kesällä heikon taloustilanteen takia. Talousvaikeudet johtuvat yhden suuren osakkaan maksamattomista vastikkeista.

Kiinteistö sijaitsee Sallan kirkonkylällä Kuusamontien varressa. Sen yläkerrassa on 12 asuntoa, joista 10 on omistusasuntona ja kaksi vuokralla. Alakerrassa toimii vuokralla useita yrityksiä, suurimpana Simpsetti. Rakennuksessa on paljon myös tyhjää liiketilaa.

Konkurssipesän hoitajaksi asetettu asianajotoimisto Haavikko & Salo Oy laatii parhaillaan pesäluetteloa eli selvittää varoja, velkoja ja muita asioita, ja kiinteistöyhtiön kohtalo selviää myöhemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asioiden selvittely on vasta alussa ja tulevasta ei ole vielä tietoa. Lokakuun puolivälin jälkeen tiedämme hieman enemmän, asianajaja Jorma Haavikko kertoo.

Kiinteistöosakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Paavo Moilasen mukaan jatkolle on olemassa useita vaihtoehtoja, ja ne kaikki ovat vielä auki.

– Emme voi tehdä muuta kuin odottaa, hän sanoo.

Parhaassa tapauksessa konkurssipesälle löytyy ostaja ja toiminta jatkuu. Huonoimmassa tapauksessa ihmiset menettävät omaisuuttaan ja kirkonkylän keskeisellä paikalla sijaitseva suuri rakennus jää pimeäksi ja kylmilleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1960-luvun puolivälissä rakennettu kiinteistö on Moilasen mukaan hyvässä kunnossa, ja yläkerran asunnot on hiljattain remontoitu. Ulkoa päin talo kaipaisi pintaremonttia, mutta siihen yhtiöllä ei viime aikoina ole ollut varaa.

Lue myös:

Sallassa siirrelty Salpalinjan kiviä hakkuun tieltä – siirto on yhteismetsän mukaan tapahtunut jo vuosia sitten

Rästejä yhtiövastikkeesta

Paavo Moilanen kertoo, että konkurssiin johtaneet ongelmat juontavat virolaiseen yhtiöön, joka osti 57 prosenttia kiinteistöyhtiön osakkeista joitakin vuosia sitten ja jätti sen jälkeen yhtiövastikkeensa maksamatta pitkältä ajalta. Yhtiö on nimeltän JOS Trading oü. Se on rekisteröity Viroon, mutta sen omistaja on suomalainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ongelma kasvoi, sillä isännöitsijä Retta, entinen Realia Isännöinti, ilmoitti asiasta vasta kun maksuja oli rästissä noin 70 000 euroa. Samaan aikaan osakas oli saanut kiinteistöstä huomattavia vuokratuloja.

– Jos olisimme tienneet maksamattomista vastikkeista aiemmin, olisimme voineet ryhtyä toimiin, Moilanen kertoo.

Rästejä ehti kertyä kaikkiaan yli 100 000 euroa, ennen kuin yhtiö sai osakkeet haltuunsa.

– Pienenä yhtiönä emme voineet selviytyä, kun tuollainen summa jäi saamatta, hallituksen puheenjohtaja toteaa.

Isännöitsijä: hallitus pidettiin ajan tasalla

Isännöitsijä Pekka Nissi Retta Isännöinnin Kuusamon toimistosta on sillä kannalla, että isännöitsijä piti hallituksen ajan tasalla.

– Kun pääomistajan maksuongelmat tulivat ilmi vuonna 2019, asiaa käsiteltiin saman vuonna pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa, jolloin pääosakkaan omistamien tilojen osalta tehtiin hallintaanottopäätös, hän kertoo. Hänen mukaansa rästejä oli kertynyt tiedonantovaiheessa noin 15 000 euroa.

Nissin mukaan Sallan Kauppakeskus Oy:n selvitystilaan asettamista käsiteltiin vuonna 2020 pidetyssä yhtiökokouksessa ja ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Tällöin toimintaa päätettiin vielä jatkaa.

Lopulta virolainen yritys myi osakkeensa Sallan Kauppakeskus Oy:lle yhdellä eurolla.

Paavo Moilasen mukaan isännöitsijä viivytteli asiassa ja teki siinä virheen, eikä sille myönnetty kyseiseltä vuodelta vastuuvapautta, mutta muuta ei pieni kiinteistöosakeyhtiö pystynyt tekemään. Kiinteistöosakeyhtiön hallituksellekaan ei myönnetty vastuuvapautta.

Yhtiö yritti selvitä vaikeuksista muun muassa nostamalla vastikkeita 147 prosenttia. Moilanen kertoo, että osa veloista on onnistuttu maksamaan pois.

Sallan kunnan ja kiinteistöyhtiön edustajat ovat käyneet neuvotteluja siitä, voiko kunta jollain tavalla auttaa asiassa. Apua voisi olla esimerkiksi siitä, että tiloihin saataisiin hankittua mittavaa yritystoimintaa.

Pesänhoitajan selvitystä odotetaan

Kiinteistössä vuokratiloissa toimiva Simpsetin yrittäjä Jaana Lassila toteaa Moilasen tavoin, että nyt voidaan vain odottaa pesänhoitajan selvitystä. Hän toivoo asioiden ratkeavan parhain päin ja jatkaisi mielellään liiketoimintaa hyvässä kunnossa olevassa kiinteistössä hyvällä liikepaikalla.

– Emme ole edes miettineet muualle lähtemistä. Odotamme pesänselvittäjän työn valmistumista, hän sanoo.

Lassila toteaa, että tilanteessa auttaa, jos tyhjiin liiketiloihin tulisi toimintaa.

Kiinteistöosakeyhtiöiden konkurssit ovat Suomessa harvinaisia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä